Ar mažiau bijotume vėžio, jei pasitikrintume laiku?

Nors Lietuvoje vykdomos įvairios vėžio prevencijos programos, šalyje kasmet 100 tūkst. gyventojų tenka 278 onkologinių ligonių mirtys. Tai yra beveik 5 proc. daugiau, nei ES vidurkis. Specialistai pabrėžia – 50 proc. visų vėžio atvejų pavyktų išvengti vykdant nuoseklią ligos profilaktiką.

50 proc. visų vėžio atvejų pavyktų išvengti.<br>123rf nuotr.
50 proc. visų vėžio atvejų pavyktų išvengti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 31, 2015, 9:51 AM, atnaujinta Oct 18, 2017, 5:51 AM

Tam, kad lietuviai noriau lankytųsi pas medikus ir naudotųsi nemokamų tyrimų galimybėmis, svarbu drąsinti visuomenę ir raginti pirmiausia pačius žmones daugiau dėmesio skirti savo sveikatai.

Laiku išgirsta diangnozė – nebe nuosprendis

Pasak medicinos diagnostikos paslaugas Lietuvoje teikiančio diagnostikos centrų tinklo „Affidea Lietuva“ vadovo Vitalijaus Orlovo, nors medicina pažengė toli į priekį, svarbu, kad kiekvienas žmogus pats profilaktiškai tikrintųsi, domėtųsi vėžio diagnostikos programomis bei ragintų tai daryti savo artimuosius. Jo teigimu, tik tuomet naujausių medicinos technologijų pagalba bus efektyviausia.

„Vėžio diagnozė tūkstančiams žmonių taptų mažiau baisi ir grėsminga, jei ji būtų išgirsta laiku. Šiuolaikiniai diagnostikos metodai vėžį leidžia nustatyti šiam dar nespėjus reikšmingai pažeisti organizmo. Tuomet ėmusis reikalingų priemonių, ligą įveikti lengviau. Todėl labai svarbu, kad gydymas būtų pradėtas kuo anksčiau“, – sakė V. Orlovas.

Specialisto teigimu, tikrintis būtina ne tik pajutus skausmą, neįprastą kraujavimą, odos pokyčius, apčiuopus guzelius ar jaučiant nepaaiškinamą viso kūno nuovargį: rekomenduojama nuolat stebėti savo kūno siunčiamus signalus.

Pergudrauti ligą padeda šiuolaikinės technologijos

„Svarbu kreiptis į gydytoją iškart, kai tik kyla abejonės dėl netikėtai pasikeitusios savijautos. Specialistas įvertins simptomus, kraujo tyrimus ir, esant reikalui, rekomenduos tinkamiausią diagnostikos priemonę. Magnetinio rezonanso tomografija (MRT), ultragarsas ar kompiuterinė tomografija – visi šie metodai tiksliai įvertina paciento būklę, padeda išvaduoti žmogų iš nežinios bei yra lengvai prieinami kiekvienam, kuriam reikalinga pagalba „, – sakė V. Orlovas.

Pavyzdžiui, plačiai naudojamas pasaulyje, bet palyginti neseniai Lietuvą pasiekęs MRT tyrimas jau I stadijoje gali nustatyti įvairias vėžio rūšis – smegenų, gimdos kaklelio, prostatos, inkstų, krūties vėžį. Per pastaruosius 10 metų MRT tyrimų technologijos nuolat tobulėjo: dabar galima pacientą ištirti nuo galvos iki kojų, ne tik matyti organizmo vaizdą, bet ir įvertinti organų funkcijas.

„Vienas svarbiausių MRT tyrimo privalumų yra tai, kad jis tam tikrą organą ar sritį pavaizduoja ypatingai aiškiai, taip padėdamas gydytojui tiksliai pamatyti navikus. Laiku pasidarytas MRT tyrimas gali užkirsti kelią ligai likti nepastebėtai ir progresuoti“, – teigė V. Orlovas.

Šalia MRT tyrimų egzistuoja ir kiti vėžio nustatymo metodai – ultragarsas, mamografija, kompiuterinė tomografija. Tinkamiausią metodą ar jų derinį medikas kiekvienu atveju parenka atsižvelgdamas į konkretaus paciento situaciją. Taigi svarbu atsiminti, kad laiku diagnozavus ligą ir ėmusis veiksmų, vėžys tampa įveikiamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.