Kaip lietuviai rūpinasi sveikata: kovotojų tipas

Šių metų gegužės-liepos mėnesiais „Northway“ medicinos centro užsakymu bendrovė TNS LT atliko tyrimą, kurio rezultatai leido pirmą kartą lietuvius suskirstyti į tipus, pagal jų požiūrį į sveikatą, gydytojus bei gydymo įstaigas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 9, 2014, 11:10 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:09 PM

Per savo ilgametę praktiką „Northway“ medicinos centro gydytojai pastebėjo, kad jų pacientų lūkesčiai, atvykus į gydymo įstaigą, yra labai skirtingi. Todėl jiems buvo svarbu sužinoti, kuo būtent skiriasi įvairių žmonių požiūris į sveikatą, kad kuo geriau patenkinti kiekvieno jų poreikius. Tyrimas atliktas remiantis pasauline TNS įmonių grupės metodologija „NeedScope“. Dviejų etapų tyrimas (pagilinti kokybiniai interviu ir reprezentatyvi 15-74 metų Lietuvos gyventojų apklausa) atskleidė, kad mūsų šalies gyventojus pagal požiūrį į rūpinimąsi sveikata galima skirstyti į šešis tipus: kovotojus, išskirtinumo siekėjus, pareiginguosius, rūpestinguosius, darnos siekėjus ir žaisminguosius.

Pateikiame tyrimo rezultatus bei „Northway“ medicinos centro gydytojų įžvalgas apie pirmąją kategoriją – kovotojus.

Kovotojai, kas jie tokie?

Šiai grupei priklauso daugiau nei dešimtadalis lietuvių, daugiau moterų (60 proc.) nei vyrų (40 proc.), kurių didžioji dalis yra 20-39 metų amžiaus. Sveikata jiems – tai fizinė stiprybė, energija, gebėjimas šimtu procentų atsiduoti pagrindinei veiklai, išbandyti savo ribas. Jiems būdingas stiprus individualizmo jausmas.

Tai žmonės, kurie vertina dinamišką gyvenimo būdą, drąsius poelgius, kurie yra orientuoti ne į procesą, bet į rezultatą, todėl juos ypatingai motyvuoja rekordų siekimas. Savo tikslų jie dažniausiai siekia aistringai, nepaisydami jokių ribų, daug ką aukodami. Daugiau nei pusė šiam tipui priklausančių žmonių užsiima aktyvia fizine veikla, tikėtina, kad šiai grupei galima priskirti didelę dalį profesionalių Lietuvos sportininkų. Nors 4 proc. kovotojų reguliariai tikrinasi sveikatą, jie tam išleidžia visai nedaug pinigų: 87 proc. metinėms gydymosi išlaidoms sumoka nuo 0 iki 200 litų.

Ką kovotojams reiškia sirgti?

Būdami sveiki ir fiziškai stiprūs kovotojai stengiasi imti iš gyvenimo viską, ką jis siūlo, tokio gyvenimo kredo laikymasis jiems leidžia būti savimi. Beveik trečdalis kovotojų (29 proc.) tyrimo metu atsakė, jog nekenčia sirgti, nes tai juos verčia jaustis silpnais, daugiau nei penktadalis (21 proc.) - jog sirgdami jie jaučiasi atskirti nuo pasaulio, o daugiau nei 10 proc. teigė, kad nuolat sergantys ir prastai besijaučiantys žmonės juos veda iš kantrybės.

Liga kovotojams – tai dar vienas išbandymas, su kuriuo jie stengiasi susidoroti ir tai, pasak jų, yra geriausia gydymosi taktika. Kovotojų grupei dažnai priklauso vadovai, savo verslą turintys žmonės arba dirbantys gerai apmokamą darbą, todėl, ligos atveju, jie šį iššūkį priima ne kaip organizmo įspėjimą pailsėti, o greičiau laikiną kliūtį, kurią reikia pašalinti.

„Aukštas pareigas užimantys žmonės dažniausiai teisinasi, kad neturi laiko, todėl, kai susiruošia ateiti į gydymo įstaigą, nori viską atlikti vienu metu. Jie į sveikatos patikrinimą ir ligų prevenciją žiūri kaip į darbą: dažnai surasti laiko įtemptame jų darbo grafike ir viską suplanuoti paprašo sekretorės, o patys tiesiog atvyksta į gydymo įstaigą, atlikti tai, kas reikalinga, ir užsidėti pliusiuką“, – teigia „Northway“ medicinos centro šeimos gydytoja medicinos mokslų daktarė Asta Mastavičiūtė.

Kokia gydymo įstaiga imponuoja kovotojams?

Vienas iš svarbiausių prioritetų kovotojams yra laikas, tad ir ideali gydymo įstaiga yra ta, kuri per trumpą laiką sugeba suteikti kuo daugiau paslaugų. Tai svarbu net 42 proc. šios kategorijos žmonių, kurie atsakė, kad gydymo įstaigoje svarbiausia greitas aptarnavimas, 38 proc. labiausiai vertina galimybę visas paslaugas gauti vienoje vietoje, trečioje vietoje pagal svarbumą kovotojams lieka modernios gydymo technologijos.

Medicinos įstaigoje šiems žmonėms svarbiausia patogumas. Jie piktinasi, jei gydytojai visą dieną juos siuntinėja iš vieno kabineto į kitą, dar blogiau – jei reikia važinėti į skirtingas įstaigas ir gaišti laiką. Dažniausiai tai konkretūs ir praktiški žmonės, todėl juos pykdo neefektyvus laiko paskirstymas, tokiam asmeniui gydymo įstaiga padarys puikų įspūdį, jei per pusę dienos sugebės atlikti kuo daugiau tyrimų, iškart pateiks rezultatus ir rekomendacijas gydymui.

Gydytojo idealas

Nors dauguma kovotojų sveikatą tikrinasi reguliariai, kai kuriems iš jų būdingas ir kitoks elgesys: pirmiausia jie bando pasveikti savo jėgomis ir tik nepavykus išsigydyti savarankiškai, kreipiasi į gydytoją.

Skirtingai nuo jautraus būdo žmonių, kovotojams nereikia gydytojo užuojautos, paguodos ar motiniško rūpesčio. Atvirkščiai, gydytojas jiems turi būti informacijos šaltinis, todėl jam keliami aukšti kompetencijos reikalavimai: neretai kovotojai ieško sau patinkančio, profesionalaus specialisto, o ne konkrečios įstaigos. Pasitaiko tokių, kurie, reguliariai nesilanko gydymo įstaigoje, tačiau stengiasi stebėti savo sveikatą savarankiškai.

„Yra pacientų, kurie, mandagiai ir atidžiai išklauso gydytojo nurodymų, nesiginčija, tačiau su gydytoju bendrauja tik oficialiai, nesileidžia į asmeniškumus. Esu įsitikinusi, kad žmogaus gydymui tai tikrai nedaro neigiamos įtakos. Bendravimas su gydytoju priklauso nuo nebylaus abipusio susitarimo ir žmogaus būdo – svarbiausia, kad būtų pasitikėjimas. Manau, kad gydytojas turi būti šiltas, tačiau neturi tapti bičiuliu. Kai kam netgi gali atrodyti, kad per daug draugiškai bendraujantis specialistas, praranda prieš pacientą savo autoritetą“, – dėsto dr. A. Mastavičiūtė.

„Northway“ medicinos centre siekiama prisitaikyti prie paciento individualių poreikių ir pateisinti kiekvieno jų lūkesčius. Čia dirbantys profesionalai žino, jog svarbiausios gydytojo savybės kovotojams yra kompetencija, profesionalumas, mokėjimas paprastai paaiškinti ligos požymius, pasėkmes bei gydymosi metodus. Bendraudami su šio tipo pacientais, gydytojai nenutyli turimos informacijos ir pacientą priima kaip sau lygų, nebandydamas jo apsaugoti nuo blogų žinių.

Nors kovotojai paprastai būna patys savarankiškai susipažinę su liga, pasak „Northway“ medicinos centro specialistų, jie pasitiki gydytojais, jų išsilavinimu bei šiuolaikine medicina ir yra linkę atsiduoti į profesionalų rankas.

Sveikatos būklės vertinimas

Tyrimo metu, gyventojai buvo prašomi įvertinti savo sveikatos būklę 5 balų skalėje, kur 1 reiškia daug ir rimtus sveikatos sutrikimus, o 5 – visišką sveikatą. Gyventojai, kuriuos tyrimo autoriai pakrikštijo Kovotojais savo sveikatos būklę vertina 3,7 balo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.