Cezario pjūvių epidemija: lietuvės moka už tai, kas nemokama

Jei manote, kad naujos gyvybės atėjimas į pasaulį yra apgaubtas paslapties, nenuspėjamas, teks jus nuvilti, mat dalis besilaukiančių moterų savo vaiko gimtadienį suplanuoja labai tiksliai – dienos ir valandos tikslumu.

Kartais būsimosios motinos primygtinai reikalauja cezario pjūvio operacijos.<br>P.Lileikio nuotr.
Kartais būsimosios motinos primygtinai reikalauja cezario pjūvio operacijos.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Oct 23, 2014, 1:06 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 11:24 PM

Lietuvoje cezario pjūvio operacija baigiasi vidutiniškai vienas iš keturių gimdymų. Tiesa, mūsų šalies statistika dar niekaip negalėtų lygiuotis su kai kuriomis užsienio valstybėmis. Kai kuriose Pietų Amerikos regionuose apie 70–90 proc. gimdymų baigiasi cezario pjūviu, tokia pagalba moterims labai populiari Turkijoje, Italijoje, Ispanijoje.

Lietuvoje, kol vieni medikai naująją madą, neva padedančią išvengti daugybės nepatogumų ir skausmo, vadina absurdiška, kiti – klusniai pildo būsimų mamyčių pageidavimus.

Ko negali pinigai, gali dideli pinigai

Internete apstu informacijos ne tik apie paslaugų kainas, bet ir į kokius gydytojus reikėtų kreiptis, šia subtilia tema svetainių lankytojos keičiasi ne tik nuomonėmis apie medikų profesionalumą ir asmeninę patirtį, bet ir gerą įspūdį palikusių ar neįtikusių medikų pavardėmis ar net mobiliojo telefono numeriais.

„Kiekvienoje gimdymo įstaigoje yra gydytojas, su kuriu galima susitarti. Ko negali pinigai, gali dideli pinigai. Jei toks sandėris prieštarauja gydytojo įsitikinimams, jis rekomenduoja savo kolegą“, – optimistiškai kitas būsimas mamytes nuteikia viena forumo dalyvių.

Būsimųjų mamyčių kalbos apie pinigus labai konkrečios: jei dėl kokių nors aplinkybių pavyksta gauti siuntimą planinei cezario pjūvio operacijai – pavyko reikalus sutvarkyti pigiai, nes visas išlaidas padengs sveikatos draudimas.

Kainoraščiai su pavardėmis – internete

Tos, kurios  žūtbūt nenori gimdyti natūraliai ir pageidauja  operacijos, atkakliai ieško gydytojų, kurie sutiktų jų prašymą patenkinti. Pokalbių svetainių skyreliuose, kur pasidalyti naujienomis renkasi būsimosios mamos, pateikiami atskirų miestų, ligoninių ir net gydytojų kainoraščiai.

Štai Vilniuje sutartos cezario pjūvio operacijos kaina svyruoja nuo 1000–1500 litų, Kaune kainos panašios, Klaipėdoje ir Šiauliuose operacijos kaina siekia apie 1000 litų.

Laimingų mamyčių atsiliepimų taip pat netrūksta, o priežastys, lėmusios norą parinkti vaikui konkrečią gimimo dieną ir valandą, taip pat išradingos: „Norėjau planinio cezario pjūvio operacijos. Išsirinkau datą. Buvo leista pasirinkti mėnesio dieną nuo 11-tos iki 15-tos. 11-oji buvo pirmadienis, tad pamaniau, kad netinka, 13-oji diena netiko, nes esu prietaringa dėl šio skaičiaus, 14-oji buvo Gedulo ir vilties diena, taip pat netiko, 15-oji jau penktadienis ir gydytojas pavargęs, o ir savaitgalio nesinorėjo leisti ligoninėje, tad išsirinkau 12 dieną, antradienį.“

Operacijos priežastis: sąrėmių baimė

Lietuvos akušerių-ginekologų draugijos prezidentas doc. Vladas Gintautas teigia, jog pasitaiko atvejų, kai būsimosios mamos primygtinai reikalauja cezario pjūvio.

„Tokie atvejai nėra labai dažni, bet jų pasitaiko. Žinoma, su moterimis, kurios nėra labai kategoriškos ir priima joms teikiamą informaciją, medikai visada kalbasi ir stengiasi paaiškinti galimus tokio sprendimo privalumus ir trūkumus“, – sakė pašnekovas.

Mediko teigimu, būna atvejų, kai cezario pjūvis atliekamas dėl vadinamosios gimdymo, sąrėmių baimės: „Tai tokia situacija, kai nėra jokių kitų problemų dėl moters ar vaiko sveikatos, bet moteris atsisako gimdyti pati, tuomet cezario pjūvio operacija atliekama.“

Pasak pašnekovo, pastaruoju metu moterys tokios medikų pagalbos ėmė pageidauti itin dažnai: „Tai savotiška mada. Net kai kurios Holivudo žvaigždės, viešai prisipažinusios apie savo pasirinkimą, daro įtaką kitų moterų sprendimams." 

Pavojinga operacija tapo dažna procedūra

Cezario pjūvio operacijos iki XX amžiaus vidurio buvo laikomos labai pavojingomis ir sudėtingomis, o XIX amžiuje jos neretai būdavo mirtina procedūra. Dabar šios operacijos tapo santykinai saugia pagalba ir todėl ėmė sparčiai populiarėti.

Medikas pabrėžė, kad ištobulėjo akušerių darbo metodai, sparčiai pažengė anestezijos mokslas. Šiuo metu atliekant cezario pjūvį moteriai atliekama tik dalinė nejautra, operacijos metu medikai gali bendrauti su paciente ir net esant palankioms aplinkybėms gimęs vaikelis paduodamas mamai.

„Kitaip tariant, neliko pačių nemaloniausių operacijos padarinių. Tai padaroma labai greitai ir nesudėtingai. Operacija atliekama patogiu pacientei ir medikams laiku“, – sakė V.Gintautas ir patikino, kad dažniausiai tokia operacija atrodo gera išeitis moterims, kurios turi tam tikrų su gimdymu susijusių baimių.

Renkasi tarp baimės ir pasekmių

Anot mediko, cezario pjūvio  pageidaujančios moterys labiausiai baiminasi, kad gimdymo metu joms skaudės, nerimauja, kad gimdamas natūraliu būdu vaikas gali pridusti. Nerimaujama, kad gimdymas gali turėti neigiamų padarinių lytiniam gyvenimui ar atsirasti šlapimo nelaikymo problema.

Specialistai neskuba pritariamai linksėti galva, mat esama tam tikros rizikos, kad toks gimdymo „palengvinimas“ taps rimtų problemų ateityje priežastimi.

V.Gintautas užsiminė apie pavojus, kurie gresia, ypač tuomet, jei moteris planuoja daugiau nėštumų: „Po to, kai pirmasis gimdymas baigiasi cezario pjūvio operacija, yra rizika, kad vėl pastojus placenta gali susiformuoti gimdos apačioje ar net įaugti į gimdos raumenis. Tokiu sudėtingu atveju tenka galvoti ne tik apie gimdos, bet ir apie vaisiaus pašalinimą. Po operacijos lieka randų, kurie kito nėštumo metu gali išsiskirti. Ir tai tik keletas galimų komplikacijų.“

Rajonų ligoninės lenkia miestų klinikas

„Negerai, kai tai įgauna epidemijos pobūdį. Lietuvoje cezario pjūvių operacijų skaičius jau buvo pasiekęs net 25 proc. Kai medikai ėmė garsiai apie tai kalbėti, tendencijos ėmė šiek tiek keistis“, – sakė V.Gintautas.

Anot mediko, statistika rodo, kad per pirmą šių metų pusmetį cezario pjūvio operacijų sumažėjo 2–3 procentais, bet kai kuriose ligoninėse mažėjimas fiksuojamas ne procentais, bet kartais.

„Yra tokių atvejų, kai regionų ligoninėse buvo atliekama daugiau operacijų nei tose specializuotose gydymo įstaigose, kur atvyksta itin daug pacienčių, kurių nėštumas rizikingas. Kaip tai paaiškinti? Kuo vienuose šalies rajonuose gyvenančios moterys skiriasi nuo kitų?“ – ironizavo pašnekovas ir pridūrė, kad medikai, kurie cezario pjūvio operacijas daro lengva ranka, kolegų nėra gerbiami.

„Žinoma, kur kas geriau ateiti į darbą išsimiegojus, eiti tiesiai į operacinę ir netrukus iš jos išeiti, nei su viena paciente praleisti kelias ar keliolika valandų“, – sakė medikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.