Kas labiausiai lemia svarstyklių rodmenis: sportas ar mityba?

Tikriausiai girdėjote istoriją, kaip Jūsų draugės draugė per labai trumpą laiką atsikratė daugybės kilogramų. Dar po kurio laiko išgirdote, kad kilogramai sugrįžo su kaupu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 21, 2014, 5:08 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 5:08 AM

O ta moteris trumpais plaukais, kiekvieną vakarą jau velnias žino kiek laiko einanti į aerobiką ir liejanti ten prakaitą, atrodo vis taip pat. O jos dvyliktokas sūnus irgi neišeina iš salės, tačiau kaip buvo „dviratis“, taip ir yra. Tad ką jie daro ne taip?

Sveikas svorio metimas

Tirpdant riebalus ir mažinant kūno svorį, be žalos sveikatai per savaitę rekomenduojama atsikratyti 1 % kūno masės. Pvz., jei mergina sveria 67 kg ir nori atsikratyti keleto kilogramų, per savaitę ji turi stengtis atsikratyti ne daugiau kaip 670 g. Žinoma, viską apskaičiuoti taip tiksliai dažniausiai neįmanoma, todėl kelių šimtų gramų paklaida – normalus dalykas. Tad tokiu atveju savaitės tikslas yra 500–800 g.

Vyras, sveriantis daugiau nei 100 kg, per savaitę gali atsikratyti kiek daugiau nei 1 kg. Kuo didesnis kūno svoris, tuo daugiau per vieną savaitę galima numesti. Labai dažnai pirmąją savaitę netenkama daugiausia svorio, gerokai daugiau nei 1 % kūno masės. Pradėjus sveikai maitintis, pradeda valytis žarnynas, todėl svoris sparčiai krinta. Būtina pabrėžti, kad sveikas svorio metimas nėra badavimas ir net ne valgymas 3 kartus per dieną. Valgyti reikia mažiausiai 5 kartus, o jei įmanoma, ir dar dažniau.

Kiek treniruotis?

Profesionalūs sportininkai treniruojasi 5–6 dienas per savaitę ir dažnai atlieka po dvi treniruotes per dieną. Jų kūnai gali tai ištverti dėl kelių priežasčių: jie genetiškai stipresni, ištvermingesni, lengviau ir greičiau atsigauna po fizinio krūvio, geriau ir gausiau maitinasi nei nesportuojantys žmonės. Dėl to bandydamas daryti tą, ką daro sportininkas, bet kurios kitos profesijos atstovas gali labai greitai persitreniruoti. O persitreniravimo pasekmės yra ne tik sustoję arba ėmę kristi sportiniai rezultatai, bet ir nusilpęs imunitetas, atsparumas ligoms, nuotaikos stoka, sumažėjęs darbingumas. Ne sportininkui ir ne sportininkei, priklausomai nuo fizinio pasirengimo lygio ir treniruočių stažo, per savaitę optimalu atlikti 3–5 valandų trukmės treniruotes.

Dažniausi persitreniravimo pavyzdžiai, kuriuos matau sporto klubuose, yra merginos ir moterys, einančios į kelis grupinius užsiėmimus iš eilės, arba po grupinio užsiėmimo dar ateinančios ir į treniruoklių salę. Moterys taip elgiasi dažniausiai dėl to, kad nori atsikratyti nereikalingų kilogramų. Tačiau būtina pabrėžti, kad nesvarbu, kiek treniruočių Jūs atliksite, kaip atrodys Jūsų figūra labiausiai priklausys nuo to, ką valgysite grįžusios namo. Kita kategorija – jauni, raumeninės masės norintys priaugti vaikinai. Jie sporto salėje praleidžia po kelias valandas, o tai dažniau stabdo augimą, nei jį stimuliuoja.

Lrytas.lt portalas skaitytojams pateiks šešiolika ištraukų iš A. Pauliukevičiaus knygos „TOBULAS KŪNAS“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.