Pacientų fantazija: nustebsite, ką kauniečiai dovanoja medikams

Neužsukę į prekybos centrus jie pastebi čia vykstančias akcijas ir nepažvelgę į žmogaus dokumentus gali pasakyti, kuo šis užsiima. Tokių magiškų savybių įgyja pacientų dovanomis lepinami medikai.

Pacientų fantazija: nustebsite, ką kauniečiai dovanoja medikams.<br>123rf nuotr.
Pacientų fantazija: nustebsite, ką kauniečiai dovanoja medikams.<br>123rf nuotr.
Kaime gyvenantys pacientai medikams negaili gėrybių, kurias patys išaugina.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaime gyvenantys pacientai medikams negaili gėrybių, kurias patys išaugina.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Iveta Skliutaitė („Lietuvos rytas“)

2015-09-18 15:39, atnaujinta 2017-10-15 04:42

Kauno gydymo įstaigose dažnai galima išvysti užrašus: „Norite atsidėkoti gydytojui? Pasakykite ačiū“, „Didžiausia dovana medikams – gera jūsų sveikata“.

Nepaisant jų, daugeliui pas gydytoją einančių ligonių didžiausiu galvos skausmu vis tiek tampa klausimas: ką jam nunešti?

Vieša paslaptis, jog populiari nuomonė, kad geriau už bet kokį „gerą“ butelį su saldainių dėže ir kava medikui įteikti vokelį. Tačiau daugelis įbrukti gydytojui pinigų nedrįsta, kiti jų neturi tiek, kad galėtų atseikėti solidžią sumą, todėl prie medikų kabinetų stoviniuoja su dovanomis.

Kava – vieno pavadinimo

Išgirdę, kokia tema bus kalbinami, kai kurie gydytojai atsisakė kalbėti net anonimiškai. Tie, kurie sutiko papasakoti apie tai, ką iš pacientų gauna dovanų, nepanoro, kad jų pavardės būtų skelbiamos viešai.

Paatvirauti sutikę įvairių miesto gydymo įstaigų medikai tvirtino, jog iš pacientų gaunamų dovanų pirmiausia pastebi, kokios prekybos centruose vyksta akcijos.

„Neretai būna, kad pacientai ima nešti vieno pavadinimo kavą. Po darbo nuėjusi į prekybos centrą matau, kad būtent šiai kavai taikoma nuolaida. Tą patį galiu pasakyti ir apie brendį, šampaną, saldainių dėžes, šokoladą, net tortus“, – tvirtino Kauno klinikų atstovė spaudai Milda Dambrauskienė.

Stebėdami reklamą apie būsimas parduotuvių akcijas, gydytojai gali tiksliai nuspėti, ką artimiausiu metu jiems atsidėkodami atneš pacientai.

Dėžėse – mėsa ir kojinės

Kuo pacientai nusprendžia pamaloninti gydantį mediką, neretai priklauso ir nuo žmogaus darbovietės, verslo.

„Tais laikais, kai žmonės dalį atlygio gaudavo gaminama produkcija, gydytojams dėžėmis būdavo nešami pieno produktai, saldainiai, sausainiai, mėsos gaminiai, kojinės, net batai. Dabar tokių atvejų būna retai, tačiau vis dar pasitaiko.

Pacientai neslepia, kad įmonių, kuriose dirba, parduotuvėse maisto produktų ir kitų daiktų jiems pavyksta nupirkti didmeninėmis kainomis arba su didele nuolaida“, – pasakojo vienos Kauno poliklinikos medikė.

Kaimuose gyvenantys arba daržus ir sodus turintys žmonės gydytojams negaili to, ką išaugina patys. Nuo vasaros vidurio prie gydytojų kabinetų galima išvysti pilnais obuolių, morkų, bulvių maišais nešinus pacientus. Medikai pamaloninami ir medumi, uogomis, grybais.

„Viena pacientė kiekvieną rudenį dovanų atneša po kelis stiklainius pačios rinktų ir virtų bruknių uogienės. Yra vyrukų, kurie labai mėgsta grybauti. Jie dažnai pamalonina džiovintais ir marinuotais baravykais“, – tvirtino Kauno poliklinikos šeimos gydytoja.

Užkandą susuko į laikraštį

Medikų kabinetai pakvimpa ir raugintais kopūstais, rūkytais lašiniais, dešromis. Kai kurie sulaukia pieno produktų. Viena Kauno klinikų gydytoja pasakojo, kaip svilinant vasaros karščiams kitame Lietuvos gale gyvenanti moteris jai atvežė bidoną pieno, varškės ir kelis sūrius.

„Pacientė didžiavosi, jog pieną ji ryte pamelžė savo rankomis. Kaip moteris nesuvokė, kad karštyje pienas greitai gyžta? Jį teko išpilti, nors nuo melžimo buvo praėjusios kelios valandos“, – kalbėjo medikė.

Gydytojai vyrai neslėpė, jog pacientai jiems dažnai atneša stipriųjų alkoholinių gėrimų.

„Žmonės mėgsta atsidėkoti samane ar kokia nors kita namine. Vieni ugninio vandens atneša stikliniuose buteliuose, kiti plastikiniuose, treti – stiklainiuose.

Prie į pusės litro talpos mineralinio vandens butelį supiltos samanės neseniai gavau į laikraštį susuktą užkandos rinkinį – lašinių, svogūną ir pipiro ankštį“, – juokdamasis pasakojo vienos ligoninės chirurgas.

Medikui žadėjo užkurti pirtį

Už gydymą medikai sulaukia ne vien daiktinių dovanų. Iš pacientų jie gauna kvietimų į koncertus ir teatrus, kuponų masažams ar grožio procedūroms, kitoms pramogoms ar paslaugoms. Ši atlygio forma ypač populiari prieš didžiąsias metų šventes, ypač Kalėdas.

Gydytojai kartais kviečiami į bendruomenių ar net asmenines pacientų šventes. „Esu gavęs kvietimų apsilankyti už kelių šimtų kilometrų nuo Kauno įsikūrusių kaimo ar miestelių šventėse, net giminės pokyliuose.

Kartą buvau kviečiamas į vestuves, kur man žadėjo garbingą vietą šalia jaunavedžių, nakvynę ir net žmonės siūlėsi užkurti kaimišką pirtį. Visų šių kvietimų mandagiai atsisakiau, tikindamas, kad budėsiu“, – prisiminė ligoninėje dirbantis garbaus amžiaus gydytojas.

Ir ligoninių, ir poliklinikų gydytojai iš pacientų vis rečiau sulaukia tradicinių gėlių, atvirukų. Jaunesnės kartos medikai prisipažino, kad gėles, saulutes ir šypsenas, kaip padėkos ženklą, pacientai (dažniausiai bendraamžiai) jiems siunčia mobiliaisiais telefonais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.