Kaip lietuviai rūpinasi sveikata: žaismingieji

Šių metų gegužės-liepos mėnesiais „Northway“ medicinos centro užsakymu bendrovė TNS LT atliko tyrimą, kurio rezultatai leido pirmą kartą lietuvius suskirstyti į tipus, pagal jų požiūrį į sveikatą, gydytojus bei gydymo įstaigas. Per savo ilgametę praktiką „Northway“ medicinos centro gydytojai pastebėjo, kad jų pacientų lūkesčiai, atvykus į gydymo įstaigą, yra labai skirtingi.

Gali pasirodyti, kad į sveikatą šio tipo žmonės žiūri atsainiai, tačiau iš tiesų jie jos nesureikšmina arba tiesiog neturi sveikatos problemų.<br>TNS nuotr.
Gali pasirodyti, kad į sveikatą šio tipo žmonės žiūri atsainiai, tačiau iš tiesų jie jos nesureikšmina arba tiesiog neturi sveikatos problemų.<br>TNS nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-25 11:00, atnaujinta 2018-01-29 18:22

Todėl jiems buvo svarbu sužinoti, kuo būtent skiriasi įvairių žmonių požiūris į sveikatą, kad kuo geriau patenkinti kiekvieno jų poreikius. Tyrimas atliktas remiantis pasauline TNS įmonių grupės metodologija „NeedScope“. Dviejų etapų tyrimas (pagilinti kokybiniai interviu ir reprezentatyvi 15-74 metų Lietuvos gyventojų apklausa) atskleidė, kad mūsų šalies gyventojus pagal požiūrį į rūpinimąsi sveikata galima skirstyti į šešis tipus: kovotojus, išskirtinumo siekėjus, pareiginguosius, rūpestinguosius, darnos siekėjus ir žaisminguosius.

Pateikiame tyrimo rezultatus bei „Northway“ medicinos centro gydytojų įžvalgas apie šeštąją kategoriją – žaisminguosius.

Didžiausią šios grupės dalį sudaro jaunimas nuo 15 iki 29 metų. Gali pasirodyti, kad į sveikatą šio tipo žmonės žiūri atsainiai, tačiau iš tiesų jie jos nesureikšmina arba tiesiog neturi sveikatos problemų. Sveikata jiems - tai laisvė ir gebėjimas džiaugtis gyvenimu bei jo teikiamais malonumais. Žaismingieji praktiškai visada jaučiasi sveiki ir yra iš tų žmonių, kurie galvoja, kad “jiems taip nenutiks”. Net 39 proc. žaismingųjų atsakė, kad pas gydytoją lankosi rečiau nei kartą per metus.  

Žaismingieji niekad nepamiršta pozityvaus mąstymo, nes tiki, kad mintys veikia kūną, o teigiamos mintys padeda nesusirgti.  Beveik pusė (41 proc.) šiai kategorijai priskirtų žmonių atsakė, jog emocinė sveikata yra ne mažiau svarbi nei fizinė.  Paklausti, kokiais būdais jie rūpinasi savo sveikata, daugiau nei pusė (55 proc.) atsakė, kad tai daro pozityviai mąstydami, beveik trečdalis (28 proc.) - lankydamiesi  pirtyse, masažuose. 

Ką žaismingiesiems reiškia sirgti?

Jei žaisminguosius ištinka ligos ar koks negalavimas, jų ritmas trumpam sulėtėja, tačiau, visiškai pasitikėdami šiuolaikine medicina, jie tiki, kad greitai išsikapstys iš juos užklupusių bėdų. Pasitikėjimą šiuolaikiniu gydymu išreiškė 30 proc. respondentų.

Liga žaismingiesiems yra suvaržymas, laisvės netekimas. Jie mano, kad geriausia priemonė kovoti su liga yra jos ignoravimas, todėl neretai gali tekti pamatyti netgi karščiuojantį žaismingąjį mieste ar vakarėlyje. Toks požiūris į sveikatą būdingas ne tam tikram žmonių tipui, bet tam tikram gyvenimo etapui. Nemaža dalis šiai grupei priklausančių asmenų yra arba moksleiviai (11 proc.), arba neturintys darbo žmonės (18 proc.). Tikėtina, jog tokį požiūrį lemia žinojimas, kad jų sveikata rūpinasi kažkas kitas – pavyzdžiui, tėvai arba galimybių neturėjimas.

Kokią gydymo įstaigą renkasi žaismingieji?

Šiam segmentui eiti į gydymo įstaigą – tai tikra kančia. Lankydamiesi čia jie siekia kuo greičiau atlikti visas reikiamas procedūras ir išeiti. Buvimas gydymo įstaigoje jiems asocijuojasi su nuoboduliu, bloga nuotaika ir liūdesiu – tuo, ko jie labiausiai nemėgsta.

“Pasitaiko pacientų, kurie puikiai slepia visus savo negalavimus net atėję pas gydytoją, todėl gydytojas tokiems žmonėms turi skirti ypatingą dėmesį: susidraugauti su jais, įgyti jų pasitikėjimą. Netikiu, kad tokie žmonės slepia ligas dėl to, kad nemėgtų gydymo įstaigų ar kažko bijotų. Tiesiog papildoma valanda čia atimtų iš jų dar daugiau laiko, kurį galima skirti malonesniems užsiėmimams“, – pasakoja „Northway“ medicinos centro šeimos gydytoja medicinos mokslų daktarė Asta Mastavičiūtė. 

Be greito aptarnavimo, kuris itin svarbus 51 proc., šiems žmonėms būtina, kad apsilankymo metu gydymo įstaigoje būtų bendraujama neįpareigojančiai, nepriekaištaujant ir optimistiškai nusiteikus. Šiam segmentui ypatingai svarbu, kad bendravimas su personalu ir gydytoju būtų paprastas, informacija pateikiama trumpai ir aiškiai. Žaisminguosius medicinos įstaigos kartais gąsdina dar ir tuo, kad jie negali pakęsti liūdnų, susirūpinusių žmonių, kurių, jų manymu, gydymo įstaigose pilna. Vengdami gydytis jie stengiasi vengti neigiamų emocijų.

Idealus gydytojas

Žaismingieji – nėra pareigingi pacientai. Kaip ir globos siekėjams, jiems svarbu įstaigos aplinka, tačiau taip pat svarbu ir kuo greičiau ištrūkti iš ten. Nesureikšmindami ligos ir žiūrėdami į tai kaip į formalumą, jie nesureikšmina ir gydytojo kvalifikacijos.

Dažnai jie neturi vieno šeimos gydytojo ar gydymo įstaigos, kurioje nuolat lankytųsi. Priklausomai nuo situacijos, jie kreipiasi ten, kur tuo metu patogu. Dažnai į gydymo įstaigą jie kreipiasi tik tuomet, kai juos įkalba artimieji, kurie dažniausiai ir pasirūpina tiek gydytoju, tiek susitikimo organizavimu. 

„Tokie pacientai vengia atsakomybės, nenori girdėti profilaktinius tyrimus, nes, kol liga jų nepaliečia, jiems tai tiesiog neįdomu. Dažnai jau sėdint kabinete aiškiai supranti, kad gydymo plano toks žmogus neseks ir greičiausiai pamirš laiku išgerti išrašytus vaistus. Tuomet vienintelis dalykas, ką gydytojas gali padaryti - tai pabandyti išaiškinti pacientui, kokios pasekmės jo laukia nesigydant. Tačiau nei vienas gydytojas negali išgydyti ligonio, jei jis pats to nenori“, – teigia dr. A. Mastavičiūtė.

„Northway“ medicinos centre siekiama prisitaikyti prie paciento individualių poreikių ir pateisinti kiekvieno jų lūkesčius. Čia dirbantys specialistai žino, kad kontaktas su žaismingųjų tipo pacientu sėkmingiausias, jei su juo bendraujama neformaliai. Savybės, kurių žaismingieji ieško gydytojo asmenyje, yra mokėjimas atsipalaiduoti, draugiškumas ir neblėstantis optimizmas.  Žaismingieji nemėgsta įsipareigojimų, jiems svarbu tikėti, jog gydytojas išmano savo darbą ir kaip angelas sargas juos apsaugos, kad ir kokia liga būtų diagnozuota.

Sveikatos būklės vertinimas

Tyrimo metu, gyventojai buvo prašomi įvertinti savo sveikatos būklę 5 balų skalėje, kur 1 reiškia daug ir rimtus sveikatos sutrikimus, o 5 – visišką sveikatą. Gyventojai, kuriuos tyrimo autoriai pakrikštijo žaismingaisiais, savo sveikatos būklę vertina optimistiškiausiai iš visų – 3,9 balo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.