Lietuvos vyrai mažinasi krūtis ir serga krūties vėžiu

Problemos dėl krūtų – skirtingai, nei esame linkę manyti, ne tik moterų, bet ir vyrų problema. Stipriosios lyties atstovams iš pasalų gali smogti net krūties vėžys.

Stipriosios lyties atstovams iš pasalų gali smogti net krūties vėžys.<br>123rf nuotr.
Stipriosios lyties atstovams iš pasalų gali smogti net krūties vėžys.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė, „Lietuvos rytas“

2014-10-20 11:53, atnaujinta 2018-01-25 09:56

Kita problema, su kuria šiandien susiduria vis daugiau vyrų, – moteriška krūtų forma, arba ginekomastija (ginekos – moteris, mastos – krūtis). Apie tai kalbėjomės su onkologu chirurgu profesoriumi Valerijumi Ostapenka.

– Ar dažnai vyrai serga krūties vėžiu?

– Paprastai tai – moterų problema. Lietuvoje krūties vėžiu per metus suserga apie 1,5 tūkst. moterų, o vyrai serga maždaug 100 kartų rečiau. Tai yra vyrų suserga 12–15 per metus.

Tačiau, skirtingai nuo moterų, kurioms paprastai būna nustatomas pirmos antros stadijos vėžys, nes jos puikiai žino, kad reikia nueiti pasitikrinti, kad yra nacionalinės sveikatos patikros programos, vyrams dažniausiai būna nustatomas jau trečios stadijos vėžys, nes jie dažniausiai neatkreipia dėmesio į tam tikrus simptomus.

Bet kokio guzelio užčiuopimas krūtyje yra rimtas signalas, kad reikėtų pasitikrinti, jau nekalbant apie tai, kad spenelis įtrauktas ar atsiranda kraujingų išskyrų.

Bet vyrai dažniausiai į tai nekreipia dėmesio.

– Kaip vyrai supranta, kad krūtyje kažkas išties negerai?

– Dažniausiai tai būna tuomet, kai žiūrint į krūtį jau matyti guzas, išopėjimas, atsiranda žaizdelė. Tada jau vyras eina pas gydytojus.

– Kokio amžiaus vyrus dažniausiai užklumpa tokia problema?

– Dažniausiai operuojame vyrus, kuriems apie 50 metų. Neseniai operavau du vyrus, kuriems buvo 48 ir 55 metai. Moterų sergamumas krūties vėžiu taip pat padidėja nuo 50 metų.

Tačiau simptomai gali atsirasti ir anksčiau. Todėl pastebėjus krūtyje sustandėjimus reikėtų nedelsiant kreiptis į gydytojus. Tiesa, tai nebūtinai vėžys – kaip ir moterims, taip ir vyrams pasitaiko ir gerybinių ligų.

Pavyzdžiui, ginekomastija – vyrams atsirandanti moteriška krūtų forma. Tokių ligų pas mus smarkiai daugėja. Dabar daugiau nutukusių vyrų, daroma vis daugiau plastinių operacijų, kai vyrams sumažinamos krūtys.

– Kokie tyrimai atliekami vyrams tikrinant dėl krūties vėžio?

– Atliekamas krūties ultragarsinis tyrimas, o jeigu įmanoma, jei krūtis nemaža, krūties rentgeninis tyrimas. Ištyrimas labai nesudėtingas. Esant reikalui atliekama biopsija.

– Ar galimybė atsirasti vėžiui priklauso nuo vyrų krūtų dydžio?

– Nėra tokių duomenų. Pastebima tik tai, kad jeigu vyrams pradeda didėti krūtys, dažniausiai tai būna gerybinės ligos.

– Dėl kokių priežasčių atsiranda ginekomastija?

– Anksčiau ji dažniausiai atsirasdavo brendimo laikotarpiu arba per klimaksą, kuris ištinka ir vyrus, kai sutrinka hormonų pusiausvyra. Bet dabar turime kitą grupę vyrų. Vieni, kurie sportuoja ir vartoja hormoninius preparatus. Nustojus juos vartoti, krūtys labai greitai suriebėja.

Kita vyrų grupė – kuriems krūtys padidėja dėl nežinomų priežasčių. Kaltas gali būti ir maistas – pavyzdžiui, hormonais, kad greičiau užaugtų, šertų gyvūnų mėsa.

– Ginekomastija pavojinga sveikatai ar tai estetinė problema?

– Dažniausiai ginekomastija pasireiškia tiesiog didelėmis krūtimis.

Bet pasitaiko, kad krūtys nedidelės, bet jose yra skausmingų guzelių, ir tai vyrus vargina. Ir vienu, ir kitu atveju – dėl estetinių priežasčių ar dėl skausmo – vyrai kreipiasi į gydytojus. Vėžio guzelis būna neskausmingas. Krūtis nepadidėja, estetinės problemos nėra, todėl vyras pas medikus neina.

– Ar Lietuvoje vyrams dažnai atliekamos krūtų mažinimo operacijos?

– Anksčiau pasitaikydavo retai, bet pastaruoju metu labai padažnėjo. Per šiuos metus trims vyrams mažinau krūtis.

– Ar pacientams už šias operacijas reikia mokėti?

– Vyrui, jeigu jis yra apsidraudęs privalomuoju sveikatos draudimu, už krūtų mažinimą mokėti nereikia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.