Santariškių klinikose – pažangiausias diagnostikos kompleksas

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Radiologijos diagnostikos centre duris atvėrė moderniai įrengtas Europos Sąjungos ir Lietuvos valstybės lėšomis finansuotas Pozitronų emisijos tomografijos/kompiuterinės tomografijos (PET/KT) molekulinės diagnostikos kompleksas, kainavęs per 13,7 mln. litų. Čia tyrimai bus atliekami, taikant pažangiausias branduolinės medicinos technologijas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-22 14:01, atnaujinta 2018-01-15 08:16

Naujo radiologinės diagnostikos komplekso projektavimo darbai prasidėjo 2011 metų pabaigoje.

Santariškių klinikų Radiologijos ir branduolinės medicinos centro vadovą pavaduojanti docentė Jūratė Dementavičienė pasakojo, kad naujame 500 kvadratinių metrų ploto pastate įrengtas naujausios kartos ir moderniausias PET/KT aparatas Baltijos šalyse.

„Šie tyrimai leis įvertinti įvairių onkologinių ligų apimtis, vėžio atkryčius, taip pat padės įvertinti atsaką į taikomą priešvėžinį gydymą. Šie radiologiniai metodai prisidės prie kardiologinių pacientų, sergančių išemine širdies liga, detalaus ištyrimo.

Svarbu paminėti ir diagnostinį indėlį neurologijoje, diagnozuojant įvairias įgimtas ir degeneracines ligas, tokias kaip Alzheimeris, epilepsija.

PET/KT padės pažvelgti ne tik į įvairių susirgimų morfologinę išraišką, tačiau ir į įvairių susirgimų metabolizmą (apsirūpinimą maisto medžiagomis ir jų suvartojimą), tai padės kur kas lengviau atskirti navikinį audinį nuo sveiko“, – teigė docentė J. Dementavičienė.

Santariškių klinikų Branduolinės medicinos skyriaus vedėjas Donatas Vajauskas įsitikinęs, kad nauja pažangi diagnostikos įranga neatsiejama nuo klinikinės praktikos, nes padeda gydytojams efektyviau taikyti šiuolaikines gydymo metodikas.

Nuo šiol vilniečiai medikai galės konkuruoti su moderniausiais Vakarų Europos ir JAV medicinos diagnostikos centrais.

Pacientus iš visos Lietuvos tirs Santariškių klinikų gydytojai radiologai, kasdieninėje klinikinėje praktikoje dalyvaujantys daugiaprofiliniuose pacientų aptarimuose kartu su įvairių specialybių gydytojais – onkologais, chirurgais, kardiologais, neurologais ir kitais specialistais.

Vienu metu čia dirbs bent penki gydytojai, antra tiek – specializuotų radiologijos technologų.

Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, yra didelis gyventojų susirgimo dažnis širdies ir kraujagyslių bei onkologinėmis ligomis.

„Mums, medikams visada džiugu, kai į pagalbą atskuba mūsų valstybė ir Europos Sąjunga. PRT/KT diagnostinė aparatūra dar prieš keletą metų buvo Lietuvos pacientams brangi svajonė, pasiekiama tik kaimyninėse šalyse ar Vakarų Europoje.

Dabar galime džiaugtis, kad mūsų pacientai galės vykti į Vilnių. Kuo anksčiau ir kuo tiksliau ištirsime pacientus, sergančius onkologinėmis bei širdies ir kraujagyslių ligomis, tuo anksčiau galėsime suteikti geresnę gydymo taktiką, o tai lems aukštesnius išgyvenamumo rodiklius“,– džiaugėsi J. Dementavičienė

Kasdien bus tiriama iki 20 pacientų. Naujajame komplekse taip pat vyks intensyvus mokomasis darbas. Čia tobulinsis medicinos studentai, gydytojai rezidentai, radiologijos technologai, įvairių specialybių gydytojai, gydytojai radiologai ir radiacinės saugos specialistai iš visos Lietuvos.

Kad galėtų įdiegti naujausias ir pažangiausias PET/KT technologijas, Santariškių klinikų specialistai ruošėsi Didžiojoje Britanijoje, Šveicarijoje, Danijoje ir kitose šalyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.