Multivitaminas – sintetinis preparatas, naudojamas kaip maisto papildas. Tai vitaminų, mineralų bei svarbių maistingųjų medžiagų mišinys. Dažniausiai šis maisto papildas vartojamas tabletėmis, bet yra ir skystų multivitaminų bei miltelių.
Ilgai vartojant multivitaminus gali sumažėti vėžio bei širdies ligų rizika. Vitaminai ir mineralai ypač svarbūs nėščioms moterims (padidina folio rūgšties kiekį) bei vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems reikalingas vitaminas B12. Vegetarams jie taip pat labai naudingi – kalcis, geležis ir vitamino B12 papildai būtini normaliam organizmo funkcionavimui.
Žmonėms, neturintiems galimybės gamintis sveiką maistą ar neišgalintiems įsigyti plataus raciono produktų, būtini multivitaminai, nes dėl prastos mitybos jų organizmai negauna būtinų vitaminų ir mineralų. Vietoj multivitaminų taip pat galima vartoti atskirus papildus, tokius kaip vitaminas B12 ar geležis.
Vitaminų ir mineralų gausu daržovėse, vaisiuose, neperdirbtose kruopose, mėsoje ir žuvyje bei kiaušiniuose. Labai svarbu žinoti įvairių natūralių produktų maistinę vertę ir vartoti tuos produktus, kurie padėtų išvengti maistinių medžiagų trūkumo. Jeigu dauguma išvardytų produktų jau esate įtraukę į mitybą, vargu ar jums reikia vartoti multivitaminų.
Parengė Neringa Šarmavičiūtė