Gudobelės - šiaudas, kurio griebiasi girti vairuotojai. Padeda?

Kiek reikia išgerti gudobelių lašų, kad žmogui būtų nustatytas vidutinis girtumas? Šis retorinis klausimas kelia daug juoko medikams. Tačiau aktorius Petras Dimša ne pirmas Lietuvoje žmogus, kuris neraudo aiškindamas teisme, esą vidutinis girtumas jį ištiko geriant gudobelių tinktūrą.

Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Sep 25, 2014, 6:37 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 3:45 PM

Prasidėjus bylos svarstymui, kur siekiama nustatyti dviračiu važiavusio tapytojo Šarūno Surblio sužalojimo ir mirties aplinkybes, aktorius stengėsi paaiškinti, kad buvo susteikavusi širdis.

2013-ųjų balandį gudobelių antpilas įklampino taip pat Seimo narę Vincę Vaidevutę Margevičienę, kai jos vairuojamą „Mitsubishi“ patruliai sustabdė Kaišiadorių rajone, netoli Žiežmarių.

Pareigūnai iškart pasiūlė patikrinti konservatorės blaivumą. Moteris sutiko, o alkoholio tikrintuvas užfiksavo 0,61 promilės. Tai lengvas girtumo laipsnis.

Kaišiadorių rajono apylinkės teismas jai skyrė 1 tūkstantį litų baudos.

Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininko pavaduotoja V.V.Margevičienė seniai skundžiasi dėl silpnos širdies, todėl visada rankinėje turi vaistų, širdį stiprinančių lašų.

Politikė „Lietuvos rytui“ yra sakius, kad tą dieną niekur neketinusi važiuoti, todėl išgėrusi gudobelių antpilo, kurio sudėtyje yra alkoholio.

Vaistais vis labiau piktnaudžiaujama

Pigu, greitai ir stipru – tokiu poveikiu pasižymi populiarūs Lietuvoje nereceptiniai vaistai, pavyzdžiui, gudobelių ekstraktas, taip pat širdies lašai. Šie medikamentai gali būti vartojami ne tik malšinti nervinę įtampą.

Priklausomybės ligų specialistai jau seniai įtaria, kad 61-65 proc. etanolio turintys preparatai gali būti alkoholio pakaitalas – kaip ir pigus odekolonas, burnai skalauti skystis ar kitos kūno priežiūros priemonės, kurių sudėtyje yra alkoholio.

Tuščių vaistų buteliukų nuo širdies lašų ir gudobelių ekstrakto galima aptikti nuošaliose vietose, kur mėgsta lankytis priklausomi nuo cheminių medžiagų žmonės.

Alkoholinių gėrimų prieinamumą kontroliuoja valstybinės institucijos, o įregistruotas kaip medikamentas gudobelės ekstraktas gali būti pardavinėjamas tol, kol dirba vaistinės.

„Gudobelių lašai – tai šalyje lengviausiai prieinama ir pigiausia priemonė apsvaigti. Vaistinėse tokio ekstrakto galima įsigyti net tuo metu, kai šalyje ribojama prekyba alkoholiniais gėrimais“, - įsitikinęs priklausomybės ligų gydytojas Darius Diržys.

Dėl tam tikrų cheminių medžiagų prieinamumo rimtai turėtų diskutuoti ne tik medikai, bet ir politikai, visuomeninės organizacijos. D.Diržio nuomone, tik taip įmanoma sumažinti piktnaudžiavimą vaistais.

Terapinė dozė nesukelia girtumo

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto docentas Aurelijus Veryga tikino, kad vidutinis girtumas negali susidaryti nuo terapinės dozės – 20-30 lašų.

„Alkotesteris gali fiksuoti girtumą nebent tada, kai išgėręs lašų žmogus po minutės pradeda pūsti šį prietaisą. Iš tikrųjų burnoje gali susidaryti etilo alkoholio garų. Tačiau kraujyje nebus aptikta jokių promilių, nes keliasdešimt lašų ekstraktų yra pernelyg mažas kiekis alkoholio.

Jei kas nors bando teisintis, kad jam pažeistos kepenys, tai tik noras išvengti atsakomybės.

Jei kepenys nesugeba detoksikuoti kelių lašų alkoholio, toks žmogus jau nevaikšto šia žeme. Tai tik mėginimas išsisukti iš keblios situacijos“, - sakė A.Veryga.

Gaminanti gudobelių tinktūrą bendrovė „Valentis“ yra nurodžiusi, kad šio vaistinio preparato sudėtyje yra 65 proc. etanolio – 324 miligramai vienoje dozėje, o tai atitinka 6,48 mililitrus alaus, 2,7 mililitrus vyno.

Šis preparatas yra kenksmingas sergantiems alkoholizmu. Į tai būtina atsižvelgti nėščiosioms, žindyvėms, vaikams ir rizikos grupės asmenims, (pavyzdžiui, sergantiems kepenų ligomis ar epilepsija) pacientams.

Bendrovės „Valentis“ atstovas Egidijus Gulbinas teigė, kad ne pirmą kartą dėl girtumo žmonės stengiasi išsisukti, nurodydami, kad geria gudobelių lašus. Šis medikamentas saugus, jei laikomasi terapinės dozės.

Raminti nervams - šimtai litrų vaistų

Lietuvoje klesti savigydos tradicija – vos per mėnesį išgeriama šimtai litrų nervinę įtampą mažinančių augalinės kilmės vaistų, suvalgoma dešimtys kilogramų vaistų nuo skausmo, virškinimo fermentų, aktyvintosios anglies.

Rinkos tyrimų bendrovės „IMS Health” duomenimis, 2011-aisiais per tris mėnesius (gegužę–liepą) Lietuvoje buvo parduota per 386 tūkst. buteliukų širdies veiklą stimuliuojamų lašų, į kurių sudėtį įeina gudobelės.

Tai – neabejotinas rinkos lyderis: šių vaistų pakuočių pastaruoju metu parduodama daugiausia.

Augalinės kilmės vaistai, gaminami iš valerijonų šaknų ekstrakto ir gudobelių, yra skirti širdies darbui gerinti. Tačiau žmonės jų stveriasi ir tuomet, kai persekioja nervinė įtampa.

Manoma, kad vien per tris mėnesius sunkumui nuo širdies nuritinti lietuviai ant cukraus sulašino apie 1544 litrus širdies lašų: maždaug po 500 litrų kas mėnesį.

Per tris mėnesius buvo išgerta taip pat apie 192 tūkstančius valerijonų tinktūros buteliukų: kas mėnesį – po 190 litrų šio nervinės įtampos simptomams slopinti ir miegui gerinti skirto preparato.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.