Dzūkai gyvena ilgiau. Bet ar sveikiau?

Gyventojų Alytaus rajone kiekvienais metais vis mažėja, stebima gyventojų senėjimo tendencija. Nors Alytaus rajono ir vaikų, ir suaugusių sergamumo rodikliai neženkliai padidėjo, tačiau išliko geresni nei Alytaus apskrities ir Lietuvos.

Alytaus rajono gyventojams didesnį dėmesį reiktų skirti fizinės ir emocinės sveikatos stiprinimui.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Alytaus rajono gyventojams didesnį dėmesį reiktų skirti fizinės ir emocinės sveikatos stiprinimui.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Alytusplius.lt“

Jan 10, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 12:24 PM

Tokias tendencijas pastebėjo Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai, remdamiesi visuomenės sveikatos stebėsenos duomenimis.

Alytus dingo iš „seniausiųjų“ savivaldybių dešimtuko

2014 m. pradžioje gyveno 27,4 tūkstančiai gyventojų, t. y. beveik trim šimtais gyventojų mažiau nei prieš metus. Stebima ir gyventojų senėjimo tendencija, kuriai įtakos turi gyventojų iki 15 m. amžiaus dalies nuolatinis mažėjimas, pensinio amžiaus gyventojų dalies augimas, migracija bei gimstamumo ir mirtingumo rodikliai.

Nors šiam populiacijos senėjimo procesui interpretuoti naudojamas demografinės senatvės koeficientas ir šiek tiek didėjo, tačiau, lyginant šį rodiklį su kaimyninių savivaldybių, jis „nusileido“ tik Alytaus miesto.

Ne vienerius metus Alytaus rajono savivaldybė vadinta viena „seniausių“ šį titulą jau yra praradusi, nes pastarųjų metų statistika rodo, kad savivaldybė jau nebėra net „seniausiųjų“ savivaldybių dešimtuke.

Gyvenimo trukmė ilgėja, bet ne vyrų

 Lietuvoje gyvenimo trukmė pamažu ilgėja. Tikėtina, kad gyvenantieji Alytaus apskrityje gyvens vidutiniškai apie 74 metus, tačiau manoma, kad vyrai savo gyvenimąbaigs geru dešimtmečiu anksčiau nei moterys, t. y. sulaukę 68 metų.

Natūrali gyventojų kaita (skirtumas tarp gyvų gimusiųjų ir mirusių gyventojų skaičiaus per metus), analizuojamu laikotarpiu išliko neigiama, t. y. nors rajone gimė 259 kūdikiai, ketvirčiu šimto naujagimių daugiau nei prieš metus, tačiau mirusiųjų buvo daugiau nei pusė tūkstančio.

Ir šalyje, ir Alytaus rajone moterų gyvena daugiau nei vyrų, bet paskutiniais metais rajone moteriškosios lyties atstovių lyginant su vyrais buvo panašiausias: tūkstančiui vyrų teko 1048 moterys. Gretimuose rajonuose (Lazdijų, Varėnos r. sav. ir net Alytaus mieste) vyrų trūkumas kur kas didesnis.

Mirštama dėl tų pačių priežasčių kaip ir prieš dešimtmetį

Mirties priežasčių trejetas jau eilę metų tas pats: širdies ir kraujagyslių ligos, piktybiniai navikai ir išorinės mirties priežastys, pasiglemžiančios vis jaunesnių gyventojų gyvybes. Kovoti su šiomis ligomis „žudikėmis“ įmanoma, tačiau tenka apgailestauti, kad dažnai tik susirgus atsigęžiama ir bandoma pasipriešinti. Net 330 Alytaus rajono gyventojai mirė palaužti kraujotakos sistemos ligų, didesnė dalis visų mirusiųjų buvo moterys.

Galima pasidžiaugti, kad vėžiniai susirgimai – nekontroliuojamas ląstelių dauginimasis bei plitimas kūne, naikinant aplinkinius audinius, gyvybę atėmė mažiau gyventojų nei ankstesniais metais. Tą galėjo lemti aktyvesnis dalyvavimas prevencinėse programose.

Sergame mažiau?

Sergamumas − vienas svarbiausių sveikatos statistikos rodiklių, pasikartojantis ir dažniausiai trunkantis gana ilgai bei skaudžiai paliečiantis šeimų bei valstybės gerovę ir žinoma biudžetus, todėl labai svarbu stebėti šio rodiklio kaitą. Nors Alytaus rajono ir vaikų, ir suaugusių sergamumo rodikliai neženkliai padidėjo, tačiau išliko geresni nei Alytaus apskrities ir Lietuvos.

2013 m. rajone, kaip ir visoje Lietuvoje, daugiausiai gyventojų sirgo kvėpavimo sistemos ligomis. Net 69 proc. – tai viršutinių kvėpavimo takų infekcijos ir gripas. Šiomis ligomis dažniau nei kiti, sirgo jauniausi Alytaus rajono gyventojai – vaikai. Sergančiųjų kraujotakos sistemos ligomis daugiausiai buvo tarp vyriausiųjų, o patyrusiųjų traumas ir kitus išorinių priežasčių padarinius – tarp jauniausių rajono gyventojų.

Gera sveikata be psichinės sveikatos – neįmanoma

Gyvename sudėtingu laikotarpiu, todėl kiekvienas neišvengiamai susiduria su nerimu, baime, nusivylimu, stresu darbe ar namuose, galinčiais pakenkti sveikatai ar net sukelti psichikos sutrikimų. Pamažu pažeidžiama psichinė darna, žmogus susiduria su keistais, bauginančiais pojūčiais, jausmais, mintimis keičiančiais charakterį ir net elgesį. Žmogus tampa grėsmingas ne tik sau, bet ir aplinkiniams.

Prie psichikos ligų priskiriamos ir su žalingu alkoholio ir kitų psichotropinių medžiagų vartojimu susijusios ligos ir sutrikimai. Sergamumas psichikos ir elgesio sutrikimais per penkerius metus šoktelėjo. Visoje Lietuvoje buvo registruojamas didesnis sergančiųjų psichikos ir elgesio sutrikimais skaičius nei ankstesniais metais. 2013 m. Alytaus rajone naujai užregistruotos 856 ligos, priskiriamos psichikos ir elgesio sutrikimų grupei. Galima daryti prielaidą, jog toks pokytis galimai registruojamas ir iš dalies dėl Alytaus rajone vykdomos priklausomybių mažinimo programos, kurios metu nustatyta daugiau naujų ligos atvejų.

Prioritetas – išvengiamos ligos ir mirties priežastys

Įvertinus Alytaus rajono gyventojų sveikatos rodiklius, didesnį dėmesį reiktų skirti gyventojų fizinės ir emocinės sveikatos stiprinimui ir išvengiamų mirčių, tokių kaip savižudybės, transporto įvykiai, skendimai mąstų mažinimui.

Atsižvelgiant į didelį sergamumą ir mirtingumą nuo kraujotakos sistemos ligų, skatinti kuo daugiau Alytaus rajono gyventojų stebėti savo kraujospūdį, reguliariai tirtis cholesterolio koncentraciją kraujyje, būti fiziškai aktyviems, rūpintis kasdiene mityba, o mokyklinio amžiaus vaikus, kuo anksčiau įvertinti fizinio aktyvumo naudą sveikatai ir tolimesnio gyvenimo kokybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.