Kas šeštas pacientas be reikalo užima ligoninės lovą

Higienos instituto atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad pernai Lietuvoje net 16,2 proc. į ligonines paguldytų ligonių galėjo būti gydomi namie.

Tyrimas atskleidė, kad maždaug 16,2 proc. ligonių galėtų gydytis ne ligoninėje, o namuose.<br>V.Balkūno nuotr.
Tyrimas atskleidė, kad maždaug 16,2 proc. ligonių galėtų gydytis ne ligoninėje, o namuose.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 24, 2014, 9:54 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 10:04 PM

Visame pasaulyje nuolatos didėja sveikatos priežiūros paslaugų poreikis, dėl to ieškoma būdų, kaip sutaupyti lėšas ir jas panaudoti kitur. Visuotinai sutariama, kad vienas iš geriausių būdų sutaupyti šalies sveikatos priežiūros sektoriaus resursus yra hospitalizacijų skaičiaus mažinimas, t.y. stengtis kuo mažiau ligonių guldyti į ligonines. Mat gydymas ligoninėje yra pats brangiausias.

Be to, yra ligų, dėl kurių žmonės galėtų išvengti gydymo ligoninėse, jeigu jiems būtų prieinama ambulatorinė sveikatos priežiūra ir ji būtų kokybiška. Tarp tokių ligų – diabetas ir jo komplikacijos, krūtinės angina, stazinis širdies nepakankamumas, gripas ir plaučių uždegimas, lėtinė obstrukcinė plaučių liga, bronchinė astma bei kitos ligos. Jei šios ligos yra negydomos arba gydomos netinkamai, žmonės patiria ilgalaikių komplikacijų, tampa neįgalūs, juos būtina gydyti ligoninėse. Tokių žmonių gydymui reikia didžiulių finansinių resursų. Kadangi Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) resursai visada bus riboti, Lietuvoje taip pat svarbu efektyviai naudoti lėšas.

Pasaulyje atlikti išvengiamų hospitalizacijų tyrimai atskleidė esamą problemos dydį ir reikšmę. Jungtinėse Amerikos Valstijose 2006 m. buvo daugiau nei 4 mln. išvengiamų hospitalizacijų, tam išleista beveik 31 mlrd. dolerių, šios išlaidos sudarė 10 proc. viso sveikatos priežiūros biudžeto.

Lietuvoje kol kas nėra tiksliai suskaičiuota, kiek biudžeto lėšų sunaudojama išvengiamoms hospitalizacijoms finansuoti.

Remdamiesi Australijoje naudojama metodika, Higienos instituto specialistai atliko tyrimą, kuris parodė, kad mūsų šalyje 2012 metais buvo daugiau kaip 110 tūkst. išvengiamų hospitalizacijų – tai sudarė 16,2 proc. visų hospitalizacijų (neskaičiuojant slaugos, palaikomojo gydymo, reabilitacijos ir dienos stacionaro atvejų). Taip pat nustatyta, kad tarp savivaldybių egzistuoja dideli išvengiamų hospitalizacijų skirtumai.

„Lietuvoje, kaip ir užsienio šalyse, egzistuoja išvengiamų hospitalizacijų problema, kurią galima spręsti gerinant ambulatorinės sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą ir kokybę – mažinant laukimo pas gydytoją laiką, stiprinant pirminę ir antrinę sveikatos priežiūrą, gerinant privataus sveikatos draudimo įsigijimo galimybes. Šitaip būtų sutaupyta PSDF lėšų, kurias galima panaudoti kitur. Todėl siūlome pradėti nuolatinę dažniausių išvengiamų hospitalizacijų stebėseną Lietuvos savivaldybėse ir imtis priemonių šiai problemai spręsti,“ – teigia Higienos instituto Sveikatos informacijos centro Biostatistinės analizės skyriaus vyr. specialistė Sandra Mekšriūnaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.