Solistės Nomedos Kazlaus vaistažolės – specialiame lagaminėlyje

Medetkų, ramunėlių bei imbiero arbatos, gardintos medumi, – pirmiausia, ko užkimusi griebiasi operos solistė Nomeda Kazlauskaitė-Kazlaus. O lietuvės scenos partneris ispanų tenoras Oscaras Marinas, su kuriuo ji dainuos lapkritį Lietuvoje, peršalęs valgo daug svogūnų ir verda aštriais prieskoniais pagardintą vištienos sriubą. Juk operos solistams itin svarbu saugoti balsą, kad koncerto dieną džiugintų klausytojus.

N.Kazlaus imunitetui stiprinti naudoja bičių duonelę su žiedadulkėmis, vitaminą C.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
N.Kazlaus imunitetui stiprinti naudoja bičių duonelę su žiedadulkėmis, vitaminą C.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė, "Lietuvos rytas"

Oct 21, 2014, 10:49 AM, atnaujinta Jan 25, 2018, 6:42 AM

Nuo peršalimo apsisaugoti N.Kazlaus ne visada pavyksta, nors ji ir labai prisižiūri. Tačiau kai kurių nuostatų, kaip neperšalti, solistė griežtai laikosi.

Pavyzdžiui, likus dviem savaitėms iki koncerto, jei lauke vėsu ar siaučia peršalimo ligų epidemija, operos solistė vengia ilgai vaikščioti gryname ore ir masinių susibūrimo vietų, kad neužsikrėstų kokiu nors virusu.

„Vis dėlto gyvenu ne negyvenamoje saloje, tenka nemažai bendrauti su žmonėmis, todėl natūralu, kad kartais neišvengiu peršalimo ligų. Pasitaiko, kad likus nedaug laiko iki koncerto perši gerklę, užklumpa sloga. Ką darau? Kaip ir dažnas tokioje situacijoje atsidūręs atlikėjas, geriu antibiotikus, nes tai veiksmingiausia.

Kitos išeities nėra, jeigu sudaryta svarbi sutartis ir dainuoti reikia. Visi žinome, kad su antibiotikais privalu elgtis atsargiai, bet mano tokia darbo specifika – turiu būti geros formos.

Tačiau jeigu pasirodymai ne ant nosies, visada gydausi natūraliomis priemonėmis. Daug keliaujant nėra paprasta gydytis, nes reikia vežiotis įvairių vaistų ir priemonių – tam turiu atskirą lagaminėlį“, – atskleidė televizijos projekto „Auksinis balsas“ iškalbingoji komisijos narė N.Kazlaus.

Sopranas N.Kazlaus, užklupta peršalimo, pasitelkia nemažai liaudiškų priemonių. Viena efektyviausių – mirkyti kojas karštame vandenyje su jūros druska. Jau po dviejų procedūrų balsas tampa ne toks užkimęs, lengviau atsikosėti ir kvėpuoti pro nosį.

Tačiau to nepakanka, kad peršalimas lengvai atsitrauktų. Nomeda geria nemažai skysčių – uždegimą malšinančių savybių turinčias medetkų, ramunėlių žiedų arbatas. Taip pat viena veiksmingų arbatų nuo peršalimo – imbiero ir medaus. Ją solistė geria ir profilaktiškai. Juk imbiero gėrimas – nepakeičiamas vėsiais orais, puikiai sušildo organizmą.

Atlikėja namų vaistinėlėje visada turi ir arbatmedžių aliejaus. „Juo patepu nosies gleivinę, kelis lašus užsilašinu ant pagalvės, nes arbatmedžių aliejus naikina bakterijas“, – papasakojo Nomeda.

Viena ryškiausių lietuvių operos atlikėjų N.Kazlaus netgi įsigijo specialų šildomąjį čiužinį su specialios keramikos gabalėliais, kad juo pasinaudotų staiga užklupus peršalimui. Patiesus čiužinį į lovą galima šildyti nugarą arba vien kojas. Nomeda įsitikino, jog ši priemonė irgi veiksminga.

„Tai pastarųjų metų mano atradimas gydantis peršalimo ligas“, – patikino pašnekovė.

Nuo spalio iki balandžio vidurio – laikotarpis, kai N.Kazlaus nemažai dėmesio skiria peršalimo ligų profilaktikai. Atlikėja imunitetui stiprinti naudoja bičių duonelę su žiedadulkėmis.

Nomeda kasryt prieš valgį sukramto šaukštelį bičių duonelės ir užsigeria vandeniu. Be to, vėsiuoju sezonu atlikėja stengiasi kasdien suvalgyti po česnako skiltelę, vartoti vitaminą C ir papildyti savo mitybą aitriosiomis paprikomis, kurios gerina kraujotaką.

Kad nepultų virusai, Nomeda neretai ruošia ir tyrelę: sutarkuoja imbierą, česnaką ir įdeda medaus. Pakanka arbatinio šaukštelio per dieną, ir atbaidysite virusus. Bet svarbiausia – tinkamai apsirengti.

„Britai teisingai sako, kad nėra blogų orų, tik prasta apranga. Visi atlikėjai žino, jog atšalus labiausiai reikia dengti ne ausis, o kaktą. Todėl turiu nemažai kepurių su snapeliu arba dabar madingų nestoro audinio kaktą dengiančių kepuraičių bei juostų. Taip pat labai svarbu turėti gerus šiltus batus“, – patarė Nomeda.

Lietuvės kolega ispanų tenoras O.Marinas pastebėjo, kad kuo daugiau saugaisi, tuo labiau virusai puola.

„Mes, operos solistai, privalome būti atidūs ir saugoti sveikatą bei balsą. Tarkime, kai keičiasi orai, būnu apdairus, nors nesu apsėstas minčių apie bakterijas“, – juokavo O.Marinas.

Jei garsusis ispanas jaučiasi peršalęs, stengiasi nevalgyti sunkiai virškinamo maisto, nors ispanų virtuvėje rasti tokių patiekalų nėra lengva.

„Mes Ispanijoje šia tema juokaujame: kas tavęs neužmuša, tas padaro tave storą!“ – tikino O.Marinas.

Gydydamasis peršalimo ligas tenoras verda vištienos sriubą, kuri labai gerai veikia gleivinę bei visą organizmą. Taip pat gausiai valgo salotų su svogūnais – aitrūs svogūnai puikiai dezinfekuoja ir valo nosį.

Taigi N.Kazlaus ilgametis scenos partneris irgi stengiasi naudotis liaudiškais, močiučių patikrintais gydymo receptais. Bet ar sveikam, ar peršalusiam O.Marinui profilaktinė ir gydomoji priemonė – kava su pienu.

Mėgavimasis šiuo gėrimu operos solistams nėra sveikintinas, nes pienas didina gleivių kiekį.

„Tiesa, geriu kavą be kofeino, o prieš dainavimą – su kofeinu. Mes, ispanai, mėgstame kartoti dar vieną posakį – kiekvienas riešutas turi savo istoriją! Taigi tokios mano keistenybės, kuriomis gydausi peršalimo ligų simptomus“, – atskleidė O.Marinas.

Nuo peršalimo ligų pasitelkę veiksmingų receptų operos žvaigždės N.Kazlaus ir O.Marinas tikisi, kad lapkritį sėkmingai įveiks šventinių koncertų „Pakelkim mes taurę!“ maratoną Lietuvoje.

Lapkričio 12-18 dienomis operos solistai surengs  pasirodymus Alytuje, Klaipėdoje, Kaune ir Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.