Naujas kompensuojamų vaistų kainynas patuštins pacientų kišenes

Sveikatos apsaugos ministerija patvirtino naują kompensuojamųjų vaistų kainyną. Nuo šiol jame bus galima rasti ne tik daugiau kaip dvi dešimtis inovatyvių medikamentų, bet ir ne vieną dešimtį pigesnių vaistų. Deja, ne ką mažiau jų ir pabrangs. Už kai kuriuos vaistus pacientams teks primokėti net po keliasdešimt eurų.

Už kai kuriuos vaistus pacientams teks primokėti net po keliasdešimt eurų.<br>123rf nuotr.
Už kai kuriuos vaistus pacientams teks primokėti net po keliasdešimt eurų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 7, 2015, 3:32 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 4:10 PM

Daugiau inovatyvių vaistų

Ketvirtadienį sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė pristatė kompensuojamųjų vaistų kainyno naujoves. „Mūsų politika yra užtikrinti, kad gyventojams gerėtų vaistų prieinamumas, kad Lietuvos rinkoje būtų saugių ir veiksmingų vaistų. Visus metus stengėmės, kad būtų sumažintos vaistų kainos, o sutaupytos lėšos skirtos inovatyviems medikamentams“, – tikino ministė.

Nors mūsų šalies pacientai dažniausiai skundžiasi esą inovatyvūs medikamentai yra sunkiai prieinami ir nekompensuojami, ministerijos atstovai tikina, jog padėtis gerėja. „2014 metais į kainyną įtraukti 26 inovatyvūs medikamentai, skirti onkologinėms ligoms, cukriniam diabetui, plaučių hipertenzijai ir kitoms ligoms gydyti. Šiemet į kompensavimo sistemą įtraukti jau 24 vaistai. Tikimės, kad iki birželio pradžios jų jau galės įsigyti pacientai“, – sakė R. Šalaševičiūtė.

Keis kainų skaičiavimo tvarką

Šiuo metu ministerijoje svarstomos kelios bazinių kainų skaičiavimo tvarkos keitimo alternatyvos, kurių tikslas sumažinti senų generinių vaistų kainas ir pacientų priemokas. Ministerija svarsto nustatyti nulinę priemoką už pigiausią generinį medikamentą, kai vaistas kompensuojamas 100 proc.

Kita vertus, jei sumažės bazinė kaina, tai reiškia, jog bus kompensuojama mažesnė dalis ir brangesnių tos pačios grupės vaistų. Tačiau ministrė įsitikinusi – toks sprendimas būtinas. „Daugiausia pretenzijų sulaukiame dėl to, kad nesugebame sumažinti generinių vaistų kainų, palyginti su kaimyninėmis šalimis“, – aiškino R. Šalaševičiūtė.

Skatina pirkti pigiau

Šiemet kompensuojamųjų vaistų kainyne įrašyti 1993 vaistai. Iš jų 159 vaistams priemokos mažėja. Daugiau kaip 700 vaistų priemokos nesikeičia. Tačiau nemažai yra ir tokių preparatų, kuriems priemokos padidės. Daugiausia – apie 250 medikamnetų jos didėja iki trijų euro centų. Tačiau 26 vaistams priemokos gali didėti daugiau kaip  10 eurų.

„Mūsų tikslas, įvertinant galimybes, kompensuoti kaip įmanoma daugiau vaistų. Vartotojai visada turi galimybę pasirinkti pigiausią medikamentą. Pacientai sprendžia patys“, – tikino sveikatos apsaugos viceministras Valentinas Gavrilovas.

Kompensuojamuosius vaistus vartoja daugiau kaip milijonas Lietuvos gyventojų. Iš viso šiemet jiems bus skirta 214 milijonų eurų. Per 5 milijonus eurų bus skirta inovatyviems vaistams. Lietuvoje dažniausiai vartojami kardiologiniai vaistai – jie sudaro 60 proc. visų medikamentų. Savaime suprantama, jiems skiriama didžiausia dalis lėšų.

Antroje vietoje – vaistai, skirti onkologinėms ligoms gydyti. Per praėjusius metus išlaidos vaistams nuo šių ligų siekė 46 milijonus eurų. Nemažai pinigų skiriame ir šizofrenijai gydyti – 8,8 milijonai eurų.

Nors didžioji dalis vaistų kainos mokama PSDF lėšomis, pacientų priemokos taip pat siekė ne vieną milijoną. Vien už kardiologinius vaistus pacientai primokėjo 33 milijonus eurų.

„Tačiau mūsų duomenys rodo, kad jei būtų pasirinkti pigiausi, bet tos pačios grupės medikamentai, žmonės būtų sutaupę 27 milijonus eurų ir sumokėję vos šešis. Svarbu priminti, kad gydo veiklioji medžiaga, ne pakuotė, tabletės spalva ar kitokie dalykai. Vaistai turėtų būti vartojami racionaliai, taupant savo lėšas“, – sakė Valstybinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja Neringa Bernotienė.

Tikrins vaistines

Šiemet jau parengtas įstatymo dėl kontrolinių pirkimų vaistinėse projektas. Mat šiuo metu būdų sukontroliuoti vaistinių darbą nėra. Pagal naują tvarką Vaistų kontrolės tarnybos darbuotojai turės teisę atlikti kontrolinius pirkimus vaistinėse.

Darbuotojo pažymėjimas bus pateikiamas tik po pirkimo. Tai reiškia, kad vaistininkas iki paskutinės akimirkos nežinos, kam parduoda medikamentus – paprastam pirkėjui ar tikrintojui. „Tai leis nustatyti vaistų pardavimo skaidrumą“, – įsitikinusi sveikatos apsaugos ministrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.