Šokoladas ir kiti produktai padės pažaboti glaukomą

Nors tai ir nėra pats geriausias būdas rimtai akių ligai sutramdyti, bet simptomai gali būti prislopinti. Kaip rodo atlikto tyrimo rezultatai, sergančiųjų glaukoma būklę gali pagerinti šokolado, vaisių ir daržovių valgymas, kavos bei žaliosios arbatos gėrimas, rašoma dailymail.co.uk.

Negydoma akių liga glaukoma gali atimti regėjimą.<br>123rf nuotr.
Negydoma akių liga glaukoma gali atimti regėjimą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-12 15:47, atnaujinta 2018-02-09 16:15

Visuose juose yra antioksidantų, stiprinančių tinklainę. Ekspertai priduria, kad vienintelė viltis išgydyti glaukomą yra genų terapija, mat glaukoma dažnai perduodama iš kartos į kartą.

Liga prasideda, kai padidėja akispūdis - akies viduje esantys skysčiai ima spausti akies nervus. Ligą užleidus pamažu galima visai  apakti.

Paplitęs gydymas – kasdienis akių lašų naudojimas, mažinantis akispūdį. Jei tai neveikia, pacientui paskiriama operacija.

Pirmieji apie glaukomos gydymą parenkant tinkamą maistą prabilo Valensijos universiteto mokslininkai. Jie apibendrino paskutinius 20 atliktų tyrimų.

Paaiškėjo, kad naudos gali duoti saikingas raudonojo vyno, žaliosios arbatos ir šokolado vartojimas. Du tyrimai parodė, kad kelią ligai gali užkirsti vaisiai ir daržovės, ypač rekomenduojami persikai, apelsinai ir morkos.

Tiems, kurių organizmas gerai įsisavina retinolį (jo gausu piene, sūryje, svieste, bulvėse, duonoje, kepenyse), ši medžiaga perpus sumažina glaukomos vystymąsi. Taip pat omega-3 riebalai, esantys žuvyje, riešutuose.

Karen Sparrow, atsakinga už panašių tyrimų skatinimą ir plėtrą, pritaria, kad antioksidantai yra veiksminga priemonė, pažabojanti ligą, tačiau pataria duomenis vertinti atsargiai - tyrimai buvo tik statistiniai, o nustatyti pagerėjimą be didesnės apimties analizės yra sudėtinga.

Atliktas tyrimas parodė, kad glaukomai neigiamos įtakos turi nutukimas ir per didelis druskos vartojimas. Nutukimas gali padidinti kraujospūdį, o jis lemia glaukomos vystymąsi. Šioms išvadoms pritaria ir K.Sparrow.

Kyla klausimas, ar išties galima sumažinti glaukomos plitimą, jeigu nemažai žmonių ją paveldi?

K.Sparrow atsako, kad mityba, kurioje gausu antioksidantų, gali pagelbėti sergantiems glaukoma. Jeigu ne – visi minėti maisto produktai, vartojami saikingai, savaime yra naudingi bendrajai sveikatos būklei.

Kitas žingsnis ieškant pagalbos sergantiems glaukoma -  genų terapijos tyrimai. Mat kol kas mokslininkai tiki, kad būtent tai yra atspirties taškas, nuo kurio reikia pradėti ieškoti vaisto glaukomai gydyti.

Parengė Rasita Andruškevičiūtė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.