Ką rasime naujajame Santariškių pastate?

Santariškių medicinos miestelio teritorijoje – Jungtinio inovatyvios medicinos centro statybos darbų finišo tiesioji. Aštuonių aukštų statinį ketinama pabaigti šių metų rugsėjo mėnesį. Pagal išskirtinį projektą čia duris turėtų atverti inovatyvių medicinos technologijų, molekulinės medicinos ir biofarmacijos mokslinių tyrimų, studijų ir technologinės plėtros mokslo centras.

Pastato vizualizacija.
Pastato vizualizacija.
Šiuo metu liko pabaigti kai kuriuos statybų darbus, suinstaliuoti įrangą, pastatyti baldus.<br>santaroszinios.lt nuotr.
Šiuo metu liko pabaigti kai kuriuos statybų darbus, suinstaliuoti įrangą, pastatyti baldus.<br>santaroszinios.lt nuotr.
Šiuo metu liko pabaigti kai kuriuos statybų darbus, suinstaliuoti įrangą, pastatyti baldus.<br>santaroszinios.lt nuotr.
Šiuo metu liko pabaigti kai kuriuos statybų darbus, suinstaliuoti įrangą, pastatyti baldus.<br>santaroszinios.lt nuotr.
Pastato vizualizacija.
Pastato vizualizacija.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Jun 8, 2015, 12:26 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 6:47 PM

Rodos visai neseniai, 2013 m. spalio mėnesį Santariškių medicinos miestelio teritorijoje iškilmingai buvo įkasta simbolinė kapsulė, žyminti Jungtinio inovatyvios medicinos centro (JIMC) statybos pradžią, o šiandien čia jau stovi iškilęs naujas gražus pastatas. Projekto vadovo Lauryno Žemaitaičio teigimu, šiuo metu liko pabaigti kai kuriuos statybų darbus, suinstaliuoti įrangą, pastatyti baldus. Tada čia galima bus kviesti mokslininkus, kurie galėtų naudotis nauja infrastruktūra.

Užpildys spragą tarp mokslo ir gyvenimo

Naujojo biomedicinos krypties mokslo centro projektas inicijuotas siekiant sustiprinti fundamentinių mokslų sektoriaus ryšius su medikais praktikais, biofarmacijos ir biomedicinos verslo įmonėmis. Sektoriaus analizė rodo, kad šiandien kuriama biomedicinos ir biotechnologijų mokslinė produkcija Lietuvoje neranda tiesaus kelio į ikiklinikinius ir klinikinius tyrimus, dar sunkiau iš pasiektų rezultatų gaunama komercinė nauda.

„Šis projektas – vienas iš integruoto mokslo, studijų ir verslo centro (slėnio) „Santara“ plėtros programos projektų. Pagal jį Santariškių medicinos miestelio teritorijoje buvo numatyta sukurti inovatyvių medicinos technologijų, molekulinės medicinos ir biofarmacijos mokslinių tyrimų, studijų ir technologinės plėtros mokslo centrą, kuris sutelktų mokslininkų, medikų ir verslo atstovų pajėgas bei turimą mokslinę įrangą bendroms problemoms spręsti“, – teigė JIMC mokslinis sekretorius dr. Almantas Šiaurys.

Šiam projektui, kuris yra finansuojamas ES Struktūrinių fondų ir LR biudžeto lėšomis, iš viso buvo skirta beveik 16 mln. eurų, iš kurių apie 8,7 mln. eurų investuota į naujo pastato statybą ir 6,7 mln. eurų skirta mokslinių tyrimų įrangos įsigijimui.

Rengiant ir įgyvendinant projektą, be VMTI Inovatyvios medicinos centro, aktyviai dalyvavo VU ligoninės Santariškių klinikų, Santariškių medicinos įstaigų asociacijos, Inovatyvių medicinos technologijų ir biofarmacijos asociacijos specialistai.

JIMC – aštuonių aukštų mokslinių tyrimų centras

JIMC pastatas, pasak projekto vadovo L. Žemaitaičio, pagal statybos techninį reglamentą yra priskiriamas ypatingų statinių kategorijai. Jame yra suprojektuotos įvairių tipų patalpos – darbo kabinetai, laboratorijos, bendros ir specialios paskirties patalpos. Tai bus beveik 8,6 tūkst. kv. m. bendrojo ploto pastatas, į kurį persikels Valstybinis mokslinių tyrimų institutas Inovatyvios medicinos centras, taip pat bus įrengtos aštuonios atviros prieigos mokslinės laboratorijos, jos bus aprūpintos pasaulinius standartus atitinkančia moksline įranga ir orientuotos į mokslinių tyrimų bei eksperimentinės plėtros paslaugų teikimą.

Pastatą sudaro septyni antžeminiai ir vienas požeminis aukštai. „Pirmame aukšte yra daugiau viešųjų erdvių, nes pati aukšto paskirtis yra reprezentacinė, o kylant į viršų visas dėmesys yra skiriamas pagrindiniai pastato paskirčiai – sukurti sąlygas aukščiausio lygio mokslinių tyrimų vykdymui. Nors centro patalpose svarbiausia yra jų funkcionalumas, tačiau neužmirštas ir interjeras, kuris taip pat bus šviesus bei novatoriškas . Pastato viduje numatytas atriumas (vidaus patalpa su natūraliu viršutiniu apšvietimu) nuo pirmo iki pat paskutinio aukšto. Šis architektūrinis sprendimas apjungia visus pastato aukštus į bendrą visumą“, – pasakojo L. Žemaitaitis.

Turės modernias komunikacijas

„Vykdant beveik metus trukusius projektavimo darbus, buvo siekiama suprojektuoti pastatą, atitinkantį šiuolaikinius laboratorinių patalpų ir darbo vietų standartus. Darbo kabinetuose kuriamos ergonomiškos darbo vietos, laboratorijos įrengiamos pagal naujausius standartus, jos bus aprūpintos modernia moksline laboratorine įranga, skirta atlikti šiuolaikinius mokslinius tyrimus“, – sakė projekto vadovas.

Anot L. Žemaitaičio, pastate darbuotojų patogumui bus įrengtos modernios vakuuminio pašto, elektroninių ryšių, oro vėdinimo ir kondicionavimo, centralizuoto technologinių dujų, distiliuoto vandens tiekimo, oro valymo specializuotose laboratorinėse patalpose sistemos. Visos šios sistemos sujungtos į centralizuotą, automatizuotą valdymo sistemą.

Tikimės, kad visa ši nauja moderni pasaulinius standartus atitinkanti infrastruktūra padės efektyviam tyrėjų darbui siekiant glaudaus mokslo ir verslo bendradarbiavimo Santaros slėnyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.