Panevėžietes pakirto du dešimtmečius neregėta liga

Dviem panevėžietėms atostogos savoje šalyje baigėsi ligos patale. Medikai joms nustatė pavojingą, tačiau du dešimtmečius Panevėžio apskrityje nebuvusią ligą – legioneliozę. Ši liga panaši į plaučių uždegimą. Medikų rankose atsidūrusios ligonės viliasi pasveikti, nors liga - ir labai reta.

Legioneliozę - į plaučių uždegimą panašią ligą - teko gydyti ligoninėje.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Legioneliozę - į plaučių uždegimą panašią ligą - teko gydyti ligoninėje.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 17, 2014, 10:47 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 5:27 PM

Gydė antibiotikų doze

Legioneliozės, plintančios per vandenį, kondicionierių pučiamą orą, Panevėžio rajone nebuvo du dešimtmečius. Tačiau dabar staiga ši liga užklupo jau du gyventojus. Anksčiau pranešta apie Šiaulių atvejį.

Vasaros pabaigoje, po atostogų, leistų savoje šalyje, į Panevėžį grįžusi pusamžė panevėžietė kreipėsi į medikus. Ji pajuto silpnumą, sunkiai atkosėjo ir buvo paguldyta į ligoninę.

Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad ligą jai sukėlė legionelėmis užkrėstas ir moters įkvėptas aerozolis.

Moteris buvo gydyta dvi savaites, o jos gydymas antibiotikais niekuo nesiskyrė nuo plaučių uždegimo gydymo.

Kaip plaučių uždegimas

„Tai nėra baisus ar retas atvejis. Tik Panevėžio apskrityje seniai buvo nustatyta ši liga. Tačiau jeigu kiekvienam pacientui, sergančiam plaučių uždegimu, atliktume brangius tyrimus, turbūt dažnam paaiškėtų, kad plaučių uždegimas jiems pasireiškė dėl legioneliozės“, – sakė Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų skyriaus vedėjas Eugenijus Preidis.

Pasak gydytojo, plaučių rentgenas moteriai parodė esant uždegimą. Tačiau gydymas užtruko truputį ilgiau nei įprastas, moteris toliau sirgo, todėl medikai pradėjo ieškoti, kodėl taip yra. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad moteris serga legionelioze.

Tai, kodėl medikai vieniems daro tyrimus, o kitiems ne, kaip sakė E.Preidis, yra jau gydytojo žingeidumas, siekis kuo greičiau ir efektyviau padėti ligoniui.

Anglijoje pasijuto blogai

Legionelioze vasaros pabaigoje sirgo dar viena panevėžietė. 30 metų moteris po atostogų gimtinėje ir išvykos į Latviją grįžo gyventi į Angliją. Ten ji pasijuto blogai ir kreipėsi į medikus.

Daugiau informacijos apie šią ligonę Panevėžio visuomenės sveikatos centro atstovė ryšiams su visuomene Vilda Bajorūnienė teigė neturinti.

Panevėžio respublikinės ligoninės Mikrobiologijos laboratorijos bendrosios praktikos slaugytoja Eiva Marolienė informavo, kad tyrimo dėl legioneliozės kaina yra 105,30 lito. Jis atliekamas Vilniuje, paėmus mėginius iš žmogaus kvėpavimo takų.

Reikia pakaitinti vandenį

Užsikrėsti legionelioze galima, jeigu vandentiekio karštas vanduo nesiekia 50 laipsnių temperatūros, nevalomos kondicionavimo sistemos.

Šiauliuose prieš mėnesį pranešta apie šios ligos atvejį ir nurodyta, kad gyventojas užsikrėtė po prausimosi duše. Vasarą paprastai daugiabučiuose karštas turintis būti vanduo būna tik tik šiltas.

Reguliariai nepakaitinant vandens maždaug iki 60 laipsnių, legioneliozės bakterija ima daugintis.

Išvengti ligos galima neleidžiant vandeniui užsistovėti vamzdžiuose, valant vonios kambarį, oro kondicionavimo sistemas.

Ligos pavadinimas kilęs iš žodžio „legionas“, nes ji pirmiausia aptikta kariuomenėje. Kareiviai grūdinasi, prausiasi šaltu vandeniu, kareivinėse vanduo menkai šildomas, todėl čia žmonės pirmiausia ir susirgo.

Žmogus nuo žmogaus legionelioze neužsikrečia, taip pat neužsikrečiama ir geriant vandenį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.