Ramunių rekordu bus siekiama atkreipti dėmesį į tuberkuliozę

Antradienį (kovo 24 d., 11 val.) apie 400 moksleivių ir gimnazistų iš įvairių Kauno mokymo įstaigų sieks atkreipti suaugusiųjų dėmesį į tuberkuliozę, vieną klastingiausių ligų, kurios susirgimų atvira forma pastaraisiais metais pradėjo daugėti.

Žaismingumas ir įvairios terapijos formos pagerina mažųjų pacientų psichologinę jauseną.<br>Organizatorių nuotr.
Žaismingumas ir įvairios terapijos formos pagerina mažųjų pacientų psichologinę jauseną.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 23, 2015, 12:56 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 12:19 PM

Kauno miesto Rotušės aikštėje jie ketina sudėti rekordiškai daug ramunių žiedų. Šį įvykį pakviesta užregistruoti agentūra „Factum“. Unikalus renginys skirtas paminėti tarptautinę tuberkuliozės dieną, dar vadinamą Baltosios ramunės diena.

„Ji skirta priminti visuomenei, kad tuberkuliozė yra sunki ir pavojinga liga, ja serga vaikai ir suaugusieji. Neretai tuberkuliozė būna besimptomė, o atviros tuberkuliozės formos kartais tampa netgi atsparios vaistams“, – apie pastarųjų metų problemą kalbėjo Kauno klinikinės ligoninės Vaikų ligų II skyriaus vedėja Dalia Steponavičienė.

Pasak gydytojos, ypač sunkiai tuberkuliozės gydymą išgyvena vaikai. Mėnesių mėnesius jie priversti gydytis vienvietėse palatose, o artimiausiais žmonėmis tuo metu jiems tampa gydytojai.

Unikalų renginį Kaune organizuoja labdaros fondas „Saulės smiltys“, kuris jau keliolika metų rūpinasi VšĮ Kauno klinikinėje ligoninėje gydomų vaikų gerove. Fondo pastangomis buvo įrengta net 12 palatų, taikomos įvairios meno terapijos formos, pradedant molio, teatro ir baigiant muzikos terapija.

Šiemet fondas užsibrėžė VšĮ Kauno klinikinėje ligoninėje įrengti Gintarinę palatą (projekto vadovė Ieva Randytė), kur mažiesiems ligoniukams būtų taikoma ir gydantį poveikį turinti gintaro terapija.

„Gintarinės palatos idėja kilo gintaro terapijos puoselėtojai Reginai Randienei ir Kauno menininkams. Ji mums visiems patiko, tokia lietuviška, artima kiekvieno širdžiai“, – sakė ligoniukų globėja ir labdaros fondo „Saulės smiltys“ vadovė Marija Dubickienė.

Palatos kūrybinius elementus mėgins instaliuoti dizainerė Vaida Rimašauskienė ir tapytojas Šarūnas Šarkauskas.

Geradariai jau paaukojo 5 kilogramus gintaro, bet jo reikėtų bent keturis kartus daugiau. „Rekordu siekiame ne tik atkreipti visuomenės dėmesį į tuberkuliozę, bet ir paskatinti žmones paaukoti jiems nereikalingų gintarų, kad menininkai galėtų įgyvendinti visas mūsų idėjas įrengiant Gintarinę palatą“, – paaiškino M.Dubickienė.

Ji neabejoja, kad iki šiol gyvuojantį rekordą (daugiausia vienoje vietoje surinktų dirbtinių gėlių žiedų) pavyks pagerinti bent trigubai, nes Kauno moksleiviai ir gimnazistai jau yra pagaminę apie 8000 ramunių žiedų. Vien Kauno Jono Pauliaus II gimnazijos gimnazistai pagamino 1800 ramunių.

Po renginio visos ramunės pasklis po Kauno senamiestį. Vaikai planuoja jomis nukabinti meno galerijų, kavinių ir kitų įstaigų, aukosiančių gintarus vitrinas.

VšĮ Kauno klinikinė ligoninė viliasi, kad panašiomis akcijomis pavyks įrengti Gintarinę palatą. Teigiama, kad gydo net gintaro šviesa, todėl palatoje bus įrengtas gintaro liejinių apšvietimas, bus ir akvariumas su gintaro gabalėliais, pagerinančiais paciento motoriką, ir net gintaro takelis, kuriuo ligoniukai galės vaikščioti.

„Kad palatoje vaikas nesijaustų visiškai vienišas, menininkė Jurgita Rancevienė ruošia knygelę, kurią skaitydamas ir vartydamas vaikas galės atskleisti savo pasaulėlį“, – pasakojo M.Dubickienė.

Knygelėje bus aprašoma berniuko ir mergaitės istorija, kai jie patenka į pasaulį, telpantį gintaro laše. Tame pasaulėlyje bus ir gintarinis skliautas, ir gintaro takelis, ir gintaro medis – viskas, kas bus ir palatoje. „Taigi, vaikas toje pasakoje atras jį supančius gintarinius dalykus, tarsi jis pats gyventų gintaro laše“, – sumanymą atskleidė M.Dubickienė.

Medikai priduria, jog žaismingumas ir įvairios terapijos formos pagerina mažųjų pacientų psichologinę jauseną, nes, pavyzdžiui, atvira tuberkuliozės forma sergantys vaikai būna izoliuoti nuo išorinio pasaulio kelis mėnesius. Pasitaiko, kai gydymas tęsiasi daugiau nei vienerius metus.

VšĮ Kauno klinikinė ligoninė per 25 metus įgijo didžiulę patirtį gydant vaikų tuberkuliozę. Sunkiausiomis tuberkuliozės formomis sergantys vaikai vežami būtent į šią gydymo įstaigą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.