Kodėl atlikėją M.Vitulskį traukia prie lovos?

Vakar pirmagimio sūnaus susilaukęs operos solistas Merūnas Vitulskis (31 m.) – ne iš tų vyrų, kurie visiškai nesirūpina savo sveikata. O žmonai Erikai (25 m.) nereikia jo sunegalavusio tempti į polikliniką arba priminti, kad nors kartą per metus vertėtų pasidaryti kraujo tyrimą ir sužinoti, ar rodikliai atitinka normą. Tačiau kodėl M.Vitulskį traukia prie lovos ir ko jis ieško gamtoje?

Vakar pirmagimio sūnaus susilaukę operos solistas M.Vitulskis su žmona Erika rūpinasi ir savo sveikata.<br>LR archyvo nuotr.
Vakar pirmagimio sūnaus susilaukę operos solistas M.Vitulskis su žmona Erika rūpinasi ir savo sveikata.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

Oct 17, 2014, 12:38 PM, atnaujinta Jan 26, 2018, 10:46 PM

Dainininkui jau tapo įpročiu profilaktiškai tikrintis sveikatą. Kodėl jis tai daro? „Mano, kaip atlikėjo, gyvenimo būdas turi įvairių kraštutinumų. Juk dėl vaidmenų teko numesti svorio. Nuo to, kiek turėsiu energijos, priklausys ir mano pasirodymas scenoje. Todėl man rūpi sveikai gyventi, kad galėčiau dirbti mėgstamą darbą visa jėga“, – tikino M.Vitulskis.

Mesdamas svorį operos solistas stengėsi mažiau valgyti miltinių ir bulvinių patiekalų. Dainininkas atsisakė riebaus maisto, druskos, cukraus.

„Scenoje tenka dainuoti po dvi su puse valandos, o tam reikia daug energijos. Todėl su pilnu skrandžiu tokio krūvio neatlaikyčiau“, – apie tai, kad prieš pasirodymą stengiasi daug neprisivalgyti, užsiminė M.Vitulskis.

Sumažinęs porcijas, o kai kurių produktų iš viso atsisakęs, solistas nepajuto nei bado priepuolių, nei silpnumo. Jo sveikatos tyrimų rezultatai atitinka normą.

„Su žmona stengiamės prisižiūrėti – nemažai diskutuojame apie sveiką gyvenimo būdą ir kai kurių jo principų laikomės. Tačiau reikia ir tyrimus pasidaryti, nes nežinai, kas keičiasi organizme, nors ir atrodo, kad gerai jautiesi.

Bet būna, kad kuriuo nors metu ir suklumpi. Nors kraujo tyrimai visada buvo geri, kraujospūdžio svyravimai kartais verčia imtis tam tikrų priemonių. Prieš einant į sceną mano kraujospūdis neretai būna žemas, tuomet išgeriu kavos. Nestipri kava pakelia tonusą. O kad kraujospūdis nukrito, suprantu, kai ima trūkti energijos, traukia prie lovos“, – pasakojo M.Vitulskis.

Dainininkas svarstė, kad kraujospūdis šokinėja jam atsisakius vartoti druską ir cukrų. Bet grįžti prie buvusių mitybos įpročių jis neketina, juolab gydytojai dėl žemo kraujospūdžio neperša gerti vaistų.

Kylanti lietuvių operos žvaigždė jokių vaistų ir maisto papildų nevartoja. Kadangi tokio amžiaus solisto lėtinės ligos nekamuoja, vaistų skonio jis nepažįsta.

O papildų juodu su žmona atsisako sąmoningai: „Vietoj sintetinių vitaminų geriau valgyti ekologiškus produktus. Dažnai tenka dainuoti Lietuvos provincijos miesteliuose, todėl kai pasitaiko proga, iš ūkininkų nusiperku daržovių. Kuo obuoliai, burokai ar bulvės bjauriau atrodo, tuo sveikesni, nes nepurkšti chemikalais.“

Vitulskiai žino, kad vaikui ateityje irgi neduos jokių sintetinių vitaminų.

„Vaikui geriau jau duoti duonos riekę į rankas, nes joje yra nemažai naudingų mikroelementų, o ne brukti vitaminus. Juk nei mūsų seneliams, nei proseneliams nereikėjo jokių papildų, visko galima rasti gamtoje.

Reikia tik įsiklausyti į organizmo poreikius. Be to, mano močiutė – gydytoja homeopatė, ji mane nuo vaikystės apšvietė, kuo gydytis peršalimą ir kitas ligas – kraujotakos, šlapimtakių, kepenų veiklos ar virškinimo sutrikimus“, – požiūrį dėstė atlikėjas.

Rinktis ekologiškus produktus ir atsižvelgti į mitybą operos solistą verčia ir noras užbėgti už akių kai kurioms rimtoms ligoms.

Dainininko giminėje daug kam ankstyvame amžiuje teko šalinti tulžies pūslės akmenis.

„Mano šviesaus atminimo mama ant operacinės stalo gulėsi būdama šešiolikos metų – jai gydytojai pašalino tulžies pūslės akmenis. Aš irgi jų turiu, bet man jokių procedūrų neatlikta, nes nereikia“, – pasakojo atlikėjas.

M.Vitulskis džiaugiasi, kad su medikais netenka dažnai susidurti.

Ligoninėje pastarąjį kartą jis gulėjo tik vaikystėje – būdamas ketverių metų patyrė saulės smūgį, susirgo meningitu. Jis kaip dabar prisimena, kad kelis mėnesius praleido ligoninės lovoje apkarstytas lašelinėmis.

Medikai iš pradžių abejojo, ar po ligos nebus liekamųjų reiškinių, tačiau mažasis ligonis paneigė visas dvejones. „Sėkmingai išsisukau“, – vaikystėje patirtą ligą prisimena Merūnas.

Kaip kiti Lietuvoje žinomi žmonės rūpinasi savo sveikata? Kaip kuo ilgiau išlikti sveikiems ir jauniems? Kokią pagalbą ir kurioje šalies įstaigoje galima gauti? Apie tai skaitykite šiandien kartu su „Lietuvos rytu" išleistame specialiajame priede „Sveikatos gidas".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.