Cukriniu diabetu sergantiems vaikams – ūpą pakelianti knygelė

Jau rytoj Respublikinės Kauno ligoninės Vaikų reabilitacijos skyriaus „Žibutės“ sektoriuje bus pristatoma iš vokiečių kalbos išversta pirmoji Lietuvoje knygelė, skirta vaikams sergantiems cukriniu diabetu – „Raktelis Tadui. Mama, kas yra cukraus liga“.

„Raktelis Tadui. Mama, kas yra cukraus liga“ iš pirmo žvilgsnio primena daugelį kitų vaikiškų pasakų, vis dėlto šiame leidinyje vaikai atras atsakymus į jiems kylančius klausimus.
„Raktelis Tadui. Mama, kas yra cukraus liga“ iš pirmo žvilgsnio primena daugelį kitų vaikiškų pasakų, vis dėlto šiame leidinyje vaikai atras atsakymus į jiems kylančius klausimus.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 8, 2015, 3:28 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 5:40 PM

Medikų teigimu, vaikų sergamumas cukriniu diabetu nuolat auga. Nepaisant didėjančio sergamumo Lietuvoje trūksta grožinės literatūros leidinių, kuriuose vaikams būtų paaiškinta, kas yra cukrinis diabetas, kodėl susergama šia liga ir kaip su ja susigyventi.

„Pastebėjome, jog Lietuvoje publikuota ne viena „sausa“ metodika, kurioje informacija neretai pateikiama itin sudėtingai, vaikams nesuprantama kalba. Ypač apie šią ligą sunku išaiškinti ikimokyklinio amžiaus mažiesiems pacientams“, – pasakojo knygelės leidimą inicijavusio LIONS klubo viceprezidentas Žilvinas Neliubšys.

Ž.Neliubšys pastebėjo, kad iš vokiečių kalbos išverta Birgitos Richter knyga „Raktelis Tadui. Mama, kas yra cukraus liga“ iš pirmo žvilgsnio primena daugelį kitų vaikiškų pasakų, vis dėlto šiame leidinyje vaikai atras atsakymus į jiems kylančius klausimus.

„Neretai vaikui susirgus cukriniu diabetu šeimos nariai sureaguoja itin jautriai, kartais net pašlyja tarpusavio santykiai. Tikimės, kad ši knyga nors maža dalele padės ieškoti naujų raktelių iškilusioms problemoms spręsti ne tik vaikams, bet ir jų tėveliams“, – teigė Žilvinas Neliubšys.

Idėjos autorė Respublikinės Kauno ligoninės Vaikų ligų klinikos endokrinologė Lilija Zelma Krova atkreipė dėmesį, jog Lietuvoje šiuo metu cukriniu diabetu sega apie 800 vaikų. Paklausus gydytojos, kokios priežastys lemia didėjantį vaikų sergamumą cukriniu diabetu, L. Z. Krova atsako, kad kartais tam įtakos turi paveldimumas, šiuolaikinis daug priedų turintis maistas, užteršta aplinka, taip pat vaikai cukriniu diabetu gali susirgti po persirgtų infekcinių ligų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.