Naujas būdas suvaldyti vėžį – ne žudant ląsteles, o gydant

Williamas Kuhensas dirbo krepšinio teisėju Katalikų jaunimo organizacijoje. 17-os jis buvo fiziškai stiprus, dalyvaudavo dvidešimtyje varžybų per mėnesį. Bet 2013-ųjų liepą ėmė kristi svoris, vyras pradėjo jaustis silpnai, žmona sakė, kad jis atrodo išblyškęs. Apsilankius pas gydytoją ir atlikus tyrimus paaiškėjo, kad Williamui – kraujo vėžys. Ir jis sparčiai plinta, rašoma newyorker.com.

Mokslininkai žūtbūt siekia padidinti skaičių pacientų, pereinančių į absoliučią remisiją<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Mokslininkai žūtbūt siekia padidinti skaičių pacientų, pereinančių į absoliučią remisiją<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-08 15:17, atnaujinta 2018-01-28 03:28

Williamas žinojo, kad jam pranašaujamos liūdnos prognozės. Ir nors juo rūpinosi prityręs šios srities specialistas Eytanas Steinas, paskyrė jam keturis chemoterapijos kursus – jokio poveikio nebuvo. Paskutinė vyro viltis buvo eksperimentinis gydymas.

Vaistai IDH-2 fermento mutacijai gydyti

Kaulų čiulpų tyrimo rezultatai parodė geno, atsakingo už IDH-2 fermento gamybą, sutrikimą. Šis fermentas padeda skaidyti maisto medžiagas ir gamina energiją. Kuomet jis mutuoja, sukuria molekulę, kuri neleidžia ląstelėms augti, bet pati dauginasi ir veikia kenkėjiškai. Apie 15 proc. sergančiųjų leukemija turi šį mutavusį fermentą.

Farmacinė bendrovė „Agios“ (JAV) sukūrė bandomuosius vaistus AG-221, skirtus fermento mutacijai pažaboti. Bandyme dalyvavo 10 žmonių. 3 pacientai mirė dar prieš įvertinant vaisto poveikį jiems, 5 perėjo į visišką remisiją, 1 – į dalinę remisiją, o dar vienam pacientui vaistas nepadėjo, vėžys plito ir žmogus mirė.

Williamas vaistą išmėgino pavasarį. Vėžinės ląstelės stebėtinai nyko – iš 15 proc. teliko 4 proc. Matėsi tendencija, kad vyras ir toliau sveiks. Vienintelis šalutinis poveikis, kurį jis jautė – metalo skonis burnoje ir neapykanta majonezui.

Williamas neseniai atšventė 50-ąsias vestuvių metines. „Nežinau, kiek truks vaistų poveikis, bet dar noriu pagyventi“, - sakė jis.

Balandį E.Steinas pristatė minėto bandymo rezultatus kasmetiniame Amerikos vėžio tyrimų asociacijos suvažiavime. Birželį prancūzų hematologas Stéphane'as de Bottonas Milane Europos hematologų asociacijos konferencijoje pristatė dar vieno bandymo rezultatus, kuriame buvo naudotas AG-221. Iš dalyvavusių 35 sergančiųjų, 10 mirė dėl ligos komplikacijų, 14-ai vaistas padėjo, įskaitant 9 jų, kurie perėjo į visišką remisiją. 5-iems pacientams vaistas neturėjo jokios įtakos, o 6-ių ligonių vėžys ir toliau plito.

Konferencijoje dalyvavę gydytojai komentavo, kad baisioms ligoms pažaboti reikia ir baisių vaistų bei pastebėjo, kad rezultatai rodo didelį žingsnį į priekį.

AG-221 vaistas ne naikina, o gydo ląsteles

Fermento IDH-2 mutacija yra tik viena iš daugelio, pasitaikančių tarp sergančiųjų leukemija. Neseniai kraujo vėžio genetikos ekspertas Timothy Ley išpublikavo tyrimą, kuriame dalyvavo 200 pacientų. Tyrimas atskleidė, kad kiekvienas jų turi skirtingą fermentų mutacijų komplektą. T.Ley teigia, kad tai jo nebaugina, nes dabar bent jau aišku, su kuo turima reikalų.

„Agios“ tikisi, kad AG-221 yra raktas fermento IDH-2 plitimui sustabdyti. Kovo mėnesį kompanija paleido naują – AG-120 – vaistą, kuris turėtų pažaboti IDH-1 fermento mutacijas. Šią mutaciją turi ne tik apie 10 proc. sergančių kraujo vėžiu, bet ir 70 proc., turinčių smegenų navikus, bei 50 proc. chondrosarkomos (piktybinio kaulų naviko) pacientų.

Kompanijos mokslininkai taip pat išsiaiškino, kad vaistas piktybines ląsteles išgydydavo. Kaip paaiškėjo, ląstelė, turinti IDH-2 fermento, taip pat turi ir nepažeistą dalį. Bet vėžys yra tokia galinga liga, kad ląstelė neatsilaiko ir yra nesunkiai apkrečiama visa. Kai tik mutavusi dalis yra neutralizuojama, ląstelė ir toliau ima pilnavertiškai funkcionuoti. Tokiu būdu, ląstelė po ląstelės, AG-221 stabdo vėžio plitimą.

ATRA – vaistas-anomalija

Hematologas Jerome'as Groopmanas mikroskopu apžiūrėjo kaulų čiulpus paciento, kuris nebuvo gydomas AG-221 vaistu. Sveiki audiniai atrodo kaip impresionisto piešinys – įvairių spalvų ir formų ląstelės. Vėžiniai plotai yra vienspalviai – lyg tuščia dailininko drobė.

Vėliau J.Groopmanas analizavo kaulų čiulpus paciento, kuriam buvo paskirti „Agios“ vaistai. Tai buvo tvirti audiniai, o ėmę mutuoti, virto eritrocitais ir leukocitais (sveikomis ląstelėmis).

J.Groopmanas pripažįsta matęs tokį vaizdą vos kartą gyvenime – paciento, po intensyvios chemoterapijos ir ATRA (all-trans-retinoic acid) vartojimo. Jo remisija truko iki mirties, t.y. vienerius metus.

ATRA išrado Šanchajaus mokslininkai Zhen-yi Wangas ir Zhu Chenas, kurie taip pat ieškojo būdo pažaboti vėžiui, ne žudant vėžines ląsteles, bet gydant.

1985 m. Z.Wangas ATRA gydė savo pirmąją pacientę, penkerių metų mergaitę, kuriai chemoterapija nepadėjo. Nors mergaitė buvo prie mirties slenksčio, po savaitės ji jautėsi kur kas geriau, o po trijų – stebuklingai perėjo į visišką remisiją.

Vėliau vaistas buvo paskirtas dar 24-iems pacientams, kurių 23 taip pat perėjo į visišką remisiją, jų vėžinės ląstelės buvo išgydytos.

Tačiau stebint pacientus paaiškėjo, kad vėžys po 3-6 mėnesių atsinaujina: vaistas kuriam laikui pagydydavo vėžiu užkrėstas ląsteles, o vėliau pats sukeldavo ligos atsinaujinimą. ATRA veiksmingumas buvo traktuojamas kaip anomalija, tačiau, kaip dabar teigia „Agios“, jis įkvėpė išrasti AG-221.

Anti-Notch vaistas

Nors „Agios“ kompanijos išrastas vaistas yra veiksmingas, kyla klausimas, kaip ilgai jis tokiu bus. Mat kol kas pacientų remisija trunka 6-8 mėnesius, bet yra tikimybė, kad liga atsinaujins. Vienas pasiūlymų – AG-221 gydymą derinti kartu su chemoterapija ar kaulų čiulpų transplantacija.

Mokslininkai teigia, kad nors vėžys yra gudri liga, viena savybė yra būdinga visoms jo formoms – vėžys puola dar nesubrendusias ląsteles. Todėl viena idėjų, pasiūlytų dar 1994 m., – kamieninių ląstelių transplantacija. Kol vieni kritikavo, kiti palaikė tokią nuomonę, 2004 m. mokslininkai iš Mičigano ir Teksaso universitetų įkūrė komaniją „OncoMed“, sutelkusią didžiausią dėmesį būtent į kamieninių ląstelių modelį.

2008 m. „OncoMed“ pradėjo eksperimentinio vaisto klinikinius bandymus. Kaip ir AG-221, vaistas buvo skirtas tikslinei pacientų grupei – tiems, kurių vėžys paveikė „Notch“ geną.

Viena pirmųjų pacienčių buvo moteris, turėjusi metastazavusį kiaušidžių vėžį, kurio nebuvo galima gydyti chirurgiškai. Moteriai buvo taikytas ne vienas gydymas, taip pat ir chemoterapija, bet nė vienas nepasiteisino. Anti-Notch vaistas auglių nesumažino, bet ir nebeleido jiems augti. Vaistas jį lyg užšaldė ar paralyžiavo. Šitai truko daugiau nei 500 dienų, kol auglys visgi pradėjo augti ir moteris mirė.

Vėliau šis vaistas buvo bandomas su 55-iais pacientais. Didžiosios daugumos istorija pasikartojo. Kasos, plaučių ir kiaušidžių vėžys buvo paralyžiuotas maždaug 1000 dienų.

„Kai užkerti kelią vėžio plitimui, perimi ligos gydymą į savo rankas, gali stabilizuoti situaciją. Manęs tai nestebina, nes žinojau, kad vėžį galima gydyti ne tik žudant ląsteles“, - teigė tyrimui vadovavęs Johnas Lewicki iš „OncoMed“.

J.Lewicki pridūrė, kad prijungus prie vaisto chemoterapiją, pakeičiamas ląstelės likimas – pavartojus anti-Notch, ji tampa paveikesnė chemoterapijai.

Ir sergant vėžiu galima gyventi ilgai

Dauguma vėžio formų, kai tik liga ima plisti, tampa praktiškai neįveikiamos. Mokslininkai žūtbūt siekia padidinti skaičių pacientų, pereinančių į absoliučią remisiją, bei nebeleisti jų vėžiui apskritai atsinaujinti.

Kuomet atsiranda nauja viltis, kad galop atrastas veiksmingas vaistas, visus per anksti apima euforija. Čia pat pasigirsta prielaidų, kad naujasis eksperimentinis vaistas tituluojamas pagydančiu visas vėžio formas.

Vėžys, rodos, liga be ydų. Tuo tarpu mokslas prieš vėžį – lyg karys be ginklo. Nepaisant to, naujausi tyrimai siūlo netikėtą galimybę paneigti visuotinai priimtą tiesą, jog vėžį galima pagydyti tik naikinant vėžines ląsteles. Mokslininkų įrodymai suteikia vilties – yra galimybė gyventi ilgiau ir geriau, net jei turi vėžį.

Parengė Rasita Andruškevičiūtė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.