Prancūzijoje – tymų protrūkis

2015 metais balandžio mėnesį Prancūzijoje Elzaso regione užregistruotas tymų protrūkis, kilęs antroposofijos pasekėjų mokykloje. Susirgo 67 moksleiviai ir jų šeimos nariai. Manoma, kad moksleiviai galėjo užsikrėsti viešnagės Berlyne metu, gyvendami šeimoje, kurioje vėliau buvo diagnozuoti tymai. Vis dar išlieka rizika, kad užsikrėtusiųjų bus daugiau. Iš visų sirgusiųjų, nei vienas nebuvo skiepytas dvejomis vakcinos dozėmis, 4 buvo paskiepyti viena doze, visi kiti asmenys buvo neskiepyti.

Tymams būdingas bėrimas.<br>Pixabay nuotr.
Tymams būdingas bėrimas.<br>Pixabay nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 15, 2015, 11:25 AM, atnaujinta Jan 3, 2018, 5:25 PM

Vienintelė priemonė apsauganti nuo tymų yra skiepai. Paskutiniais metais Europoje kyla tymų protrūkiai, dėl mažėjančių skiepijimo apimčių. Europoje vis daugiau susirgimų registruojama tarp suaugusiųjų, kurie nebuvo skiepyti arba buvo paskiepyti tik viena vakcinos doze.

Berlyne nuo 2014 m. spalio mėnesio iki 2015 metų balandžio mėnesio užregistruota 1 134 tymų atvejai. 2015 metais nuo tymų Berlyne mirė 18 mėnesių neskiepytas berniukas. Keletas Europos regiono šalių informavo apie protrūkius, kur atvejų skaičius viršija 1000.

Lietuvoje šiais metais užregistruoti 7 tymų atvejai. Visi susirgę asmenys virš 30 metų, neskiepyti arba skiepyti tik viena vakcinos doze.

ULAC specialistai primena, kad jei asmuo nežino savo skiepijimo būklės arba skiepytas tik kartą, rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją ir pasiskiepyti. Svarbu paskiepyti savo vaikus dvejomis tymų, epideminio parotito, raudonukės vakcinos dozėmis. Tyrimais įrodyta, kad ilgalaikis imunitetas susidaro po dviejų įskiepytų vakcinos dozių.

Tymai – viena lengviausiai plintančių (užkrečiamųjų) ligų. Sąlytis tarp žmonių, trunkantis ilgiau nei 15 min. yra pakankamas, kad įvyktų imlaus asmens užsikrėtimas. Tymais užsikrėtęs asmuo gali užkrėsti iki 18 imlių žmonių. Inkubacinis tymų periodas svyruoja nuo 10 iki 21 dienos, o užsikrėtęs asmuo kitą asmenį gali užkrėsti 4 dienas iki pirmųjų ligos požymių ir 4 dienas po jų atsiradimo.

Tymais užsikrečiama:

* Aerogeniniu (aerozoliniu ir oro lašeliniu) keliu.

* Per kvėpavimo takų sekretais suterštas rankas ir aplinkos daiktus.

Pirmieji tymų požymiai: karščiavimas, sloga, kosulys, akių junginės uždegimas, Kopliko dėmelės, makulopapulinis bėrimas (prasideda veido srityje, po to išplinta po visą kūną).

Kaip elgtis susirgus ar įtarus, kad susirgote tymais:

* kuo skubiau kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą;

* suteikti informaciją gydytojui apie buvusias keliones praėjusių dviejų – trijų savaičių laikotarpyje;

* vengti kontakto su kitais žmonėmis.

Tymai pavojingi, nes gali sukelti komplikacijas: pneumoniją, vidurinės ausies uždegimą, viduriavimą, encefalitą, mirtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.