Mergaitės gyvybę išgelbėjo 3D spausdintuvu atspausdinta širdis

Sergančios dvejų metukų Minos Khan gyvybė buvo išgelbėta tik dėl 3D spausdintuvu atspausdintos širdies kopijos. Mergaitė gimė su skylute tarp dviejų širdies kamerų. Tai galėjo grėsti ir mirtimi: širdis buvo išvarginta kraujo pumpavimo aplink skylutę, todėl Minai trūko oro, be to, ji nebegalėjo valgyti. Nebeaugo net mergaitės plaukai, rašo „Daily Mail“.

Šv. Tomo ligoninės Londone gydytojai suprato, kaip reikėtų atlikti sudėtingą procedūrą – jiems pagelbėjo mergaitės širdies 3D modelis.<br>Facebook nuotr.
Šv. Tomo ligoninės Londone gydytojai suprato, kaip reikėtų atlikti sudėtingą procedūrą – jiems pagelbėjo mergaitės širdies 3D modelis.<br>Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-02-04 09:50, atnaujinta 2018-01-14 04:54

Gydytojai manė, jog skylutė mergaitės skilvelių per didelė, kad ją būtų galima užtaisyti. Mina nuolat buvo pavargusi, liguista, negalėjo priaugti svorio.

Vilties išgyventi būtų suteikusi tik skylutės užlopymo operacija. Bet kūdikių širdys tokios mažos, kad su jomis sunku dirbti net labiausiai patyrusiems vaikų kardiologams. Bet kokia operacija būtų labai pavojinga.

Visgi Šv. Tomo ligoninės Londone gydytojai suprato, kaip reikėtų atlikti šią sudėtingą procedūrą – jiems pagelbėjo mergaitės širdies 3D modelis. Jis sukurtas panaudojus informaciją, gautą širdį nuskenavus magnetinio rezonanso tomografu (MRT).

„Mina dabar yra normali mergaitė, – džiaugėsi jos motina Natasha Buckley. – Ji valgo, nebeserga ir pagaliau pradėjo augti.“

Leidžia atlikti sudėtingesnes operacijas

Profesorius Davidas Andersonas vadovavo operacijai. Jis pasakojo, jog Minos širdyje buvo sudėtingos formos skylutė, kurios užtaisymas – tikras išbandymas.

„3D spausdinimas reiškė, jog galėjome sukurti jos širdies su skylute modelį ir pamatyti, kaip ji atrodo, kai pumpuojamas kraujas, – teigė D.Andersonas. – Galėjome atlikti operaciją daug geriau žinodami, ką pamatysime.“

3D spausdintuvu atspausdintų organų naudojimas turėtų tapti svarbus operacijoms netolimoje ateityje.

Ši priemonė jau pritaikyta JAV: Niujorko gydytojai sukūrė 3D širdį, išgelbėjusią dviejų savaičių kūdikio gyvybę.

Vienas inkstų akmenų pašalinimo operacijos laukęs Sautamptono gyventojas įtikino gydytojus leisti jiems padėti – sukurti savo inksto modelį.

Medikai teigė, jog plastikinis inksto modelis jiems leido operaciją atlikti greičiau. Jie šią procedūrą dabar išbando su dar 21 pacientu.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.