Naujas aparatas trapius naujagimius apsaugos nuo badymo

Vilniaus Santariškių Naujagimių skyriuje šventė – nuo šiol, stebint mažųjų pacientų būklę, nebereikės taip dažnai badyti gležnos odelės. Deguonies ir anglies dvideginio kiekį mažylių kraujyje medikai matys, neimdami paties kraujo: gyvybiškai svarbią informaciją pateiks prie naujagimio odos pritvirtinti naujo aparato davikliai.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

2015-02-18 14:40, atnaujinta 2018-01-12 20:11

Trečiadienį verslininko Dariaus Katino šeima Santariškių klinikoms įteikė išsvajotą dovaną – kapnometrą.

„Tai toks aparatas, kuriuo galima išmatuoti kraujo dujas, nedarant kraujo tyrimo, – aiškino Santariškių klinikų Naujagimių skyriaus vedėja Ingrida Pilypienė. – Prie vaikelio odos jungiamas specialus daviklis, ir aparatas fiksuoja, kokios yra kraujo dujos“.

Taip, pasak medikės, naujagimis išvengia papildomo dūrio, skausmo, traumos. Kapnometras dažniausiai naudojamas neišnešiotiems naujagimiams, kurie dėl plaučių nebrandumo sunkiau kvėpuoja.

„Neišnešioti naujagimiai yra mažo svorio – Lietuvoje registruojami nuo 500 g. Tokiam vaikučiui kiekvienas įdūrimas ir kraujo paėmimas yra didžiulė kraujo netektis ir didžiulis fizinis skausmas“, – aiškino I.Pilypienė.

Tokį aparatą jau turi Kauno klinikos, kai kurios vaikų ligoninės. Santariškių Akušerijos ir ginekologijos centras yra naujas, tad kapnometras – labai reikšminga dovana. Pasak I.Pilypienės, toks aparatas kainuoja apie 9,5 tūkst. eurų.

Vienu metu kapnometru galima stebėti vieną mažąjį pacientą, tas jis bus skirtas tik patiems mažiausiems ir trapiausiems. Šiuo metu reanimacijoje guli penki naujagimiai, iš kurių mažiausias tesveria 1,2 kg.

„Turime vaikų, ir pačiam yra tekę susidurti su naujagimių skyriumi. Manau, kad pirmomis, pačiomis svarbiausiomis gyvenimo valandomis, kai kūdikis išvysta šį pasaulį, yra svarbu ne tik didelis medikų profesionalumas, bet tam tikra įranga“, – portalui lrytas.lt sakė 38 m. verslininkas D.Katinas.

D.Katinas nusprendė nupirkti nepigiai kainuojantį kapnometrą, nes ligoninė tokio aparato dar neturėjo. Kartu jis sakė norėjęs parodyti, jog visi patys turime būti pilietiški ir prisidėti prie savo jaunos valstybės medicinos lygio kėlimo.

Akušerijos ir ginekologijos centro vadovė profesorė Gražina Drąsutienė taip pat pasidžiaugė, kad atsiranda tokių aktyvių ir geranoriškų verslo atstovų, kurie supranta mediko darbo atsakingumą, bei sudėtingumą ir savo lėšomis yra pasiruošę prisidėti prie naujagimių skyriaus puoselėjimo.

„Esame labai dėkingi gerbiamai Dariaus ir Raginos Katinų šeimai. Viso Akušerijos ir ginekologijos centro vardu dėkojame už šį diagnostinį aparatą. Jis – nors ir nėra didelis, tačiau mūsų medikams ir mažiesiems mūsų pacientams bus labai svarbus ir naudingas. Kartais dydis neatskleidžia tikrosios vertės. Mes, medikai, ją labai gerai žinome, todėl yra ypatingai malonu priimti tokią vertingą dovaną iš gerumą sėjančių žmonių“, – dėkojo profesorė G.Drąsutienė. 

Verslininkas D.Katinas įteikdamas dovaną pažadėjo, kad ši Santariškių klinikų Akušerijos ir ginekologijos centrui skirta dovana nebus paskutinė.

„Mūsų šeima yra numačiusi skirti savo lėšas ir į tolimesnį Akušerijos skyriaus vystymąsi, todėl ši nedidelė dovana yra tik dalelė indėlio į medicinos bazės atnaujinimą ir kūrimą“, – pabrėžė D.Katinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.