Klubo sąnario ir norėjo, ir baidėsi, kol jis išslydo

Nemokamo sąnario protezo laukęs Panevėžio rajono gyventojas Rimantas Velička jau rengėsi gultis ant operacinio stalo, tačiau sužinojo, kad laukė veltui. Ligoninės vyriausiasis chirurgas tikina, kad operacija apskritai nebuvo paskirta, o Valstybinės ligonių kasos atstovai aiškina, kad žmogus pats dėl to kaltas.

Daugiau nuotraukų (1)

Laimis Kavoliūnas, panskliautas.lt

Oct 29, 2014, 10:24 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 7:53 AM

Teigia vykdęs visus nurodymus

Priemiestiniame Velžio kaime gyvenantis 61 metų R.Velička tikėjosi, kad 13 metų laukta klubo sąnario operacija Panevėžio ligoninėje jam bus atlikta šių metų rugsėjo 16 dieną. Velžietis teigia, kad operacija jam buvo paskirta dar pernai spalį.

Tačiau panašu, kad vyrui atsitiko taip, kaip tam nedrąsiam jaunikiui – kol abejojo, ar verta tuoktis, kol blaškėsi ir dešimt kartų matavo, svėrė naudą ir galimą žalą, jaunoji ėmė ir pabėgo.

Medikai ir valdininkai įsitikinę, kad velžietis pats pramiegojo puikią galimybę pasikeisti sudilusį sąnarį, nors R.Velička su tuo sutikti niekaip nenori.

„Ramiai laukiau šios datos, likus kelioms dienoms iki operacijos pasitikslinau ligoninėje, kada ir kur atvykti. Pasakė atvykti į ligoninės priimamąjį rugsėjo 16 dieną 9 valandą ir patarė iš anksto pasirūpinti, kad po operacijos turėčiau ramentus.

Tą pačią dieną dar paskambinau į Valstybinę ligonių kasą. Sutrikusi darbuotoja pasakė, kad man skirtų protezų nebėra, bet nepaaiškino, kur jie dingo. Vykdžiau visus ligonių kasos nurodymus, o dabar jie įžūliai meluoja patys padarę klaidą ir dar mane kvailina, kad laiku nesikreipiau“, – piktinosi R.Velička.

Lapelį pasikabino ant šaldytuvo

Pernai Valstybinė ligonių kasa paštu informavo R.Veličką, kad jis iki 2013 metų spalio 11-osios turi kreiptis į ligoninę ir suderinti operacijos datą. Vyras tikina rugsėjį 10 dienų gulėjęs ligoninėje, o grįžęs namo du registruotus laiškus atsiėmęs tik spalio 21-ąją, kai gavo pakartotinį pranešimą iš Velžio pašto.

Kur pasiklydo pirmas pašto pranešimas, R.Velička teigia nežinąs.

„Paskambinau į ligoninę, bet ten paaiškino, kad niekuo negali padėti ir liepė kreiptis į ligonių kasą. Tą pačią dieną ligonių kasai elektroniniu paštu išdėsčiau situaciją, o paskambinusi darbuotoja paprašė atsiųsti išrašus, patvirtinančius, kada gulėjau ligoninėje ir kada pašte atsiėmiau laišką.

Kitą dieną vėl paskambino iš ligonių kasos ir pasakė skubiai vykti į ligoninę. Tuo metu buvau mieste ir iškart prisistačiau į ligoninę.

Ortopedijos skyriaus vyriausioji slaugytoja įrašė mano pavardę į žurnalą ir pasakė, kad mane operuos rugsėjo 16 dieną“, – pasakojo R.Velička.

Velžietis teigia jokio dokumento apie jam paskirtą operacijos datą negavęs, todėl, kad neužmirštų, grįžęs namo užsirašė ant lapelio ir pasikabino matomiausioje vietoje – ant šaldytuvo.

Apie operaciją – jokių duomenų

Panevėžio ligoninės vyriausiasis chirurgas Remigijus Samuolis teigė, kad ligoninėje nėra duomenų – nei popierinių, nei vidaus interneto sistemoje, kad R.Veličkai šiemet rugsėjo 16 dieną būtų paskirta klubo sąnario operacija.

Pasak R.Samuolio, ligoninės Ortopedijos skyriuje esančio registracijos žurnalo praėjusių metų rugsėjo mėnesio sąraše yra 65 žmonės, o R.Velička įrašytas pirmu numeriu. Žurnale dar esąs įrašas, kad paties velžiečio prašymu operacija atidėta.

„Žmogus metams galėjo atidėti operaciją, bet per tą laiką turėjo kreiptis į Valstybinę ligonių kasą ir pranešti, kad jau nori operuotis. Iš ligonių kasos gavome pranešimą, kad R.Velička į juos nesikreipė, todėl jis pašalintas iš eilės, o protezas atiduotas kitam žmogui.

Pretenzijos mums, kad jis negavo sąnario protezo yra visiškai nepagrįstos. Mes esame suinteresuoti atlikti kuo daugiau tokių operacijų, nes jos atneša pajamas“, – sakė R.Samuolis.

Paklaustas, negi R.Velička meluoja apie su ligonine sutartą operacijos datą, ligoninės vyriausiasis chirurgas teigė negalįs to paaiškinti.

Pasak R.Samuolio, slaugytoja negalėjo paskirti operacijos datos, tai sprendžia ortopedai, įvertinę paciento sąnario būklę.

Paciento informuoti neprivalo

Beveik prieš mėnesį R.Velička gavo Valstybinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotojos Neringos Bernotienės raštą. Jame teigiama, kad velžietis nurodytu laiku neužsiregistravo ligoninėje dėl operacijos, todėl buvo išbrauktas iš eilės nemokamam klubo sąnario protezui gauti.

Pasak šios įstaigos atstovės spaudai Linos Bušinskaitės, Valstybinė ligonių kasa neprivalo informuoti paciento apie tai, kad jis išbrauktas iš eilės. Esą jei žmogus per tris mėnesius nesusitaria su ligonine dėl operacijos ir savo noru jos atsisako, jis automatiškai išbraukiamas iš eilės.

„Gydymo įstaiga, susitarusi su pacientu dėl operacijos, turi apie tai oficialiai raštu per specialią sistemą informuoti Valstybinę ligonių kasą, nurodydama, kada konkrečiai žmogus bus operuojamas. Bet mes tokios informacijos iš ligoninės negavome“, – sakė L.Bušinskaitė.

Anot L.Bušinskaitės, po metų operacija negalėjo būti paskirta. Esą pagal tvarką, operacija turi būti atlikta per 3, vėliausiai per 4 mėnesius nuo tada, kai pacientui skiriamas protezas.

Norėjo dovanoti sąnarį kaimynui

Pagal prieš dvejus metus įsigaliojusią naująją tvarką žmogus, sulaukęs eilės operuotis kelio ar klubo sąnarį, turi teisę tik vieną kartą per metus operaciją atidėti ir sugrįžti į Valstybinės ligonių kasos eilę pirminio prašymo data.

Anot L.Bušinskaitės, per beveik 14 metų R.Veličkai buvo galima bent kelis kartus atlikti operacijas abiejų kojų klubo sąnariams pakeisti, tačiau velžietis vis nesikreipdavęs dėl eilės atstatymo ir klubo sąnario protezo skyrimo.

„Prieš metus R.Veličkai pakartotinai buvo skirti protezai, tačiau dėl nežinomų priežasčių jis atidėjo operaciją metams, nors tokios galimybės nebeturėjo, nes jau buvo ja pasinaudojęs.

Paprastai tokių protezų žmonės laukia nuo kelių mėnesių iki 2 metų. Be to, šis pacientas jam skirtą protezą kartą norėjo perleisti kaimynui, kitą kartą – seseriai. Tad kyla klausimas, ar šiam žmogui jis reikalingas?

Jei žmonėms operacija tikrai reikalinga, jie skuba ją atlikti vos tik sulaukę savo eilės ligoninėje“, – sakė L.Bušinskaitė.

Dideli skausmai dar neriečia

Pasak Valstybinės ligonių kasos atstovės, R.Velička, jei tikrai nori operuotis ir nemokamai gauti protezą, turi iš naujo stoti į eilę. Be to, jis gali savo nuožiūra pasirinkti ligoninę.

„Druskininkų ligoninėje šiuo metu eilės išvis nėra, tad jei šis pacientas stotų į eilę šioje ligoninėje, jis iškart galėtų sulaukti ir operacijos, ir reikiamo protezo. Be to, būtų patogu, nes vietoje galima gauti ir nemokamas reabilitacijos paslaugas. Deja, jis to nepadaro“, – sakė L.Bušinskaitė.

R.Velička ruošiasi taip ir padaryti. Tik iš pradžių jis ketina stoti į eilę Panevėžio ligoninėje, o po trijų mėnesių dėl kitos kojos klubo sąnario protezo – Druskininkų ligoninėje.

Velžietis teigė Panevėžio ligoninėje protezo lauksiąs tuo atveju, jei neužeis dideli skausmai.

„Jeigu užspaus dideli skausmai, ką darysi, – dėsiuosi protezus. 13 metų išlaukus jie man siūlo darytis operaciją už savo pinigus, ji kainuoja 4 tūkstančius litų, o ligonių kasa kompensuoja mažiau nei pusantro tūkstančio“, – stebėjosi R.Velička.

Nusprendė minti dviratį

Dešinės kojos skausmai R.Veličką pradėjo kamuoti maždaug prieš 25–30 metų. Pasak vyro, jausmas būdavęs toks, tarsi kas kaulo viduje temptų siūlą nuo kulno iki klubo sąnario.

R.Velička savo bėdas išdėstė Panevėžio konsultacinės poliklinikos ortopedui traumatologui. Jis, anot velžiečio, įtarė kaulų džiovą ir nusiuntė pasitikrinti.

„Kaulų džiovos nenustatė, bet įtarė, kad su sąnariais kažkas negerai, ir patarė atsigulus minti kojomis arba važinėti dviračiu. Jau 18 metų dviratį minu kasdien, net ir žiemą, nevažiuoju tik kai kelius užpusto. Dabar sąnariai stipriai neskauda, tik kol išsijudinu būna sustingę“, – sakė R.Velička.

Prieš 13 metų R.Velička dar kartą nuvyko į Panevėžio konsultacinę polikliniką, šįkart pas ortopedą traumatologą Darių Staugaitį.

„Gydytojas pasakė, jog jokių vaistų mano sąnariams nėra, ir sutvarkė dokumentus, kad būčiau įrašytas į eilę klubo sąnario protezui gauti. Po dvejų su puse metų iš Valstybinės ligonių kasos gavau pranešimą, kad man yra skirtas protezas ir kad galiu eiti į ligoninę prašyti operacijos. Bet paprašiau ją atidėti, nes didelių skausmų tada nejaučiau“, – pasakojo velžietis.

2006-aisiais R.Velička buvo įrašytas į eilę kitos kojos klubo sąnario protezui gauti ir taip pat gavo Valstybinės ligonių kasos patvirtinimą, kad gali kada tik panorėjęs kreiptis į ligoninę dėl operacijos.

„Iš kitų sužinojau, kad po operacijos praėjus keliems mėnesiams ar net metams skausmai vėl išlenda, todėl nutariau dar palaukti ir toliau myniau dviratį“, – sakė R.Velička.

Šiuo metu vyras gydosi auksinio ūso, dar vadinamo naminiu ženšeniu, spirituotu užpilu. Apie šį augalą nuo visų ligų R.Velička teigia sužinojęs internete.

„Šituo užpilu netrinu kojos, tik pridedu stiklainį su juo prie sąnario ir jau po 10–15 minučių nustoja mausti“, – stebuklingomis auksinio ūso gydomosiomis savybėmis stebėjosi R.Velička.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?