Gimdos miomų gydymas medikamentais padeda išsaugoti moteriškumą

Gimdos miomos yra gerybiniai augliai, tačiau daugelis moterų, išgirdusios, kad turi miomų, išsigąsta dėl galimo navikų supiktybėjimo. Ginekologas Valdemaras Kruminis sutiko papasakoti apie konservatyvius miomų gydymo būdus, kurių pagalba įmanoma sumažinti miomų sukeliamus simptomus ir atlikus mažai invazines operacijas išsaugoti gimdą – taip moteris nepraranda galimybės pastoti ir gimdyti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 29, 2014, 10:15 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 7:47 AM

Konservatyvusis gydymas – ne tik medikamentai

Jei gydymo dėka yra pašalinami tik ligos simptomai, o ne pati liga – toks gydymas gali būti vadinamas konservatyviuoju. Dažniausiai tai yra medikamentinis gydymas. Pačios miomos medikamentais nėra sunaikinamos, pašalinami navikų sukeliami simptomai: gausus kraujavimas mėnesinių metu ir tarp jų, stabdomas miomų augimas ir mažinama jų apimtis.

„Miomų atveju ir operacinis gydymas gali būti vadinamas konservatyviuoju, jei gimda po operacijos lieka. Radikalusis gydymas yra tuomet, kai operacijos metu su miomomis pašalinama ir gimda“, – gydymo skirtumus vardijo gydytojas.

Mediko teigimu, miomas galima gydyti keliais būdais ir dažnai nuo pačios pacientės priklauso, koks yra pagrindinis gydymo siekis. Jei moteris yra vyresnio amžiaus ar jau turinti vaikų, galbūt ji nejaus būtinybės iš pradžių vartoti simptomus mažinančius vaistus ir vėliau operuotis. Jaunesnės pacientės, norinčios išsaugoti gimdą dėl planuojamo nėštumo, neturi kitos išeities, tik priimti gydytojo siūlomus konservatyvaus gydymo būdus.

Vaistai miomų apimtį padeda sumažinti iki 30 proc.

Lyginant su kitais navikais, gimdos miomos turi mažiausiai rizikos supiktybėti – jos nėra greitai besivystantys agresyvūs augliai. Kitaip sakant, moteris gali miomų turėti daug metų ir nežinoti apie tai tol, kol navikai nesukels simptomų. „Pagrindinis simptomas, priverčiantis imtis gydymo, yra menstruacijų pagausėjimas. Mėnesinės vyksta laiku, tačiau užsitęsia vis ilgiau, netenkama vis daugiau kraujo, prasideda mažakraujystė. Ne visos miomų rūšys sukelia šį simptomą, tačiau jei taip atsitinka, gydytojų tikslas yra sumažinti menstruacijų gausumą“, – pasakojo V. Kruminis.

Ginekologas apibrėžė kelias medikamentinio gydymo galimybes. Viena jų – intrauterinė hormoninė spiralė, naudojama siekiant nuslopinti gausias mėnesines iki minimalaus kraujo netekimo. Kita galimybė – naudoti „rimtesnius“ medikamentus, nuslopinančius kiaušidžių funkciją, dėl to kuriam laikui pranyksta mėnesinės. Nors šių priemonių efektas laikinas ir su galimu nepageidaujamu pašaliniu poveikiu. Taip pat galima imtis radiologinio gydymo būdo, kuomet toje vietoje, kurioje auga miomų mazgai, yra užkemšamos kraujagyslės. Sumažėjus ar nutrūkus miomos mazgo kraujotakai, mazgas apmiršta, sumažėja ir jo gali net nelikti.

Naujausia medikamentinė priemonė – progesterono receptorius veikianti medžiaga – ulipristalio acetatas, skirta laikinai sustabdyti kraujavimą ir stabilizuoti miomos augimą net 20-30 proc. sumažinant jos apimtį.

„Šio medikamento poveikis sudaro palankesnes sąlygas būsimam operaciniam gydymui. Sumažėjus miomų tūriui galima atlikti operaciją, kurios metu netenkama mažiau kraujo ir pašalinamos tik pačios miomos išsaugoti gimdą. Be to, vartodama šiuos medikamentus moteris išsigydo mažakraujystę“, – gydymo pliusus vardijo V. Kruminis. Gydytojas pastebėjo, kad būna atvejų, kai po trijų mėnesių gydymo kurso operacija tampa nebereikalinga, nes miomos sumažėja itin reikšmingai.

Gimdos praradimą moterys priima jautriai

Medikas pastebėjo, kad pacientes galima suskirstyti į kelias grupes: per daug bijančias diagnozės ir bet kokios operacijos bei atvirkščiai – linkusias operuotis net nesant būtinybei. Pastarajai grupei priklausančios moterys ilgai kenčia nesikreipdamos į gydytojus net turėdamos akivaizdžius simptomus: spaudimą ar skausmą pilve, gretimų organų spaudimą ir neįtikėtino dydžio miomas – tuomet operacinis gydymas tampa itin komplikuotas.

„Pasitaiko atvejų, kai miomos užima visą pilvo ertmę – ne per vieną dieną jos užauga, tai reikia atkentėti. Moterys, itin išsigandusios diagnozės, jaudinasi, ar auglys nesupiktybės – tokia baimė visuomet persekioja pacientes, turinčius auglių“, – teigė ginekologas.

V. Kruminis pasidalijo mintimis apie susitikimus su pacientėmis. „Moterys apie gimdą nemąsto mediciniškai. Jos negalvoja, kad tai yra organas, skirtas reprodukcinei funkcijai atlikti, tačiau net ir gydytojai taip negalvoja. Žinoma, jei gimda yra sveika, gydytojai profilaktikos vardan jos nešalins, tačiau jei gimdoje yra gydymo reikalaujanti liga – medikams nekyla klausimų, kenčia moteriškumas ir nekenčia – reikia gelbėti organizmą, kuriam ši liga kenkia“, – sako ginekologas.

Mediko manymu, vyresnio amžiaus moterys sunkiau susitaiko su gimdos netekimu, o jaunesnės moterys lengviau įsisavina ginekologų pateikiamą informaciją, kad gimdos pašalinimas kai kuriais atvejais yra būtinas. Tam, kad mitų būtų kuo mažiau, svarbu šviestis ir žinoti naujausią informaciją apie kasdien tobulėjančias gydymo galimybes, skirtingų gydymo metodų privalumus ir trūkumus.

Informaciją apie miomų gydymą galima rasti gimdosmioma.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.