Kaulų metastazes stabdys radioaktyvusis radis

Vilniaus universiteto Santariškių klinikose startavo visame pasaulyje pripažintas inovatyvus prostatos vėžio gydymo būdas radioaktyviuoju radžio-223 dichloridu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-15 13:28, atnaujinta 2018-01-16 00:29

Šios ligoninės radiologai ir urologai ėmėsi aktyvių veiksmų, kad Lietuvos pacientams būtų prieinamas naujausias pažengusio prostatos vėžio gydymo būdas.

Santariškių klinikų Urologijos centro vadovas profesorius Feliksas Jankevičius teigė, kad toks gydymo būdas - naujas žingsnis, gydant kastracijai atsparų išplitusį į kaulus priešinės liaukos vėžį.

„Radis-223 yra pirmasis alfa daleles skleidžiantis radioizotopas, patvirtintas klinikiniam naudojimui onkologijoje. Jis skiriamas tada, kai nebelieka kitų gydymo būdų. 2013 metais gegužės mėnesį preparatas patvirtintas ir jį leista naudoti JAV klinikose, o 2013 metais lapkritį – Europos Sąjungos šalyse.

Radis-223 gaminamas individualiai kiekvienam pacientui. Sulašintas pacientui į veną, šis radioaktyvus izotopas kaupiasi kauluose, kur skildamas išspinduliuoja alfa daleles. Šios dalelės sunaikina vėžines ląsteles ir dėl trumpo sklidimo kelio kur kas mažiau apšvitina sveikuosius audinius nei kiti radionuklidai, kurie taip pat naudojami gydyti vėžį“, – aiškino profesorius F.Jankevičius.

Klinikinės studijos rodo, kad yra mažiau toksiškas, šis metodas gerokai didina pacientų išgyvenamumą.

Santariškių klinikų Branduolinės medicinos skyriaus vedėjas gydytojas Donatas Vajauskas pasakojo, kad daugeliui pacientų iš pradžių gali atrodyti keista, kad suleistas į veną radioaktyvus preparatas yra nepavojingas.

Toks medikamentas nepavojingas nei pacientui, nei jo artimiesiems. Tai kur kas labiau pacientą tausojantis gydymo būdas, nes yra nukreiptas tiesiai į ligos židinius.

Tačiau šis gydymo būdas kelia medikams kur kas daugiau reikalavimų.

„Turime labai daug, tarsi nematomo ir kompleksinio darbo. Pats radžio injekcijos leidimas yra tik vienas iš kelių šio gydymo etapų", – sakė gydytojas D.Vajauskas.

Visas kursas apima 6 gydymo ciklus, kurių metu kas 4 savaites intraveniškai yra leidžiamas radioaktyvusis preparatas.

Pacientas iš anksto informuojamas apie šio gydymo būdo tinkamumą ir saugumą. Ištyrus pacientą, medicinos fizikas apskaičiuoja individualiai skiriamo vaisto dozę.

„Tada prasideda kitas sudėtingas etapas - tai vaisto paruošimas injekavimui specialiomis radiacinės saugos sąlygomis“, - pasakojo gydytojas D.Vajauskas.  

Radiofarmakologinis radžio preparatas - tai skysta medžiaga, kurio radioktyvumas per pusę sumažėja apytiksliai per 11 dienų.

Santariškių klinikų Klinikinės radiacinės priežiūros skyriaus vedėja Birutė Gricienė teigė, kad siekiant užtikrinti saugų darbą šio radiofarmakologinio preparato dozė ruošiama karštojoje laboratorijoje, specialioje traukos spintoje. Čia dirbantis personalas naudoja asmenines apsaugos priemones bei individualius dozimetrus, skirtus jonizuojančiosios spinduliuotės dozės matavimui.

„Dėl radiacinės saugos reikalavimų visi gydymo radžiu etapai yra kontroliuojami ir prižiūrimi mūsų radiacinės saugos specialistų. Atlikus procedūrą, pacientas išleidžiamas iš ligoninės į namus. Jis nekelia jokio pavojaus, nes radį skleidžiančias daleles sulaiko greta esantys kūno audiniai", – pasakojo B. Gricienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.