Ką daryti, kad iš ligoninės neparsivežtume naujų ligų?

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė patvirtino Medicinos prietaisų sterilizavimo ir dezinfekcijos proceso priežiūros sistemos įdiegimo bei sveikatos priežiūros įstaigų sterilizacinių modernizavimo 2016-2025 metų programą. Naujosios programos tikslas – užtikrinti hospitalinių infekcijų prevenciją, sukuriant nacionaliniu lygiu koordinuojamą ir pagal tarptautinius standartus veikiančią sterilizavimo proceso kontrolės sistemą. Tokia sistema sudarys galimybes teikti veiksmingas, ekonomiškas aukštos kokybės dezinfekcijos ir sterilizavimo paslaugas visoje Lietuvoje.

Europos Sąjungos šalyse hospitalinės infekcijos kasmet paveikia vidutiniškai vieną iš dvidešimties ligoninėje besigydžiusių pacientų.<br>123rf nuotr.
Europos Sąjungos šalyse hospitalinės infekcijos kasmet paveikia vidutiniškai vieną iš dvidešimties ligoninėje besigydžiusių pacientų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 27, 2015, 12:31 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 8:24 AM

Hospitalinės infekcijos – buvo ir yra visų pasaulio ligoninių problema. Europos Sąjungos šalyse hospitalinės infekcijos kasmet paveikia vidutiniškai vieną iš dvidešimties ligoninėje besigydžiusių pacientų arba 4,5 mln. žmonių, iš jų 37000 miršta.

„Nors Lietuvoje hospitalinių infekcijų statistika nėra bloga, atitinka ES valstybių vidurkį, tačiau mes privalom mažinti užsikrėtimo ligonėse galimybės. Čia labai svarbus vaidmuo tenka prevencijai, kurios viena iš priemonių yra prietaisų sterilizavimas ir dezinfekcija. Todėl šių procesų kontrolės koordinavimas ir modernizavimas nacionaliniu mastu yra būtinas“, – sako ministrė R. Šalaševičiūtė.

Pagal programą numatyta Lietuvoje sukurti įstaigų, teikiančių medicinos prietaisų dezinfekcijos ir sterilizavimo paslaugas, tinklą. 12 regioninių sterilizacinių planuojama išdėstyti 10-tyje apskričių centrų ir vienoje nuo apskrities centro nutolusioje savivaldybėje. Modernių regioninių sterilizacinių tinklas užtikrintų būtiną sterilizavimo ir dezinfekcijos paslaugų kokybės šuolį.

Pagal programą numatyta sukurti nacionaliniu lygiu koordinuojamą medicinos prietaisų sterilizavimo ir dezinfekcijos proceso priežiūros ir kokybės užtikrinimo sistemą, įteisinti validaciją regioninėse sterilizacinėse, vykdyti periodinę stebėseną.

Siekiant užtikrinti kokybišką programos koordinavimą ir optimalų lėšų įsisavinimą, planuojamas įgyvendinti 3 metų (2016–2018 m.) trukmės bandomasis projektas. Per šį laikotarpį Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija būtų parengta kaip įstaiga, nacionaliniu lygiu koordinuojanti medicinos prietaisų sterilizavimo ir dezinfekcijos proceso kokybės užtikrinimą bei atliekanti medicinos prietaisų sterilizavimo ir dezinfekcijos proceso validaciją. Taip pat būtų įkurta ir parengta sertifikavimui pirmoji regioninė sterilizacinė VšĮ Vilniaus miesto klinikinės ligoninės bazėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.