Mažiesiems pacientams džiaugsmą teikia kūrybos terapija

Kauno klinikinėje ligoninėje, kur gydomi tuberkuliuoze sergantys vaikai iš visos Lietuvos, ėmė veikti meno terapijos programa. Kūrybiniai užsiėmimai ne tik praskaidrina ligoninėje leidžiamas dienas, bet ir padeda mažiesiems pacientams greičiau pasveikti.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2014-10-23 13:00, atnaujinta 2018-01-24 23:42

XXI amžiaus rykšte vadinamos tuberkuliozės gydymas reikalauja nemažų valios pastangų tiek mažiesiems pacientams, tiek ir juos prižiūrintiems medikams.

Užkrečiama liga sergantys ligoniai šiame skyriuje praleidžia vidutiniškai kelis mėnesius. Dar liūdnesnė dalia laukia atvirąja tuberkuliozės forma sergančių vaikų. Dėl susirgimo pavojingumo, oru platinamų ligą sukeliančių bakterijų šie pacientai gydomi juos izoliavus nuo kitų ligonių – specialiose, vienvietėse palatose.

Šiose patalpose vaikai gali praleisti iki pusės metų, kol pavyksta visiškai įveikti sunkią infekcinę ligą.

Nuo šiol mažųjų pacientui džiaugsmui Kauno klinikinėje ligoninėje pradėti meno terapijos užsiėmimai. Tuberkuliozę besigydantys vaikai nekantriai laukia, kol galės kurti molio lipdinius, vaidinti bei šokti.

Kauno klinikinės ligoninės Vaikų ligų II-ojo skyriaus vedėja Dalia Steponavičienė pripažįsta – šokio, dailės ir teatrinių žaidimų terapija puikiai veikia ligonius.

Efektyvus gydymas – tik stacionare

„Labai svarbu, jog tuberkulioze sergantys vaikai reguliariai vartotų medikamentus. O tai įmanoma tik stacionaraus gydymo sąlygomis, kai vaistai vartojami prižiūrint medikams. Pas mus skyriuje aktyvia tuberkuliozės forma sergantys vaikučiai guli apie du mėnesius“, – „Lietuvos rytui“ sakė Vaikų II-ojo skyriaus vedėja D.Steponavičienė.

Pasak medikės, šie pacientai gali vaikščioti po skyrių ir bendrauti tarpusavyje. Medikų rūpesčiu jiems įrengta ir žaidimų erdvė.

Atvira tuberkuliozės forma sergantys, aplinkinius užkrėsti galintys vaikai dienas leidžia vienvietėse palatose, iš kurių jiems išeiti draudžiama.

„Kiek laiko trunka gydymas priklauso nuo to, kiek plačiai liga išplitusi. Išskirtiniais atvejais, kai susirgimas ypač komplikuotas, pas mus bei sanatorijose vaikas gali praleisti net vienerius metus. Vaikams mes stengiamės suteikti stiprybės, aiškiname, kad tuberkuliozė – pagydoma liga“, – sakė medikė.

Gydymą kursą lydi stresas

Medikė pripažino – tiek čia atsidūrusiems pacientams, tiek jų tėvams tenka patirti nemažai streso. Vien tai, jog dėl sunkaus susirgimo teks ne vieną mėnesį praleisti ligoninėje gąsdina vaikus, ne mažiau išgyvena ir jų tėvai.

„Pradžia būna labai sunki. Pasitaiko visko – nevilties, ašarų. Mums, medikams tenka labai daug aiškinti, bendrauti ir su pacientais, ir su jų tėvais. Į pagalbą pasitelkiame psichologus, ne vieną valandą tenka praleisti palatoje bendraujant su ligoniu ir jo tėvais“, – sakė gydytoja.

D.Steponavičienė pripažino – medikams galiausiai pavyksta išaiškinti mažiesiems pacientams, jog norint visiškai pasveikti gydymas izoliavimo sąlygomis yra neišvengiamas. Vaikai suvokia, jog gydytojai daro viską, kad jie kuo greičiau pasveiktų bei grįžtų į namo pilnaverčiam gyvenimui.

„Ko gero su savo mažaisiais pacientais mums pavyksta susitarti kur kas lengviau, nei suaugusiaisiais“, – pripažino medikė.

Dienas praskaidrina meno terapija

Nuolatos bendraudami su mažaisiais ligoniukais medikai suvokia – kad ir kokia puiki ir profesionali priežiūra būtų, vaikams labiausiai reikia namų aplinkos, tėvų bei draugų.

Į Kauno klinikinę ligoninę tuberkulioze sergantys vaikai atvežami iš visos Lietuvos. Ne visų jų tėvai turi pakankamai lėšų vykti šimtus kilometrų ir reguliariai lankyti keliems mėnesiams ligoninėje atsidūrusius savo vaikus.

Vaikams stengiamasi kiek galima padėti – juos lanko pedagogai. Ligoninėje dirba socialinė darbuotoja, kuri nemažai laiko bendrauja su vaikais iš padidintos socialinės rizikos šeimų.

„Nuo gydymo vaikai tikrai labai pavargsta, todėl ieškome būdų kaip jiems padėti. Džiugu, jog fondas „Saulės smiltys“ mums padeda. Jo dėka atnaujintos mūsų skyriaus palatos, vyksta užsiėmimai su vaikais“, – džiaugėsi D.Steponavičienė.

Kad mažieji pacientai neatsiliktų nuo bendraamžių, skyriuje jiems užtikrinamas kokybiškas ugdymas – mažuosius ligoniukus reguliariai moko V. Tumėnienės reabilitacinės centro mokyklos pedagogai. Tokiu būdu neatsiliekama nuo mokymosi proceso netgi gydantis sunkią ligą.

Kūryba padeda išlieti emocijas

Kauno klinikinės ligoninės medikai džiaugiasi, kad fondas „Saulės smiltys“ šį rudenį pradėjo projektą, kuriuo teikiama kompleksinė pagalba Kauno klinikinėje ligoninėje gydomiems vaikams. Pirmieji meno terapijos užsiėmimai atskleidė jų naudą, o mažieji pacientai nekantraudami jau laukia savaitgalių.

Praėjusį savaitgalį kūrybinės terapijos užsiėmimus mažiesiems pacientams vedė iš sostinės atvykusi savanorė, klinikinę psichologiją Vilniaus universitete studijuojanti Rugilė Kazlauskaitė.

Ji vaikus supažindino su keramikos pagrindais, kartu minkė molį, gamino įvairius dirbinius. Vaikai su nekantrumu laukia momento, kai galės išvysti savo kūrinius – krosnyje išdegtus molio dirbinius. Užsiėmimai sulaukė didžiulio susidomėjimo, iš ligoninės turėję išvykti du pacientai medikų prašė leisti jiems likti savaitgaliui – labai norėjo dalyvauti užsiėmimuose.

„Mano tėvai keramikai, tad pradėjus studijuoti psichologiją ėmiau domėtis molio terapija. Šie užsiėmimai duoda tik teigiamą rezultatą, padeda įveikti neigiamas emocijas, labiau vertinti save, kas neabejotinai turi įtakos žmogaus savijautai ir, savaime aišku, pasveikimo procesui“, – sakė R.Kazlauskaitė.

Pasak savanorės, ši terapijos forma mažiesiems ligoniams padeda socializuotis. Kūrybos procesas vyksta laikantis aiškių bei suprantamų taisyklių, apibrėžiama jo pradžia, vyksmas bei pabaiga. Anot pašnekovės – tai labai svarbus ugdomasis terapijos elementas.

„Vaikai, kurie neretai čia patenka iš asocialių aplinkų sunkiai susitaiko su mintimi, jog ligoninėje egzistuoja tam tikra struktūra, kad čia privalu laikytis nustatytos tvarkos, todėl per terapiją vaikai po truputį mokosi suvokti struktūros vertę“, – sakė R.Kazlauskaitė.

Bene pagrindinis kūrybinės terapijos privalumas – galimybė pasisemti teigiamų emocijų. Vaikai atsiduria erdvėje, kuri jiems rūpi, padedant mentoriui užsiima įdomia veikla.

Medikai primena, kad tuberkuliozė labai klastinga liga, pradinėje ligos stadijoje neturinti specifinių požymių. Vaikas gali pakosėti, dažnai sloguoti, karščiuoti, skųstis bendru silpnumu, galvos ar net pilvo skausmais. Užsitęsus šiems požymiams, verta pagalvoti ir apie šią ligą – tuberkuliozę. Todėl labai svarbu, kad tėveliai kreiptųsi pagalbos. Kauno klinikinės ligoninės vaikų pulmonologai pasiruošę padėti. Vaikų konsultacinės poliklinikos telefonas (8-37) 361855.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.