Kas minutę pasaulyje - mirtis nuo sepsio

Kaune visą savaitę vyko LSMU SMD Intensyviosios terapijos ir Anesteziologijos būrelių organizuojamas renginių ciklas „Sepsio savaitė“, kurio tikslas buvo supažindinti visuomenę su sepsio problematika, pagerinti jos ir studentų supratimą ir žinias apie sepsį.

Daugiau nuotraukų (1)

Justina Čyžiūtė, LSMU medicinos studentė

Sep 21, 2014, 6:12 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 4:51 AM

Sepsis yra dažna ir gyvybei pavojinga būklė. Nepaisant modernios medicinos laimėjimų – skiepų, antibiotikų, invazinių intensyviosios terapijos metodų, sepsis vis dar išlieka pagrindine mirties priežastimi, sergant infekcine liga. Be to, dažnai populiariai įvardijamas kaip „kraujo užkrėtimas“ šiandien sepsis yra viena iš pirmaujančių mirties priežasčių pasaulyje. Kasmet sepsis diagnozuojamas apie 25 mln. žmonių, maždaug 8 mln. jų miršta. Apie 20 proc. išgyvenusiųjų kenčia nuo pasekmių – fizinių bei kognityvinių funkcijų sutrikimo. Kiekvieną minutę žemėje miršta žmogus nuo sepsio.

Sepsis neretai diagnozuojamas per vėlai, kadangi klinikiniai simptomai ir laboratoriniai požymiai (pakilusi temperatūra, padažnėjęs pulsas ar kvėpavimo dažnis, leukocitų kiekis ir kt.), kurie pasitelkiami jį diagnozuojant, nėra pakankamai specifiški. Tai ūminė, skubios pagalbos reikalaujanti būklė, kaip ir insultas, miokardo infarktas ar sunki trauma, o ankstyva diagnostika ir nedelsiant pradėtas tinkamas gydymas didina ligonių galimybes pasveikti.

Kas yra sepsis?

Sepsis – tai gyvybei grėsminga būklė, kai buvusi lokali infekcija įveikia vietinius organizmo gynybos mechanizmus, ir patogeniniai mikroorganizmai bei jų toksinai patenka į kraujotakos sistemą, sukeldami sisteminio uždegiminio atsako sindromą (SUAS). Esant šiam sindromui, yra pažeidžiamos kraujagyslės, ypač smulkiosios, sutrikdomas deguonies gabenimas į audinius ir organus, blogėja jų funkcija ir gali išsivystyti organų nepakankamumas. Sunkiausiais atvejais, ištikus sepsiniam šokui, ženkliai mažėja kraujospūdis, į visus audinius ir organus su krauju netiekiamas deguonis, trinka jų veikla ir ligonio gyvybė atsiduria pavojuje.

Kaip atpažinti sepsį?

Sepsiu gali komplikuotis bet kuri infekcija. Dažniausi sepsio sukėlėjai yra bakterijos, bet vis dažniau sepsiu komplikuojasi ir virusinė, grybinė ar pirmuonių sukelta infekcija. Sepsis neturi specifinių, tik jam būdingų požymių ir gali pasireikšti įvairiais simptomais. Pirmieji sepsio ženklai gali būti karščiavimas, šaltkrėtis, silpnumas, dažnas pulsas, pasunkėjęs ar dažnas kvėpavimas, sumažėjęs arterinis kraujospūdis, pakitusi elgsena (sumišimas, mieguistumas, nerišli kalba), sumažėjęs šlapinimasis. Jei pasireiškė kurie nors iš nurodytų simptomų ir ligonis turi įtariamą arba žinomą infekciją (pvz.: kvėpavimo ar šlapimo takų, žaizdų, virškinamojo kanalo ir kt.), labiausiai tikėtina, jog to priežastis gali būti sepsis.

Kaip apsisaugoti nuo sepsio?

Geriausia sepsio profilaktika yra išvengti infekcijos. Prevencinės priemonės, neleidžiančios prasidėti infekcijai, yra elementari rankų higiena, vakcinacija, tinkama mityba ir švarus vanduo, geros sanitarinės gimdymo sąlygos. Sergant infekcine liga, svarbu laiku kreiptis į medikus, tiksliai, pagal jų nurodymus, vartoti paskirtus vaistus.

Kaune vykę renginiai „Sepsio dienai“ paminėti

„Sepsio savaitė“ prasidėjo rugsėjo 8 d. neatlygintina kraujo donorystės akcija prie PPC „Akropolis“, dalyvaujant LSMUL Kauno klinikų Kraujo centrui. Jos metu kauniečiai ir miesto svečiai, duodami kraujo, prisidėjo prie sunkių būklių ligonių gyvybių gelbėjimo. Akcijos metu LSMU Studentų mokslinės draugijos (SMD) Intensyviosios terapijos ir Anesteziologijos būrelių nariai žmonėms pasakojo ir dalino informacinius lankstinukus apie tai, kas yra sepsis, kaip ši būklė išsivysto ir svarbiausia – kaip sepsio išvengti.

Tą pačią dieną LSMU mokykloje buvo dėstoma paskaita vienuoliktokams tema „Sepsis ir jo svarba“, o vėliau įvyko ir viktorina. Kauno klinikose rytinės penkiaminutės metu gyd. rezidentai skaitė pranešimus sepsio tematika, paminint šios būklės problematiką ligoninėse.

Kertiniu „Sepsio savaitės“ renginiu tapo rugsėjo 10 d. įvykusi jungtinė LSMU SMD ir VU SMD konferencija „Sepsis: atpažinkime, gydykime, įveikime“. Konferencijos metu įvarius SMD būrelius atstovaujantys medicinos studentai gilino žinias ir suvokimą apie sepsį, apžvelgami naujausias sepsio diagnostikos ir gydymo gaires. Savo ilgamete patirtimi, žiniomis ir įžvalgomis apie sepsį su studentais dalinosi gerbiami konferencijos organizatoriai ir svečiai – SMD būrelių vadovai prof. D. Adukauskienė, doc. J. Gudaitytė ir prof. S. Vosylius, pranešimus vertino prof. V. Pilvinis.

„Sepsio savaitės“ renginių ciklą vainikavo rugsėjo 14 d. LSMU SMD studentų dalyvavimas Danske Bank Vilniaus maratone. Studentai bėgo vilkėdami „Sepsio dienos“ marškinėlius, taip palaikydami sepsiu sergančius pacientus, bei skatindami žiūrovus domėtis sepsiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.