Kada ir kodėl plyšta krūtų implantai?

Nėra nieko amžino. Krūties implantai – ne išimtis. Portalas lrytas.lt rašė, kad manekenei Vaidai Židonytei teko pakeisti krūtų implantus, nes vienas jų plyšo po traumos, patirtos prieš keletą metų. Kada ir kodėl plyšta krūtų implantai? Ko turi saugotis moterys, pasididinusios krūtis implantais?

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Lileikienė

Oct 17, 2014, 5:35 PM, atnaujinta Jan 26, 2018, 9:20 PM

„Nėra krūtų implantų, su kuriais moteris galės gyventi visą gyvenimą. Nesvarbu, kokie jie – silikoniniai ar užpildyti fiziologiniu skysčiu, anksčiau ar vėliau bus reikalinga dar viena operacija“, - teigė vilnietis plastikos chirurgas Darius Radzevičius.

Jeigu krūties implantų nepažeidžia kokia nors trauma, jie paprasčiausiai gali susidėvėti.

Pasak gydytojo, pirmaisiais metais po operacijos implanto plyšimo dėl susidėvėjimo rizika yra labai maža. Ji ima sparčiai didėti praėjus 7 metams, o kai po operacijos praeina dešimtmetis, plyšimo rizika siekia net 10 procentų.

„Kartais tenka girdėti teigiant, neva naujos kartos implantai plyšta retai, ir tokie atvejai veikiau išimtis. Tačiau statistika rodo, kad plyšimo rizika yra ne tokia jau maža. Nė vienas implantų gamintojas savo gaminiams negarantuoja amžinybės“, - teigė D.Radzevičius.

Todėl po operacijos patariama nuolat stebėti krūtis - atlikti tyrimus ultragarsu, o praėjus tam tikram laikotarpiui po operacijos ar kilus įtarimams dėl implanto plyšimo patyrus traumą – tyrimą magnetinio rezonanso aparatu.

Tiesa, šio tyrimo nereikia tuo atveju, jeigu implantas yra ne silikoninis, o užpildytas fiziologiniu skysčiu.

Plyšus tokiam implantui, vanduo susigeria į aplinkinius audinius. Krūtis suminkštėja, praranda formą, tad tampa akivaizdu, kad implantą būtina pakeisti.

Pasak gydytojo, fiziologinis skystis visiškai nekenkia organizmui.

Kai plyšta silikonu užpildytas implantas, silikonas niekur neišteka, krūtis nepakeičia formos, dėl to gali net nekilti įtarimų dėl plyšimo. Nustatyti, kad implantas plyšo, dažniausiai nepadeda ir tyrimas ultragarsu - tuomet reikalingas tyrimas magnetiniu rezonansu. Blogiausia, kad tuomet atsiranda silikono kontaktas su aplinkiniais audiniais, ir tai gali turėti neigiamo poveikio sveikatai.

Ir vienų, ir kitų implantų plyšimo rizika – ta pati.

Kurie implantai yra populiaresni? Pasak D.Radzevičiaus, Europoje populiaresni silikonu užpildyti implantai, o štai JAV jie ilgai buvo draudžiami ir iš naujo įteisinti tik prieš kelerius metus. Dabar vienodai populiarūs tiek vieni, tiek kiti.

Ko moterys turėtų saugotis po operacijos? „Pasibaigus gijimo periodui, joms nelieka jokių apribojimų - galima sportuoti, nardyti, skraidyti, maitinti kūdikį, liesti krūtis, lankytis pirtyje ir panašiai“, - patikino gydytojas.

Implantai gali būti pažeisti patyrus aštrią traumą, pavyzdžiui, lūžus šonkauliams, tiriant pieno liaukose esančius darinius ir juos neatsargiai punktuojant ar atliekant biopsiją. Taip pat implantai gali būti pažeisti ir patyrus labai stiprią buką traumą – stiprų krūtinės ląstos sumušimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.