Medikų košmaras – siaučiantis sifilis ir tuberkuliozė

Nors atrodytų, kad šių dienų medicina gali tikrai daug, vis dėlto kai kurių užkrečiamųjų ligų iki galo pažaboti nepavyksta. Šiais metais iki rugsėjo mėnesio Lietuvoje užregistruota 17,57 proc. mažiau užkrečiamųjų ligų, nei per tą patį laikotarpį pernai, bet džiaugtis šia statistika dar tikrai anksti.

Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

2014-10-08 12:35, atnaujinta 2018-01-28 04:04

Siaučia kokliušas ir vėjaraupiai

Anot Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistų, daug didesnis sergamumas užregistruotas šiomis ligomis: kokliušu (100 proc.), skarlatina (96,19 proc.), vėjaraupiais (93,08 proc.).

„Su šiomis ligomis Lietuvoje tikrai yra problemų. Nors tokias ligas kaip tymus ir raudonukę skiepijant žmones būtų galima išnaikinti, tai padaryti nebus paprasta, nes skiepyti reikėtų bent 95 proc. vaikų. 2013 metais įvykęs tymų protrūkis Vilniuje, kai susirgo net 35 žmonės, atskleidė, kad viskas prasidėjo nuo neskiepyto vaiko“, – apie sergamumą užkrečiamomis ligomis kalbėjo profesorius Arvydas Ambrozaitis.

Medikas teigė nesuprantantis sąmoningo tėvų sprendimo neskiepyti savo vaikų: „Tokia tėvų nuostata sunkiai paaiškinama, juk, pavyzdžiui, tymų infekcija yra labai laki ir plinta labai greitai. Skiepai nemokami – valstybė tam skiria lėšų“, – sakė A.Ambrozaitis ir pridūrė, jog po 2009 buvusio kokliušo protrūkio ištyrus pacientus paaiškėjo, kad daugiausia tarp sirgusiųjų šia liga buvo visai neskiepyti ar per mažai skiepyti asmenys.

Šiemet taip pat 2,2 karto daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį užregistruota trichineliozės atvejų, 1,4 karto – askaridozės, 1,2 karto – enterobiozės. Šiais metais užregistruoti 3 legioneliozės atvejai, 3 Dengės karštligės atvejai, pernai per tą patį laikotarpį šių ligų atvejų užregistruota nebuvo.

Kas trečias pacientas kenčia dėl ūmios žarnyno infekcijos

Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės direktoriaus pavaduotoja medicinai Vida Gulbinienė teigė, jog šiuo metu maždaug trečdalis atvykstančių pacientų kenčia nuo ūmių žarnyno infekcijų. „Infekcinės ligos pasižymi sezoniškumu, netrukus baigsis uogų ir grybų sezonas, sumažės ir žarnyno infekcijų. Šios infekcijos prasideda ūmiai, bet gana greitai ir išgydomos. Žiemą ir pavasarį dažniau siaučia meningokokų infekcijos“, – teigė medikė ir pridūrė, kad netrukus prasidės ir peršalimo ligų sezonas.

Infekcinėmis ligomis sergantys pacientai kelia pavojų ne tik savo šeimos nariams ir aplinkiniams, bet ir medikams: „Pas mus patenka ir pacientų, sergančių ŽIV, dažnai jų būklė būna itin sunki – jie turi atvirų žaizdų, serga tuberkulioze, viduriuoja, tad mūsų personalas taip pat labai rizikuoja.“

Pagal  sergamumą sifiliu Lietuvą lenkia tik Malta ir Rumunija

Neseniai Seimas pritarė siūlymui, kad atvira tuberkuliozės forma sergantys asmenys būtų gydomi priverstinai. Priėmus šį įstatymą, atsirastų galimybė piktybiškai gydytis vengiančius asmenis per 12 valandų priverstinai hospitalizuoti, o vėliau, gavus teismo leidimą, skirti gydymą, kuris truktų iki šešių mėnesių.

Europos užkrečiamųjų ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, didžiausias sergamumas Europoje 2012 m. užregistruotas Rumunijoje (85,2 atvejo 100 tūkst. gyv.), Lietuvoje (59,2 atvejo 100 tūkst. gyv.), trečiojoje vietoje – Latvija (48,6 atvejo 100 tūkst. gyv.).

Lietuvos tuberkuliozės registro bei Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, 2012 m. užregistruoti 1274 nauji plaučių tuberkuliozės atvejai, o beveik 12 procentų šių pacientų iš karto užsikrėtė vaistams atsparia forma.

Tiesa, sužinoti, kaip Lietuvoje, palyginti su kitomis šalimis, plinta niežai, ne taip jau paprasta. Pasak ULAC Epidemiologinės priežiūros skyriaus medicinos entomologės dr. Mildos Žygutienės, niežai nėra privalomai registruojama užkrečiamoji liga daugelyje pasaulio šalių, todėl ir palyginti negalima.

Specialistai pastebi ir kitų ligų proveržį. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, sergamumo sifiliu rodiklis 2013 metais, palyginti su 2012 metais, padidėjo nuo 7,6 iki 9,1 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Sergamumo sifiliu rodiklis Lietuvoje, palyginti su kitomis ES šalimis, yra vienas aukščiausių. Mūsų šalis atsidūrė po Rumunijos ir Maltos.

Vakcinomis kontroliuoja 28 ligas

Anot ULAC Švietimo ir komunikacijos skyriaus specialistės Joanos Tamkevičiūtės, skiepai – svarbiausia infekcinių ligų prevencijos priemonė. „Dabar vakcinomis galima kontroliuoti 28 ligas.  Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, vakcinos kasmet išsaugo mažiausiai du tris milijonus gyvybių“, – teigė pašnekovė.

Sukūrus vakcinas pasaulyje buvo išnaikinti raupai, sėkmingai vykdoma poliomielito likvidavimo programa, prasidėjo tymų likvidavimo programa, labai sumažėjo sergamumas difterija, stablige, virusiniu hepatitu B, raudonuke ir daugeliu kitų skiepais valdomų ligų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.