Kūno masės indeksas: kodėl neverta juo pasitikėti?

Dauguma žmonių lipa ant svarstyklių, jei nori sužinoti, ar priaugo svorio. Gydytojai antsvorį diagnozuoja kūno masės indeksu (KMI), kuris apskaičiuojamas svorį kilogramais padalinus iš kvadratu pakelto ūgio metrais. Šis būdas įvertinti sveikatai naudojamas jau kelis amžius, tačiau yra teigiančių, jog jis iš tikrųjų netikslus.

Kūno masės indeksas gali būti apgaulingas.<br>123rf nuotr.
Kūno masės indeksas gali būti apgaulingas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 11, 2015, 11:58 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 8:30 PM

„Body Labs“, firma iš Niujorko, išplatino šešių žmonių kūnų 3D modelius, kad parodytų, kaip skirtingai gali atrodyti tą patį KMI turintys asmenys, rašo „Daily Mail“.

Kiekvieno savanorio ūgis buvo 175 cm, o svoris – 78 kg. Visų šių žmonių KMI buvo 25,4, todėl visus juos teoriškai galima laikyti turinčiais antsvorio.

Didesnis nei 25 KMI rodo antsvorį, o didesnis nei 30 – nutukimą.

Neatsižvelgia į įvairius faktorius

Tačiau tą patį KMI turintys žmonės gali atrodyti skirtingai, nes raumenys ir kaulai yra tankesni už riebalus, pavyzdžiui, kai kurių modeliuose pavaizduotų žmonių kojos buvo sunkesnės.

KMI atsižvelgia tik į ūgį ir svorį, bet ne kitus faktorius.

„KMI visiškai nesvarbus sudėjimas ar svorio pasiskirstymas, – savo tinklaraštyje rašė „Body Labs“. – Tiesa, jei sveriate per mažai, jums tikriausiai nebus nustatytas nutukimas, tačiau rezultatai gali būti netikslūs, jei esate netoli ribos.

Puikios formos atleto KMI gali rodyti, kad jis turi antsvorio ar net yra nutukęs.

Ant vidutinį KMI turinčio žmogaus pilvo gali būti didesnė masės dalis – kai kurie tyrimai rodo, kad tai įspėja apie sveikatos problemas, pavyzdžiui širdies ligas arba diabetą.“

Atsižvelgiant į KMI, puikios formos atletai, bėgikai ir regbio žaidėjai būtų toje pačioje kategorijoje, kaip ir tie, kurie išvis nesimankština.

Geras pavyzdys – regbio žvaigždė Jonny'as Wilkinsonas. Jis buvo priskiriamas nutukusių kategorijai.

Kiti būdai pasitikrinti

Daugybė mitybos ekspertų įsitikinę, kad riebalų procentas ir kūno sudėjimas apie sveikatą pasako daugiau, nei svarstyklės.

Pasak vieno tyrimo, daug geriau save išmatuoti siūlu. Mokslininkai iš Didžiosios Britanijos siūlė paimti siūlą, kurio ilgis toks pats, kaip ir besimatuojančiojo ūgis.

Jei šį siūlą perlenkę per pusę galite be problemų jį apvynioti aplink liemenį, tai reiškia, kad jūsų apimtis normali.

Tarptautiniai tyrimai parodė, kad žmogui gresia mažesnė rizika susirgti širdies ligomis, jei jo liemens apimtis mažesnė, nei pusė ūgio.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.