Amžina dilema: miegoti su liemenėle ar be?

Išsivalėte dantis, išsitepėte kūną pieneliu, nusispyrėte šlepetes. Ateina laikas amžinai dilemai, kankinančiai moteris dešimtmečius – ar nusisegti liemenėlę prieš miegą?

Ekspertai sutaria, kad dėvint tinkamo dydžio liemenėlę miegoti yra patogiau.<br>123rf nuotr.
Ekspertai sutaria, kad dėvint tinkamo dydžio liemenėlę miegoti yra patogiau.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 4, 2014, 5:51 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 2:27 PM

Visi šiuo klausimu turi skirtingą nuomonę, o internete pilna prieštaringos informacijos. Vieni mano, kad liemenėlė padeda krūtinei nenukarti, kiti mano, kad jos dėvėjimas gali sukelti krūties vėžį. Daug kas mano, kad liemenėlė padeda išlaikyti krūtų apvalumą, kiti – kad tai sukelia odos uždegimą. Ar čia tik močiučių pasakojimai, ar tame yra tiesos?

Gulint nepadeda

Ar liemenėlės dėvėjimas miegant apsaugo nuo krūtų nukarimo yra klausimas, vertas milijono, rašo „Daily Mail“. Tokią prielaidą patvirtinančių tvirtų mokslinių įrodymų nėra.

Plastikos chirurgė Angelica Kavouni sako: „Liemenėlė naktį gali padėti jaustis patogiai, bet ji neapsaugo nuo krūtų nukarimo“.

Gydytoja įspėjo, kad ptozė, kai oda nukarsta, gali atsirasti dėl krūtų sumažėjimo po nėštumo, staigaus svorio kritimo ar kalogeno trūkumo, susijusio su amžiumi.

„Nė viena iš šių priežasčių nėra susijusi su gulėjimu. Liemenėlė gali padėti nuo ptozės stovint ar judant, bet gulint ji jokios įtakos neturi“, – paaiškino gydytoja.

Putlesnės krūtys

Liemenėlė nėra laiko mašina, todėl negali sugrąžinti jaunystės.

Tačiau net ir nesant mokslinių įrodymų, moterys tiki veikiau juoką keliančiais įrodymais, kad liemenėlės padeda. Tai pastebėjo Natasha Harding, apatinio trikotažo specialistė, dirbanti „Ribery & Peller“ parduotuvėje.

„Iš patirties galiu pasakyti, kad su liemenėlėmis miegančių moterų krūtys yra putlesnės“, – teigia N.Harding.

Apsaugo nuo strijų

Plastikos chirurgas Douglasas McGeorge'as mano, kad liemenėlės dėvėjimas miegant padeda išvengti strijų.

„Didesnės krūtys gali tempti ir virsti į šonus kol gulite aukštielnikos. Tai gali tempti odą ir prisidėti prie strijų atsiradimo. Liemenėlės dėvėjimas labai mažai, bet padeda pristabdyti senėjimo procesą“, – paaiškino D.McGeorge'as.

Gelbsti didžiakrūtes

Ekspertai sutaria, kad dėvint tinkamo dydžio liemenėlę miegoti yra patogiau.

Turinčios didesnes krūtis ir nėščios moterys, kurių krūtinė nėštumo metu padidėja 2 ir daugiau dydžiais, patogiau jaučiasi miegodamos su liemenėlėmis.

Profesorius Kefanas Mokbelis, pagrindinis Londono Krūtinės instituto chirurgas, sako: „Aš pacientėms, kenčiančioms dėl krūtų sukeliamų nepatogumų – dažniausiai jis kyla turinčioms didesnes krūtis, ar iškart po krūtinės operacijų, pavyzdžiui, po implantų įdėjimo ar krūtų mažinimo – sakau, kad liemenėlė naktį suteikia apsaugą ir sumažina diskomfortą“.

Kai kurios moterys mano, kad puošnios liemenėlės su pakietinimais yra patogesnės. Jos padeda išvengti standartinių liemenėlių sukeliamo diskomforto.

Gresia skysčių kaupimasis

Tačiau per ankšta liemenėlė gali sukelti problemų.

„Varžanti liemenėlė naktį paveikia krūtų fiziologiją. Ji gali sutrikdyti kraujo ir limfos tekėjimą ir tai gali sukelti ir ligas – edemą (skysčių kaupimąsi) ir nepatogumą“, – perspėjo profesorius K. Mokbelis, paaiškinęs, kad limfos liaukos yra tarsi šiukšlių iš krūtų išvalytojai.

Jei liemenėlės petnešos miegant įsirėžia, krūtyse gali prisikaupti skysčių perteklius, o tai gali sukelti tinimą ir skausmą.

Pakelia kūno temperatūrą

Maža to, liemenėlės, ypač iš poliesterio, miegant gali pakelti kūno temperatūrą.

Krūtys yra išoriniai organai, kurie geriausiai funkcionuoja truputėlį žemesnėje temperatūroje (36 laipsnių Celsijaus), nei likęs kūnas.

„Miegant su liemenėle krūtų temperatūra gali pakilti iki 37 oC ar net daugiau. Dėl varžančios liemenėlės krūtų temperatūra gali pakilti net ir labiau. Nors buvo atlikta mažai tyrimų, yra kelios teorijos, kad dėl taip kintančios temperatūros galima susirgti vėžiu. Panašiai sėklidžių vėžys siejamas su dviratininkais, ilgą laiką dėvinčiais aptemptus rūbus, tokius kaip likros šortus“, – perspėjo profesorius K.Mokbelis.

Norėdamos išvengti pavojaus sveikatai pasirinkite tinkamo dydžio liemenėlę, pagamintą iš minkštos kvėpuojančios medvilnės.

Tinkamas dydis

Jeigu nutarėte įsigyti liemenėlę, skirtą miegui, reikia atkreipti dėmesį į kelis dalykus.

Pirma, pasak N.Harding, naktį reiktų vengti standžių modelių su vielos pakietinimais.

„Gulint viela gali įsirėžti į krūtinę ir taip besitrindama į kūną suformuoti cistas. Pasirinkite ką nors minkšto – liemenėlę, panašią į ta, kuri yra skirta sportui, bet ji turi būti ne per daug laisva ir nesitampanti. Ji turi apsaugoti“, – paaiškino N.Harding

Trečdalis moterų kasdien nešioja netinkamo dydžio liemenėles. Taigi susiraskite profesionalų parduotuvės konsultantą, kuris jus tinkamai išmatuos ir taip išvengsite susierzinimo.

Ekspertė N.Harding sako, kad didesnių krūtų savininkės turėtų rinktis labiau formuojančias liemenėles, su storesniais šonais ir platesnėmis petnešomis, kad jos neįsižeistų į odą.

„Taip pat pažiūrėkite ant etiketės, kad liemenėlę sudarytų mažiausiai 80 proc. medvilnės. Tada oda galės kvėpuoti ir neperkais“, – patarė ekspertė.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.