Grėsmingąjį MERS viruso užkratą spjaudo kupranugariai?

Gegužės pradžioje vienam Pietų Korėjos verslininkui, kurį kamavo į gripą panašūs simptomai, kvėpavimo ir net plaučių funkcijos sutrikimai, buvo nustatytas MERS virusas. Kuo pavojingas šis prieš trejus metus atrastas virusas ir ar jis kelia grėsmę Senojo žemyno šalims?

Azijoje turistai turėtų saugotis kupranugarių – jie gali užsikrėsti MERS virusu.<br>„123rf.com“ nuotr.
Azijoje turistai turėtų saugotis kupranugarių – jie gali užsikrėsti MERS virusu.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jul 20, 2015, 1:51 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 3:45 AM

Dešimtys ligos židinių

Blogiausia, kad Pietų Korėjos gyventojui diagnozė buvo nustatyta tik po devynių dienų, per kurias blogai pasijutęs vyras apsilankė net trijose ligoninėse.

„Tokiu būdu jis turėjo pakankamai laiko ir galimybių užkrėsti daugelį žmonių“, – sakė Honkongo universiteto infekcinių ligų specialistas Guanas Yi.

Manoma, kad 68 metų verslininkas virusą pasigavo lankydamasis Artimuosiuose Rytuose ir juo užkrėtė apie 30 žmonių.

Korėjiečiai šokinėja per ligonines – kas nepatenkintas gydymu vienoje, traukia į kitą.

Kartkartėmis pacientams tenka daug dienų praleisti greitosios pagalbos kambaryje, nes palatose nėra lovų.

Spūstys, blaškymasis iš vienos gydymo įstaigos į kitą, kas reiškia labai daug nuolat migruojančių žmonių, – visa tai padeda MERS virusui lengviau šokinėti nuo vienos aukos prie kitos.

Net 50 Pietų Korėjos ligoninių tapo galimais ligos sukėlėjų židiniais, 10 pacientų jau mirė, o daugiau nei 3800 asmenų stebimi.

Dešimtys tūkstančių turistų atšaukė keliones į Pietų Korėją.

Užsikrėtė šimtai

Naujuoju virusu MERS-CoV (angl. Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) Pietų Korėjoje jau užsikrėtė daugiau nei 120 žmonių.

Susirgusieji dažnai nukreipiami į Seulo „Samsung Medical Center“ (SMC), kuris laikomas viena geriausiai įrengtų Pietų Korėjos ligoninių. Čia žmonės veržiasi iš visų šalies kampelių tikėdamiesi gauti geriausią gydymą.

Tad akivaizdu, kad net šiuolaikinėse klinikose galima pasigauti naująjį žmonių priešą.

Minėto gydymo centro pacientai nėra užsikrėtę MERS virusu, bet būtent čia galima matyti, kodėl virusui buvo taip lengva atklysti į Pietų Korėją.

Atvirose lentynose pacientai ir jų artimieji laiko drabužius, prausimosi reikmenis. Mat palatose paguldyti ne tik ligoniai, čia įsikūrę ir juos globojantys giminaičiai. Jie naktimis miega šalia ligonių lovų ant žemų gultų.

Norintiems nusimaudyti po dušu vonios kambarį reikia susirasti koridoriuje. „Neskalbti jokių vilnonių antklodžių ar drabužių!“ – perspėja ant vonios kambario durų kabanti lentelė.

Medicinos priežiūros požiūriu Pietų Korėjos ligoninės – aukšto lygio. Bet ir čia greitai taps ankšta. Ir tai sudaro palankias sąlygas virusui plisti.

Veikiausiai ir ši aplinkybė lemia, kad pastaruoju metu MERS virusas Pietų Korėjoje stebėtinai greitai plinta. Tokios nuomonės laikosi Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) aukštos kvalifikacijos specialistų grupė, kuri buvo nusiųsta į šalį dėl nerimą keliančios padėties.

Pavojus neskelbiamas, bet įspėjama: tai, kas šiuo metu vyksta Pietų Korėjoje, gali atsitikti bet kuriame pasaulio kampelyje bet kuriuo metu.

Grėsmė kyla net turtingiausioms šalims, turinčioms aukšto techninio lygio sveikatos apsaugos sistemą.

Artimuosiuose Rytuose, kur medikai prieš trejus metus pirmą kartą užfiksavo ligą, iki šiol esama apie 1100 patvirtintų atvejų.

„Kaunamės su priešu, kuris kariauja ne su kalaviju“, – sakė Pietų Korėjos krizių valdymo štabo vadovas Kimas Woo Joo.

Būtent Azijos šalyse MERS sužadina blogiausius prisiminimus.

Prieš dvylika metų – 2003-iaisiais kvėpavimo takų koronaviruso (SARS-CoV) sukelta plaučių epidemija nusinešė per 800 žmonių gyvybę.

Po kelių mėnesių virusas dingo, ir niekas nežino kodėl. Bet svarbiausia, kad niekas nežino, kada šis virusas sugrįš, jei sugrįš.

Galima išvengti

Iki šiol MERS laikomas palyginti nepavojingu. Saudo Arabijoje, Katare ar Jungtiniuose Arabų Emyratuose daugelis žmonių, kuriems virusas daugių daugiausia sukėlė slogą, juo užsikrėtė, kaip įtariama, per vienkuprius kupranugarius.

Kitaip nei SARS atveju, MERS virusu žmogus nuo žmogaus sunkiai užsikrečia. Bet kai Pietų Korėjoje užsikrėtusiųjų vis daugėjo, žmonės ėmė klausinėti: gal MERS yra naujoji SARS atmaina?

Kol kas MERS virusas nėra genetiškai taip pasikeitęs, kad galėtų lengvai šokinėti nuo žmogaus prie žmogaus. Tai parodė molekuliniai ir biologiniai viruso medžiagos tyrimai.

„MERS nėra didelę infekciją sukeliantis virusas, – tikino Bonos (Vokietija) universiteto MERS viruso ekspertas ir virusologas Christianas Drostenas. – Nuo susirgusiųjų užsikrėsti galima tik tuomet, jei žmogaus imuninė sistema pažeista ir jis labai jautrus MERS. Tai labiau liečia senyvus, sunkiai sergančius žmones.“

Kad MERS veša klinikose, jau patyrė ir Saudo Arabija. 2014 metų sausio–gegužės mėnesiais pajūrio mieste Džidoje susirgo 191 žmogus. 40 iš jų buvo gydytojai arba slaugės, 98 asmenys galimo užsikrėtimo metu, kaip pagrįsta įrodymais, buvo ligoninėje.

Tačiau esant geram higienos lygiui MERS galima išvengti.

Susirgo vokietis

Vokietijoje šį vasarį buvo gydomas 65 metų pacientas. Per atostogas Jungtiniuose Arabų Emyratuose jis užsikrėtė MERS. Įtarimas dėl šio viruso medikams kilo tik po savaitės. Gydytojams teko stebėti 234 asmenis, kurie su šiuo pacientu turėjo kontaktų, bet iš jų niekas neužsikrėtė.

Bet kaip virusas pernešamas? Nuo žmogaus žmogui? Nuo gyvulio žmogui? Į šiuos klausimus dar nėra atsakyta.

„Tai nerimą kelianti padėtis“, – sakė medicinos labdaros fondo „Wellcome Trust“ direktorius Jeremy Farraras. Jis 2003-iaisiais Vietname buvo tapęs SARS proveržio liudininku.

„Praėjo treji metai nuo to, kai buvo atrastas MERS virusas, bet vis dar nėra jokios vakcinos, terapijos, greito jo nustatymo testo“, – apgailestavo J.Farraras.

Maras, raupai, poliomielitas – iki šiol žmonija sugebėdavo atrasti naujų virusų ar bakterijų atakoms atremti. Bet šiais laikais, kai vėl grįžta tuberkuliozė, ligoninėse karaliauja infekcijos, o antibiotikai nebetenka galių, žmones užvaldė naujo viruso baimė.

Ir nėra jokios priežasties Senajame žemyne jaustis saugiau nei Pietų Korėjoje.

Parengė Ona KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.