Susirgai, nes taip buvo lemta? Keisk mitybą!

Amerikiečiai Dallasas ir Melissa Hartwigai, neseniai mūsų knygynus pasiekusios knygos „Viskas prasideda nuo maisto“ (iš anglų kalbos vertė Jolita Parvickienė, išleido „Tyto alba“) autoriai – licencijuoti fizinės terapijos ir paleomitybos specialistai, Solt Leik Sityje registruotos bendrovės „Whole9“ įkūrėjai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 2, 2014, 11:49 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 9:29 PM

Jų tikslas – padėti žmonėms susigrąžinti sveikatą per mitybą ir sveiką gyvenseną. Bendrovės pavadinimas susijęs su 9 veiksniais, kuriais remdamiesi Dallasas ir Melissa Hartwigai stengiasi pagerinti žmonių savijautą, rašo portalas thesmarterscienceofslim.com. Pasak Hartwigų, mityba – svarbiausias iš jų, ji yra bet kurios sveikatinimo ir fizinio parengimo programos pagrindas.

Hartwigų knyga „Viskas prasideda nuo maisto“ vos pasirodžiusi iškart pakliuvo į „New York Times“ sudaromą bestselerių sąrašą.

- Melissa, jūs su savo vyru Dallasu – milžiniško populiarumo sulaukusios knygos „Viskas prasideda nuo maisto“ autoriai ir sveikatinimo programos „Whole30“ kūrėjai. Jūsų tinklalapyje galima rasti ne tik šią programą, bet ir daugybę patarimų sveikatos klausimais – per mėnesį jame apsilanko per milijoną žmonių iš daugiau kaip 100 šalių.

Vis dėlto tikrai yra skaitytojų, kurie nesusipažinę su „Whole9“ filosofija, nežino, kokia tai programa. Gal galėtumėt keliais žodžiais nupasakoti, kuo Jūs užsiimate?

- „Whole9“ – mudviejų su Dallasu įkurta bendrovė, taip vadinasi ir internetinė bendruomenė, kurią subūrėme mūsų tinklalapyje. Pavadinimas susijęs su 9 veiksniais, kuriuos laikome svarbiais kiekvieno žmogaus sveikatai.

„Whole9“ tinklalapyje rašome straipsnius apie mitybą, sveiką gyvenseną, streso valdymą, socializaciją ir tuos 9 veiksnius.

„Whole30“ – tai mūsų mitybos programa, pakeisianti jūsų gyvenimą per 30 dienų. Ji padeda greitai perprogramuoti protą ir organizmą: atsikratyti nesveikų įpročių ir potraukių, atkurti tinkamą medžiagų apykaitą, pagydyti virškinamąjį traktą, palengvinti sisteminį uždegimą ir subalansuoti imuninę sistemą.

Mūsų tikslas – sugrąžinti žmogui laisvę pačiam rinktis maistą, reguliuoti savo racioną ir padėti atkurti sveiką santykį su maistu, kad valgydamas nejaustų kaltės, gėdos ir neapykantos sau.

- Kaip viskas prasidėjo? Kokia jūsų istorija?

Mudu su Dallasu jau daugybę metų dirbame fizinės terapijos srityje ir konsultuojame žmones mitybos klausimais. Kurį laiką vadovavome fizinės rengybos centrui, bet paskui didesnį dėmesį ėmėme skirti mitybai ir parengėme labiau subalansuotą fizinio aktyvumo ir sveikatinimo programą, paremtą holistiniu požiūriu. Gavome mūsų draugo ir mokytojo Robbo Wolfo palaiminimą – jis mums labai padėjo.

Viskas prasidėjo 2009-ųjų balandį – tada sukūrėme programą „Whole30“.

Mes kaip tik ilsėjomės po sekinančių treniruočių ir šnekučiavomės apie neseniai išklausytą Robbo Wolfo seminarą, spėliodami, kas būtų, jei dar labiau išgrynintume mitybą. Ar pajustume skirtumą? Kokią reikšmę tai turėtų mūsų treniruotėms ir savijautai?

Aiškiai prisimenu, kaip aš, sėdėdama ant grindų, pavargusi ir žliaugdama prakaitu pasakiau: „Norėčiau pabandyti. Kada pradėsime?“ Dallasas gudriai mirktelėjo ir tarė: „O jeigu dabar? Tuoj pat?“

Tuo metu aš kaip tik tuštinau mėtinių sausainukų dėžutę. Ilgesingai pažvelgiau į šokoladu glaistytus sausainius, atsidusau ir priėmiau iššūkį.

Tą akimirką galima laikyti programos „Whole30“ pradžia. Nusprendėme išgryninti savo racioną per 30 dienų, laikydamiesi paleodietos, bet įtraukėme ir keletą papildomų dalykų, nes mano santykis su maistu visada buvo nesveikas, sakyčiau, net šiek tiek neurotiškas. Nuolat griebdavausi griežčiausių dietų arba sunkiausios mankštos. Per dažnai bėgdavau prie svarstyklių ir per daug dėmesio skirdavau savo svoriui.

Nusprendėme ieškoti būdų, kaip laikantis paleodietos pakeisti mano santykį su maistu. Ir rezultatai pranoko lūkesčius!

Mano pojūčiai ir savijauta neįtikėtinai pakito, tos 30 dienų pakeitė mano gyvenimo būdą – aš visiškai neperdedu, tai buvo vienas svarbiausių įvykių mano gyvenime.

- Domitės naujausiais tyrimais ir ieškote būdų, kaip padėti žmogui atsikratyti žalingų įpročių ir suformuoti naujus. Koks vaidmuo joms tenka programoje „Whole30“ ir apskritai jūsų filosofijoje?

- Kurdami programą „Whole30“ rėmėmės pokyčių psichologijos principais. Tai kertinis mūsų programos akmuo.

Nėra taip, kad žmonės nežinotų, ką valgyti. Jei jie tikrai nežinotų, tiesiog duotume jiems pirkinių sąrašą – tai būtų trumpiausia visų laikų konsultacija. O juk visi puikiai žino, kad įvairūs pusgaminiai, miltiniai patiekalai, gazuoti gėrimai, sūrūs užkandžiai ir kitoks menkavertis maistas sveikatos neprideda. Bet žmogui sunku viso to atsisakyti.

Mūsų darbe svarbiausia suprasti, kaip žmones motyvuoti, įkvėpti pokyčiams, įtikinti keisti požiūrį – žvelgti į mitybą ne per svorio, tai yra skaičiukų, kuriuos rodo svarstyklės, prizmę.

Pastaruosius penkerius metus konsultavome daugybę žmonių, pasinaudoję sukaupta patirtimi ir naujausiais tyrimais, nagrinėjančiais elgesio ir pokyčių psichologiją, sukūrėme taisykles, padedančias išsiugdyti tinkamus įpročius ir atkurti sveiką santykį su maistu. Pritaikius šias žinias, daug lengviau įteigti žmonėms sveikos mitybos principus ir norą jų laikytis visą gyvenimą...

Man atrodo, kad programos sėkmę nulėmė ir tai, kad ji paremta mūsų asmenine patirtimi. Puikiai suprantu, ką jaučia žmonės (ypač moterys), gyvendami visuomenėje, užvaldytoje gražaus kūno kulto – jiems dažnai išsivysto disfunkcinis santykis su maistu, įvairūs valgymo sutrikimai, netikę mitybos įpročiai, potraukis valgyti saldumynus ir užkandžiauti subjurus nuotaikai.

Aš žinau, kas tai sukelia, suprantu, ką reiškia pradėti nuo nulio ir ryžtis tokiam iššūkiui – 30 dienų valgyti vien pagal paleomitybos principus – tai yra pašalinti iš raciono tam tikrus maisto produktus. Bet tik tai padarius, galima nustatyti, kam asmeniškai esat pakantūs, ir nuspręsti, koks vaidmuo tiems produktams turėtų tekti kasdienėje mityboje.

- Norėčiau šiek tiek pasigilinti į psichologinį Jūsų programos aspektą, gal galėtumėte pateikti pavyzdžių?

- Įsivaizduokite, kad jūs – 22-ejų jaunuolis: gyvenate tėvų namuose, motina verda valgį, jūs nepatiriate streso, nes jums nereikia sukti galvos dėl būsto paskolos ir mokėti mokesčių. Jūs mėgstate sportuoti, turite daug laisvo laiko, gaunate pinigų išlaidoms. Suprantama, kad jūsų santykis su maistu ir apskritai mityba bus kitokie nei keturiasdešimtmetės dviejų vaikų motinos, kuri visą dieną dirba, kaip, beje, ir jos sutuoktinis, ir kuriai reikia rūpintis vaikais bei mokėti mokesčius. Veikiausiai ji nuolat patiria įtampą, bandydama subalansuoti šeimos biudžetą, galbūt santykiai su vyru irgi sukelia tam tikrą stresą, ką jau kalbėti apie tai, kad jai nuolat trūksta laiko. Ji turėjo papildomus 20 metų susikurti mitybos įpročiams, jos modelis remiasi pagarba maistui.

Pagalvokite apie šiuos skirtumus ir suprasite, kad negali būti vieno, visiems tinkamo plano, kaip kalbėti su žmogumi ir įtikinti jį keisti savo mitybą.

Jaunuolį, gyvenantį tėvų namuose, įtikinėsiu aiškindama, kaip pakeitus mitybą pagerės jo sportiniai rezultatai ir fizinė būklė. O motyvuodama dviejų vaikų motiną akcentuosiu, kad jai atsiras daugiau energijos žaisti su vaikais, kad normalizavus santykį su maistu, dings noras užkandžiauti kaskart, kai tik ją apima stresas.

Bet kokias rekomendacijas būtina pritaikyti konkrečiai situacijai – tai be galo svarbu kiekvienam mitybos specialistui.

- Kiek žinau, programa „Whole30“ padeda sumažinti sisteminį uždegimą ir pašalinti arba palengvinti simptomus, siejamus su autoimuninėmis ligomis. Kam dar rekomenduotumėte šią programą?

- Visiems būtų neprošal 30 dienų patyrinėti savo valgymo įpročius (yra išimčių), išsiaiškinti santykį su maistu, pažiūrėti, kaip valgomas maistas veikia sveikatą.

Programa „Whole30“ sukurta žmonėms, vartojantiems per daug cukraus ir angliavandenių, turintiems įvairiausių sveikatos sutrikimų (nuo diabeto ir astmos iki aknė ir nevaisingumo), tiems, kurie mano negalį kontroliuoti savo mitybos įpročių. Taip pat sportininkams, siekiantiems greičiau susigrąžinti formą ir pasiekti geresnių rezultatų. Ši programa skirta kiekvienam, norinčiam geriau miegoti, padidinti dėmesio koncentraciją, turėti daugiau energijos ir atsikratyti antsvorio.

Jeigu pavargote skaičiuoti kalorijas, kovoti su neįveikiamu potraukiu užkandžiauti ir valgyti saldžiai, jeigu pabodo nusivylimo jausmas, apimantis kaskart išbandžius naują „stebuklingą“ dietą, kurios rezultatai būna trumpalaikiai, tuomet tikrai turėtumėte išbandyti programą „Whole30“. Mes padėsime jums pakeisti santykį su maistu ir įrodysime, kad sveikas gyvenimo būdas gali tapti kasdienybe. Ir pažadu, kad šis procesas bus smagus – sveika mityba nebūtinai turi būti nuobodi. Jeigu netikite, pažiūrėkite kurio nors mūsų seminaro įrašą internete.

- Neabejoju, kad tarp skaitytojų yra žmonių, sergančių lėtinėmis ligomis ir turinčių mitybos sutrikimų. Kai kurie paleomitybą išbando vieni, o kai kurie nori įtraukti ir savo šeimos narius. Kam Jūsų programa netinka?

- Pirmiausia norėčiau pabrėžti, kad programa „Whole30“ nėra medicininė eliminacinė dieta, ji nėra skirta gydyti specifiniams susirgimams.

Jeigu sergate sunkia lėtine liga, „Whole30“ gali palengvinti simptomus, bet norint pasiekti geresnių rezultatų būtinas visapusis, suderintas su gydytojais gydymo planas. Jei žmogus nori išbandyti „Whole30“, bet geria vaistus, mes primygtinai reikalaujame pasitarti su gydytoju, kad jis papildytų arba pakoreguotų mūsų mitybos rekomendacijas, atsižvelgdamas į paciento poreikius.

Mūsų programa nebuvo skirta padėti mitybos sutrikimų turintiems žmonėms (bet tikrai padeda). Kurdami „Whole30“ norėjome pasiekti ir patraukti kuo daugiau žmonių, iš esmės orientavomės į vidutinį žmogų.

Į mūsų „griežtos meilės“ metodą žmonės reagavo entuziastingai ir sulaukėme daugybės teigiamų atsiliepimų, bet mūsų metodas ir programos taisyklės tinka ne kiekvienam. Todėl mudu su Dallasu parašėme daugybę straipsnių apie tai, kaip pritaikyti programą „Whole30“ valgymo sutrikimų turėjusiems arba turintiems žmonėms.

Visus, išbandančius „Whole30“, mes palaikome savo tinklalapyje ir socialiniuose tinkluose, viską paaiškiname asmeniškai.

- „Whole30“ nėra terapinė dieta. Kokie jos privalumai ir trūkumai?

- Mūsų programos privalumai glūdi pačiose taisyklėse. Pašalindami iš raciono maisto produktus, kurie daugumai žmonių sukelia problemų, aiškiai atskirdami, kas yra sveika ir kas ne, ypatingą dėmesį skirdami žmogaus emociniam santykiui su maistu, kad 30 dienų taisyklės ilgainiui taptų įprastu gyvenimo būdu, padėjome daugybei žmonių pasiekti stulbinamų rezultatų.

Trūkumu galima pavadinti nebent tai, kad „Whole30“ nėra kompleksinė dieta, skirta uždegimams gydyti. Mes negalime teikti rekomendacijų žmonėms, kuriems mūsų programa netinka. Jeigu „Whole30“ padėjo, bet ne tiek, kiek norėtumėte, išbandykite specifines programas su detalesniais nurodymais, skirtais AIP (autoimuniniu pankreatitu) ir panašiomis ligomis sergantiems žmonėms. Taip pat rekomenduotume padirbėti su funkcinės medicinos specialistu, kuris padėtų susikurti asmeninį mitybos planą.

- Jūsų programą išbandė daugybė žmonių. Tarp jų yra ir tokių, kuriems dėl įvairių priežasčių nepavyko laikytis reikalavimų 30 dienų. Į ką turėtų atkreipti žmonės dėmesį, kad jiems pavyktų?

- Dažniausiai pasitaikanti nesėkmės priežastis – nepakankamai detalus mitybos planas, mat reikia iš anksto susiplanuoti, ką valgysite tas 30 dienų ir nusiteikti fiziškai bei dvasiškai.

Smegenims reikia plano, nes jo neturėdamos ir susidūrusios su stresu jos grįš prie ankstesnių įpročių, tai yra į „komforto zoną“. Dažnai žmonės pradeda programą neapgalvoję, ką darys nuėję į vakarėlį, kaip ruoš maistą keturių narių šeimai arba kaip reaguos, jeigu namie bus užkandžių ir saldumynų. Slegiami įtampos jie dažnai neištveria ir grįžta prie senų įpročių.

Yra penkios pakopos, nusakančios žmogaus pasirengimą kažką keisti. Dažnai pastebiu, kad žmonės iš anksto apsvarsto galimus pokyčius, bet tikrąjį pasirengimo etapą praleidžia.

Pavyzdžiui, žmogus perskaito straipsnį arba knygą apie tai, kaip keisti mitybą, atpažįsta savo problemą, suvokia, kad jam tikrai reikėtų pokyčių, ir iškart griebia jautį už ragų, pamiršdamas, kad reikia pasiruošti. Tokiais atvejais permainos žmogui sukelia didelį stresą, nes jis neapmąstė, kaip viską įgyvendins. Todėl visada skatiname žmogų susidaryti detalų planą, iš anksto susirinkti reikiamą informaciją.

Pirmiausia patariame išvalyti šaldytuvą ir podėlį. Tada reikėtų pasiieškoti tinkamų receptų, nusipirkti „Tupperware“ indelių, susiplanuoti, kokius patiekalus gaminsite ir kuo keisite iš raciono šalinamus produktus. Susiplanuokite – ir permainos atneš mažiau streso.

Pastebėjau, kad iš pažiūros praktiški ir logiški žmonių pasiteisinimai, kodėl jie nenori keisti mitybos, dažniausiai tėra fasadinė emocinio diskomforto pusė. Dažniausiai žmonės teisinasi: „Neturiu tam laiko. Mačiau tuos receptus, bet neturiu laiko gaminti tokius patiekalus.“

Arba: „Aš nieko neišmanau apie gaminimą – žvilgtelėjau į tuos receptus ir supratau, kad nežinau nė pusės ten surašytų ingredientų.“

Arba: „Gyvenu tokioje vietoje, kur sunku būtų rasti ganytų, žole šertų gyvulių mėsos ir ekologiškų daržovių.“

Taip, tai logiški ir suprantami argumentai, bet net jei pasiūlysi jiems logišką sprendimo būdą, vien mitybos pokyčiai neišspręs psichologinių problemų ir tikrai nesumažins streso, nes tai – emocinės būklės klausimas. Todėl tenka pasigilinti ir išsiaiškinti, kodėl juos taip baugina pokyčiai. Tai padarius ir nukreipus žmogų tinkama linkme, permainų sukeliamas stresas savaime sumažėja.

Gera žinia ta, kad 2013 m. apklausus 2300 žmonių, išbandžiusių programą „Whole30“, net 87 proc. teigė ją sėkmingai pabaigę ir sulaukę teigiamų rezultatų. Be to, neseniai į savo tinklalapį įkėlėme keletą vaizdo įrašų, kuriuose patariame, kaip pasiruošti programai ir kaip gyventi toliau, išgryninus racioną per 30 dienų.

- Kokios emocinės priežastys dažniausiai stabdo žmogų?

- Dažniausiai žmogui trukdo baimė, kad nepavyks. Žmonės bijo, nes jie jau tiek kartų bandė mesti svorį, išmėgino aibę dietų, patyrė JoJo efektą, žodžiu, juos ištikdavo nesėkmė.

Rečiau pasitaikanti ir keistesnė priežastis – baimė, kad pavyks. Pavyzdžiui, šiandien gavau elektroninį laišką moters, kuriai puikiai sekėsi maitintis pagal mūsų programą, bet ji jos atsisakė. Ilgai negalėjau suprasti priežasties, tad paklausiau jos pačios.

Ji atsakė: „Išsigandau, kad jeigu man ir toliau taip puikiai seksis, aš galiausiai neteksiu daug svorio ir iš tikrųjų pakeisiu savo gyvenimą, o tai reiškia, kad pasikeisiu ir pati. Tada nebepatiksiu žmonėms, nes nebebūsiu ta linksma apvalutė mergina, kurią jie pamilo. Jie jausis išduoti, mano vyras jausis išduotas.“

Yra daugybė priežasčių bijoti permainų, bijoti sėkmės. Jeigu į viską pažvelgtumėte žmonių, sergančių lėtinėmis ligomis ir turinčių sveikatos problemų, akimis, suprastumėt, kad ryžtis pokyčiams išties nelengva.

Žmogų gali žeisti pati mintis, kad galima pagerinti savo sveikatos būklę pakeitus mitybą, – juk tada teks pripažinti, kad jo ankstesnė mityba ir apskritai gyvenimo būdas sukėlė nemalonius simptomus ir sveikatos problemas, nuo kurių dabar kenčia. Tai baisus jausmas.

Žmonėms patogu galvoti, kad taip tiesiog „nutiko“, kad jie susirgo, nes taip buvo lemta. Dėl prastos sveikatos būklės jie kaltina genus, aplinkos užterštumą, ramina save, kad nieko nepadarysi, nes tai autoimuninė liga.

Sunku patikėti, kad jų gyvenimo būdas sukėlė tokius neigiamus pokyčius, bet dar sunkiau patikėti, kad kitoks gyvenimo būdas gali grąžinti jiems sveikatą...

- Apibendrinkite, koks maistas mums kenkia, ką siūlote pirmiausia šalinti iš raciono?

- Moksliniai ir klinikiniai tyrimai parodė, kad esama maisto produktų grupių, kurios didžiajai daliai žmonių sukelia problemų.

Apibendrinčiau taip: valgykite visavertį, neperdirbtą maistą, turintį daug maistinių medžiagų, dažniau bandykite kuriam laikui iš raciono pašalinti maisto produktus, neatitinkančius gero maisto standartų, stebėkite, kaip šie produktai veikia jūsų savijautą.

Žinoma, visi mes skirtingi, bet yra keli patarimai, tinkami beveik visiems – apie tai ir kalbame savo knygoje „Viskas prasideda nuo maisto“. Tik eksperimentuodami sužinosite, kas kenkia. Tyrimai rodo, kad pieno produktus, grūdines ir ankštines kultūras valgyti nėra sveika, bet tik pašalinę juos trisdešimčiai dienų iš savo raciono, o paskui grąžinę suprasite, kaip jie veikia jūsų fizinę būklę, protinę veiklą, gyvenimo kokybę.

- Kokie yra gero maisto standartai?

- Maistas, kurį valgome, turėtų užtikrinti sveiką psichologinę būklę, sveiką hormonų būklę, išlaikyti sveiką žarnyną, imuninę sistemą, mažinti uždegiminius procesus.

- Sakykite, be ko neįsivaizduojate savo gyvenimo?

- Be kasdienio judėjimo: ėjimo į sporto salę, pasivaikščiojimų po parką, pratimų su svarmenimis galiniame kiemelyje. Dabar man sunku patikėti, kad diena gali prasidėti be mankštos. Fizinis aktyvumas visada pakelia ūpą – tai puiki dienos pradžia.

Parengė Jūratė Dzermeikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.