Vytenis Andriukaitis tikėjo lietuvių chirurgų meistriškumu

Dieta – labai ilgam. Bet šis gydytojų patarimas nė kiek neprivertė liūdėti eurokomisaro Vytenio Andriukaičio. Sveikstantis po pilvo ertmės operacijos jis jau nekantrauja, kada ištrūks iš medikų globos.

Eurokomisaro V.Andriukaičio tvirtinimu, Santariškių klinikos niekuo neatsilieka nuo geriausių Europos klinikų.<br>D.Umbraso nuotr.
Eurokomisaro V.Andriukaičio tvirtinimu, Santariškių klinikos niekuo neatsilieka nuo geriausių Europos klinikų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė („Lietuvos rytas“)

2015-04-16 07:11, atnaujinta 2018-01-06 17:21

Daugiau kaip septynias valandas trukusi operacija-ir-savait%C4%97-reanimacijoje.htm"="">operacija-ir-savait%C4%97-reanimacijoje.htm"" target="_blank">pilvo ertmės operacija buvo sėkminga. Ji apėmė ne vieną organą, todėl kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ 63-ejų V.Andriukaitis juokavo, kad tai buvo penkios operacijos vienu metu, o chirurgai dirbo išsijuosę.

„Kasdien vis geryn, einu į kalną žingsnis po žingsnio. Tikiuosi, kad galėsiu vykti į Druskininkus, kur man bus tęsiamas reabilitacinis gydymas“, – prisipažino Europos Sąjungos sveikatos ir maisto saugos komisaras.

Pilvo chirurgijos centre dabar besigydantį eurokomisarą ketinama išrašyti iš ligoninės šį penktadienį. Jo savijauta nebloga.

Prieš apsisprendžiant operuoti dėl paciento sveikatos būklės buvo tariamasi ir su Briuselio Šv.Luko, ir su Oslo, ir su Heidelbergo ligoninėmis.

„Džiaugsiuosi, kad eurokomisaras ir buvęs sveikatos apsaugos ministras gydosi Lietuvoje, tai byloja, jog jis pasitiki mūsų sveikatos apsaugos sistema“, – kalbėjo kovo 30-ąją V.Andriukaitį operavęs Vilniaus universiteto Santariškių klinikų generalinis direktorius profesorius Kęstutis Strupas.

Medikas paaiškino, kad kasmet Lietuvoje tokių operacijų atliekama ne dešimt ar dvidešimt, o daug mažiau: „Mes tokią operaciją priskiriame prie retesnių ir sudėtingesnių.“

– Būdamas ministras kūrėte šalies sveikatos sistemą. Ar tapęs pacientu likote ja patenkintas? – „Lietuvos rytas“ paklausė V.Andriukaičio.

– Mane daug kas sieja su Santariškių klinikomis. Galiu vertinti suteiktą gydymą ir kaip chirurgas praktikas, ir kaip pacientas. Galiu lyginti su tuo, ką mačiau Europos Sąjungoje.

Kai diskutavome dėl diagnozės, stengėmės įvertinti, kur tokie atvejai kaip mano geriausiai gydomi.

Pavyzdžiui, Norvegijos sostinėje Osle daugiau atliekama tokių operacijų, kokios man reikėjo. Taip pat Vokietijos mieste Heidelberge sukaupta daug patyrimo.

Briuselio medikai irgi yra daug nuveikę šioje srityje. Aš siekiau, kad Belgijos gydytojai bendradarbiautų su kolegomis iš Santariškių klinikų.

Susirgęs iškart apsisprendžiau, kad vyksiu gydytis į Lietuvą. Ne tik dėl etinių sumetimų. Sakykite, kuo mūsų gydytojai yra kitokie nei užsieniečiai?

– Ar buvo kokių nors netikėtumų?

– Man labai pasisekė, nes manimi rūpinosi kelios medikų brigados.

Pilvo chirurgai dirbo ranka rankon su kardiologais, nes krūtinėje turiu širdies stimuliatorių. Jis man buvo įsiūtas po to, kai dėl iššokusio ant kelio briedžio įvyko avarija ir atsirado širdies ritmo sutrikimų.

Vien reanimacijoje praleidau septynias paras. Įsitikinau, kaip puikiai gali dirbti lietuvių medikai.

Kita vertus, pati pilvo ertmės operacija turi tam tikro unikalumo.

Tai profesoriaus K.Strupo ir docento Eligijaus Poškaus nuopelnas, šie gydytojai pademonstravo puikias žinias ir įgūdžius.

Manau, kad Santariškių klinikos niekuo neatsilieka nuo geriausių Europos klinikų.

Žinoma, kartais gali taip būti, jog trūksta klinikinės patirties vien dėl to, kad pasitaiko mažai tokių atvejų.

– Pats esate medikas. Ar žinios apie tai, kad pooperacinis laikotarpis būna sunkus dėl komplikacijų ir infekcijų, netrukdė sveikti?

– Yra toks Merfio dėsnis, todėl medikams vis atsitinka ko nors daugiau.

Būdamas Reanimacijos skyriuje aš taip pat pagąsdinau savo kolegas.

Čia užtrukau šiek tiek ilgiau – ne tris paras, kaip buvo suplanuota, o, kaip sakiau, septynias.

– Ar šiuo metu galite vaikščioti? Esate išėjęs į lauką?

– Stengiuosi judėti, vaikštau ligoninės koridoriuje, ypač po pietų, kai būna mažiau žmonių. O vieną kartą buvau išėjęs į ligoninės kiemą.

– Koks bus tęsiamas reabilitacinis gydymas?

– Mane globos gastroenterologai, kurie turi bendrą programą su Vilniaus gydytojais. Jie yra prižiūrėję ne vieną pacientą, perkeltą iš Santariškių klinikų Pilvo chirurgijos centro.

– Ar turite laikytis dietos?

– Dėl etinių priežasčių nenoriu minėti savo ligos diagnozės. Bet dieta man bus ilgam.

Bent pusę metų privalėsiu laikytis labai griežtos dietos. Vėliau žiūrėsime, kaip seksis.

– Kaip manote, ilgai užtruksite Druskininkuose?

– Manęs laukia intensyvus darbas, todėl negalėsiu gydytis visą mėnesį.

Planuoju balandžio 24 dieną Europos Komisijoje pristatyti kai kuriuos klausimus.

Tai žinodamas atsiguliau į ligoninę kuo anksčiau, Velykų savaitę skyriau operacijai ir pooperaciniams malonumams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.