Kraujo vėžį įveikiančių operacijų daugės ir Kaune

Nors kraujodaros kamieninių ląstelių persodinimo operacijomis Lietuvoje dabar garsėja Vilniaus Santariškių klinikos, tokio pažangaus genetinio gydymo centru tampa ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno klinikos.

Kamieninių ląstelių persodinimo operacijos – veiksmingiausias gydymo būdas.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Kamieninių ląstelių persodinimo operacijos – veiksmingiausias gydymo būdas.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Profesorius D.Niederwieseris (centre, be chalato) konsultavo Kauno klinikų medikus.<br>P.Mantauto nuotr.
Profesorius D.Niederwieseris (centre, be chalato) konsultavo Kauno klinikų medikus.<br>P.Mantauto nuotr.
D.Niederwieseris pasakojo apie kamieninių ląstelių persodinimą.<br>P.Mantauto nuotr.
D.Niederwieseris pasakojo apie kamieninių ląstelių persodinimą.<br>P.Mantauto nuotr.
D.Niederwieseris pasakojo apie kamieninių ląstelių persodinimą.<br>P.Mantauto nuotr.
D.Niederwieseris pasakojo apie kamieninių ląstelių persodinimą.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Artūras Jančys

Jul 30, 2015, 1:36 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 5:16 PM

Būtent čia penktadienį konsultuoti atvyko kamieninių ląstelių persodinimo virtuozas, Leipcigo universitetinės ligoninės Onkologijos ir hematologijos klinikos vadovas profesorius Dietgeris Niederwieseris, nuo mirties išgelbėjęs tūkstančius piktybinėmis kraujo ligomis sergančių žmonių Europoje ir Amerikoje. Kauno klinikose besigydantys pacientai buvo nustebinti, kaip nuoširdžiai su jais bendravo pasaulinė medicinos įžymybė, net domėjosi, kokias knygas jie mėgsta skaityti.

Veiksmingiausias gydymo būdas

Vienas žymiausių pasaulyje piktybinių kraujo ligų gydymo specialistų Leipcigo universitetinės ligoninės profesorius D.Niederwieseris tikino, kad kraujodaros kamieninių ląstelių (kaulų čiulpų) operacijos neturėtų būti vadinamos labai brangiomis, nes jos visiškai išgydo klastingas kraujo ligas, tokias kaip leukemija, limfoma.

„Šiomis ligomis serga jauni žmonės. Išgiję jie gali toliau dirbti, siekti karjeros. Bet kuriuo atveju, kai tokios procedūros tobulės, gydymas taps pigesnis, nes mažės komplikacijų. Nors ir dabar komplikacijų būna tik 10 proc.“, – kalbėjo profesorius.

Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintą 2015–2025 metų transplantacijos programą, Kauno klinikose mokslo ir pedagoginiais tikslais per metus bus atliekama iki 20 autologinių kraujodaros kamieninių ląstelių transplantacijų suaugusiesiems, sergantiems mielomine liga. Šiuo metu procedūros Kauno klinikose laukia penki mielomine liga sergantys pacientai.

Su pacientais – kaip su draugais

Dabar Lietuvoje apie 160 kamieninių ląstelių persodinimo operacijų atliekama Vilniaus Santariškių klinikose.

Kauno klinikų viešųjų ryšių atstovė Milda Dambrauskienė sakė, kad Kauno klinikose ligonius apžiūrėjęs profesorius D.Niederwieseris sužavėjo pacientus nuoširdumu.

„Jis su kiekvienu pacientu kalbėjosi apie jo gyvenimą, net klausė, kokias knygas mėgsta skaityti. Vienas buvo vilkiko vairuotojas, važinėjęs į Vokietiją, tai su profesoriumi jie rado daug bendros kalbos“, – pasakojo M.Dambrauskienė.

D.Niederwieseris gydyti kamieninėmis ląstelėmis pradėjo nuo 1982-ųjų. Jo pasiekimai šioje srityje – milžiniški. Vien dirbdamas Austrijoje jis su kolegomis atliko apie 600 kaulų čiulpų persodinimo operacijų, Leipcige – 3,5 tūkst. Leipcigo universitetinėje ligoninėje kasmet atliekama daugiau nei 200 kamieninių kraujodaros ląstelių transplantacijų, čia vyksta intensyvūs moksliniai ir klinikiniai tyrimai.

Jau 2012 metų gruodį buvo užregistruota per milijoną kamieninių ląstelių operacijų.

D.Niederwieseris teigė, kad netolimoje ateityje kamieninių ląstelių persodinimą bus galima taikyti gydant ne tik kraujo, bet ir kitas sunkias ligas.

Pilotas nesuprato, ką skraidina

Profesorius perspėjo nesupainioti kraujodaros kamieninių ląstelių persodinimo su gydymu kamieninėmis embriono ląstelėmis. Pastarajam gydymo metodui priešinasi religingi visuomenės sluoksniai.

„Tai visiškai skirtingi, nesusiję dalykai. Kartais kyla painiava. Pamenu tokį apgailėtiną nesusipratimą: reikėjo į Europą skubiai atgabenti kamienines ląsteles iš Australijos. Pilotas, religingas žmogus, atsisakė gabenti tokį krovinį, nes manė, kad  kamieninės kraujodaros ląstelės ir embrioninės yra tas pat“, – pasakojo D.Niederwieseris.

Lietuva yra prisijungusi prie pasaulinio kraujodaros kamieninių ląstelių donorų registro, kuriame yra 16 milijonų įrašų. Jeigu ligonis neturi donoro tarp artimų giminaičių, jam galima gana greitai surasti tinkamą donorą pagal specialias genetines žymes.

Apie padedant profesoriui D.Niederwieseriui taikomą gydymo kamieninėmis ląstelėmis programą Kauno klinikose kalbėjo ir šios gydymo įstaigos generalinis direktorius profesorius Renaldas Jurkevičius, LSMU Onkologijos instituto vadovė, Onkologijos ir hematologijos klinikos vadovė profesorė Elona Juozaitytė ir Kauno klinikų Hematologijos skyriaus vadovas docentas Rolandas Gerbutavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.