Naujos galimybės Kauno klinikų pacientams

Kauno klinikų pacientams atsiveria naujos nuotolinio paslaugų teikimo ir aptarnavimo galimybės.

Dažnai pacientams tenka kreiptis į gydymo įstaigas po gydymo jose – dėl medicininių dokumentų kopijų, rašytinių paslaugų suteikimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dažnai pacientams tenka kreiptis į gydymo įstaigas po gydymo jose – dėl medicininių dokumentų kopijų, rašytinių paslaugų suteikimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 30, 2015, 4:41 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 3:29 PM

Ne paslaptis, kad pacientams po apsilankymo pas gydytojus, grįžus į namus, kyla daugybė klausimų, į kuriuos tenka ieškoti atsakymų. Suprasdami pacientų norą gauti informacijos jiems rūpimais klausimais, 2012 metais Kauno klinikų darbuotojai pradėjo ir šiuo metu baigia įgyvendinti projektą, kurio dėka kai kurios sveikatos priežiūros paslaugos bus perkeltos į elektroninę erdvę – Kauno klinikų pacientų portalą.

Pacientų portalas atsiveria internetinių tinklų vartotojams, kurie, užsiregistravę https://www.epaslaugos.lt/portal/nlogin svetainėje, čia ras informacijos apie ligas, mokomosios medžiagos sveikos gyvensenos klausimais, galės įvertinti kai kuriuos sveikatos būklės rodiklius, susipažinti su jų specifika. Informacija šiame portale yra pažintinio, edukacinio pobūdžio, LSMU ligoninės Kauno klinikų aukščiausios kvalifikacijos specialistų nuolat atnaujinama ir papildoma šiuolaikinėmis mokslinėmis žiniomis, atradimais.

Rengiant informaciją pacientams, buvo siekta ją pateikti kuo suprantamiau, atsisakant profesinės medicininės kalbos sąvokų. Todėl į šią veiklą buvo įtraukti ir kai kurių klinikų pacientai, ypač Akušerijos ir ginekologijos bei Neonatologijos, vertinę informacinę ir mokomąją medžiagą.

Kauno klinikos dalyvauja nacionalinėse profilaktikos programose, apie kurias gyventojai galės sužinoti iš informacijos, pateiktos bendrajame pacientų portale, taip pat – susipažinti su naujomis profilaktinės veiklos iniciatyvomis ir galimybėmis jose dalyvauti. Visi gyventojai galės paskaityti apie fizinį aktyvumą, mitybą, rūkymą, stresą, antsvorį ir nutukimą, alkoholio vartojimą, cholesterolio, aukšto kraujo spaudimo, burnos ertmės sveikatos, miego sutrikimų įtaka gyvenimo kokybei.

Kauno klinikų pacientams portalas atvers papildomų galimybių. Tik šios įstaigos pacientams skirtoje portalo dalyje bus teikiama individuali informacija – mokymų medžiaga, susijusi su kiekvieno paciento sveikatos būkle, nustatytomis ligomis ir medicininių tyrimų poreikiais. Nuo šių metų rudens pacientai galės aktyviai dalyvauti planuojant gydymo procesą, pvz., pasirinkti ar atšaukti suplanuotas intervencines tyrimų ar gydymo procedūras, guldymo į ligoninę datas.

Viena iš naujausių inovacijų, kuri bus įgyvendinta, įdiegus naują informacinę sistemą Kauno klinikose – nuotolinis sveikatos būklės rodiklių teikimas ir koordinavimas. Pacientai, kuriems Kauno klinikų gydytojai paskirs nuotolinį stebėjimą, jį galės vykdyti tiesiogiai įvesdami duomenis į specialią pacientų portalo dalį arba šiuos duomenis perduodami tam skirtais prietaisais. Tiesiogiai siųsdami informaciją į Kauno klinikas, pacientai galės išvengti dažnų kelionių į ligoninę ir kitų nepatogumų. Gydytojų konsultacijos ir atsakymai, kurie kai kada bus pateikiami automatizuotu būdu, padės gauti reikiamą informaciją, kad pacientai galėtų orientuotis, kaip elgtis ir kokius veiksmus atlikti, kad išvengtų sveikatos pablogėjimo. Tai ypač aktualu lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams, tad tikimasi, kad šios paslaugos bus naudingos cukriniu diabetu sergantiems suaugusiesiems ir vaikams, sergantiesiems lėtinėmis plaučių, inkstų, onkologinėmis ligomis. Pacientai, kuriems implantuoti kardiostimuliatoriai, galės rečiau vykti į Kauno klinikas jų patikrai, nes duomenis specialiais prietaisais galės perduoti tiesiai iš namų.

Kauno klinikų šeimos gydytojai turės galimybę perduoti vaizdus (odos, akių dugno, ausų būklės) įvertinti gydytojams specialistams, kai pacientams atvykti dėl sveikatos būklės į gydymo įstaigą yra sudėtinga.

Dažnai pacientams tenka kreiptis į gydymo įstaigas po gydymo jose – dėl medicininių dokumentų kopijų, rašytinių paslaugų suteikimo. Nuo šiol Kauno klinikų pacientai (ar jų atstovai) prašymus galės pateikti ir atsakymus, prašomus dokumentus (kopijas, išrašus) gauti per pacientų portalą. Kauno klinikos – pirmoji asmens sveikatos priežiūros įstaiga, kurioje sudarytos tokios sąlygos pacientams.

Telemedicinos paslaugos, kurioms būtų galima prilyginti ir nuotolinio sveikatos būklės stebėjimo paslaugas, šiuo metu pasaulyje taikomos vis dažniau. Daugybė projektų, kuriuose buvo panaudotos telemedicinos galimybės, sulaukė palankaus įvertinimo. Atlikti tyrimai įrodė, kad be tiesioginio kontakto su gydytoju teikiamos sveikatinimo paslaugos atranda savo vietą šiuolaikinėje medicinoje, o tai neretai svarbu atokiose vietovėse gyvenantiems žmonėms. Lietuvoje tokio pobūdžio nuotolinio pacientų sveikatos rodiklių stebėjimo paslaugos pradedamos teikti Kauno klinikose. Pirmieji pacientų portalo bandymai teikia daug vilčių ir nuteikia ilgam gydytojų ir pacientų tarpusavio supratimo ir bendradarbiavimo keliui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.