Ruošiamasi įteisinti alternatyviąją mediciną. Kas pasikeis?

Lietuva greitu metu gali žengti didelį ir tvirtą žingsnį alternatyvios ir papildomos medicinos srityje: Sveikatos apsaugos ministerijoje jau dirba specialiai sudaryta grupė, turinti paruošti įstatymą dėl alternatyvios medicinos reglamentavimo.

Natūralios medicinos atstovai turės gauti licencijas.<br>123rf nuotr.
Natūralios medicinos atstovai turės gauti licencijas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 3, 2015, 3:32 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 5:11 AM

Iki šiol šia praktika nelegaliai užsiiminėjo žmonės, neturintys licencijų, jų beveik nebuvo įmanoma patikrinti ir garantuoti gydymo kokybės.

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė džiaugiasi, kad alternatyvios ir papildomos medicinos klausimas Lietuvoje įgauna pagreitį. Jau surinkta konsultantų grupė, sudaryta iš specialistų, dirbančių alternatyvios ir papildomo medicinos srityse, paruošta studija, kuri jau buvo pristatytos vyriausybei ir apsvarstyta.

„Kol vyriausybė atostogauja, turime patobulinti studiją. Jei jai bus pritarta, rengsime įstatymo projektą“. Ministrė sakė, kad pagrindinis tikslas – suteikti pacientams teisę gauti saugias ir kokybiškas alternatyvios ar papildomos medicinos paslaugas.

„Išgryninsime, kas turi teisę užsiimti viena ar kita medicinos rūšimi. Šiandien žmogus, įsivaizduojantis, kad turi ypatingų gydymo galių gali reklamuotis ir imti pinigus už paslaugas, kurios realiai nesuteikia naudos.

Tikime, kad alternatyvi medicina yra naudinga – begalės pavyzdžių, kai žmonėms padeda tiek arbatos, tiek, pavyzdžiui, akupunktūra ar tam tikros vandens procedūros. Manau, kad pirmiausia žmogui turi būti suteikiamos tradicinės medicinos paslaugos, o tuomet – kvalifikuotos ir saugios alternatyviosios medicinos procedūros ar gydymai,“ – sakė R.Šalaševičiūtė.

Ministrės teigimu jau aštuonios ES valstybės yra vienaip ar kitaip reglamentavusios alternatyviąją mediciną, todėl yra praktikų, iš kurių galima imti gerus pavyzdžius bei mokytis iš klaidų.

„Turiu viltį, kad dar šiemet įstatymo projektą pateiksime Seimui ir jis galės įsigalioti nuo 2016 metų,“ – norą sukurti įstatyminę bazę, reglamentuojančią alternatyvią ir papildomą mediciną išreiškė ministrė.

Alternatyvios medicinos pradininkė Lietuvoje, pirmoji pradėjusi naudoti terminą „natūrali medicina“, daug metų vienintelė Lietuvoje siūliusi žmonėms galimybę atstatyti sveikatą be vaistų, gydytoja Jelena Tulčina džiaugiasi, kad ši grupė pagaliau pradėjo darbą.

„Seniai siekiame, kad alternatyvioji  medicina taip pat būtų įteisinta ir kontroliuojama. Taip užtikrinsime, kad pacientus priimtų tik kvalifikuoti specialistai. Alternatyvia medicina, gydymu turėtų užsiimti tik diplomuoti medikai“, – sakė J.Tulčina.

Gydytoja yra viena iš sudarytos komisijos narių – ekspertų. Jos teigimu, šis įstatymas padėtų išvengti painiavos: ne tik praktika užsiimantys natūralios medicinos atstovai turėtų gauti licencijas, bet būtų įteisintos ir reglamentuotos procedūros ir metodikos. Tai padės apsaugoti pacientus ir kontroliuoti sveikatai pavojingus metodus bei praktikas.

Pajudėjusiais reikalais taip pat džiaugiasi ir jogos centro SOCHAM savininkas, Sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmų (LSNR) narys Vaidas Deksnis.

„Susidomėjimas natūralia medicina didėja, dėl to ir atsirado poreikis įteisinti tokią praktiką. Džiaugiuosi, nes tai reiškia saugesnes paslaugas tokį gydymą pasirinkusiam žmogui,“ – sakė jogos centro savininkas. Jo nuomone, svarbu atskirti gydymą nuo sveikatinimo.

„Aš esu vienas tų, kurie kalba apie asmens, kaip visumos – kūno, dvasios ir proto sąlytį. Tikiu, kad svarbiausias mūsų tikslas – išvengti gydymo įstaigų, todėl daug dėmesio skiriu ir kitus mokau profilaktikos.

Tiek joga, tiek kiti netradiciniai sveikatinimo būdai padeda žmogui išsilaikyti sveikam, tuomet nereikia pačios medicinos. Svarbiausia, kad būtų kuo mažiau sergančių, o jie galėtų rinktis iš patvirtintų ir licencijuotų natūralios ar tradicinės medicinos įstaigų,“ – mano V. Deksnis.

Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmų (LSNR) vicepirmininkė Lina Lukošienė taip pat džiaugiasi pirmaisiais žingsniais, žengtais link alternatyviosios medicinos įteisinimo ir reglamentavimo.

„Natūrali medicina pastaruoju metu labai išpopuliarėjo ne dėl mados, bet dėl rezultatų. Svarbu įstatymiškai apibrėžti, kad tik kvalifikuoti specialistai galėtų ja užsiimti. Tai yra gydymas, skirtas ne panaikinti simptomus, bet išgydyti jų priežastį.

Norint gydytis alternatyviais būdais svarbu suprasti, kad reikės skirti gydymui dėmesio ir laiko. Mainais į jį gausite dovaną – alternatyvi medicina nepasižymi jokiu šalutiniu poveikiu. Čia svarbiausia atrasti priežastį ir padėti organizmui atsistatyti į vietas. Dažniausiai išnyksta ne tik tas negalavimas, bet ir dar eilė kitų,“ – sakė L. Lukošienė.

Jos teigimu, tradicinė medicina skirta neturintiems laiko ir noro dėti pastangas į gijimą, alternatyvioji padės tiems, kurie turi laiko ir valios stiprinti savo organizmą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.