Botulino injekcijas Lietuvoje leidžiaisi net ir bedarbės

Botulino toksino injekcijas renkasi ne viena Holivudo gražuolė, norinti atrodyti jaunesnė. Tačiau ar tikrai tik jos? Toli gražu ne. Kaip tikina specialistai, Lietuvoje botulino toksino injekcijos itin populiarios. Jas renkasi ne tik turtingos, bet ir bedarbės moterys.

Lietuvos moterys neatsilieka nuo Holivudo aktorių.<br>123rf nuotr.
Lietuvos moterys neatsilieka nuo Holivudo aktorių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 29, 2015, 10:31 AM, atnaujinta Oct 7, 2017, 2:40 AM

Leidžiasi kas antra

„Drįsčiau teigti, jog botulino toksiną šiai dienai Lietuvoje naudoja kas antra moteris. Tai efektyvus būdas gauti greitą rezultatą ir gerai atrodyti. Todėl metodas labai populiarus. Juo naudojasi ir namų šeimininkės, ir Darbo biržoje stovinčios moterys“, – pasakoja „Northway“ medicinos centro plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja Indrė Sakalauskaitė.

Pasak jos, procedūra nėra ypatingai skausminga. Tai tokia pat injekcija, kaip ir kitos. „Jautresnėms pacientėms panaudojame specialius kremus, kurie kažkiek nuskausmina paviršinį odos sluoksnį. Procedūra trunka neilgai“, – sako I.Sakalauskaitė.

Botulino toksinas yra naudojamas mimikos raukšlių – kaktos, tarpuakio, akių kampų – užpildymui. Be abejo, galima naudoti ir smakrui, lūpų kampučiams pakelti.

Rezultatas matosi jau po keleto dienų ir trunka skirtingai. „Priklauso nuo preparato. Šiuo metu rinkoje yra du. Vienas jų veikia trumpiau, kitas ilgiau. Be to, kiekvieno žmogaus organizmas reaguoja skirtingai. Poveikio vidurkis – 6-8 mėnesiai“, – paaiškina medikė.

Gausu mitų

Kaip teigia gydytoja, apie botulino toksiną prikurta daug mitų. Žmonės labiausiai bijo, kad tai yra nuodas.

„Visi vaistai, jeigu juos naudoji neteisingai, gali tapti nuodais. Bijoti nereikėtų, jeigu naudoji teisingai. Egzistuoja ir begalė kitų mitų. Tarkime, kad prie botulino toksino yra priprantama. Ne, taip tikrai nėra, botulino toksinas nėra narkotikas.

Neretas galvoja, kad suleidus botulino toksino, tave visą paralyžiuoja. Aišku, jeigu nori žmogui pakenkti arba tavo abi rankos yra kairios, tada gali taip atsitikti“, – juokavo Lietuvos plastinės-rekonstrukcinės chirurgijos draugijos prezidentas, gydytojas Renaldas Vaičiūnas. 

Esą klinikose naudojami tokie botulino toksino injekcijų kiekiai, kurie niekaip negali pakenkti žmogui.

Medikai tikino, jog Lietuvoje rinka yra nedidelė, todėl nesunku užtikrinti, kad į ją patektų tik saugūs produktai. Be abejo, internetu užsisakyti žmogus gali bet ką, tačiau oficialiai gausi tik saugų produktą.

„Skirtingai nei Azijos šalyse ar Rusijoje, kur rinka nekontroliuojama ir gali daryti, ką nori, Lietuvoje net jei kas bandytų panaudoti nelegalų produktą, greitai būtų atsektas. Be to, patys žmonės irgi neskuba pirkti botulino toksino ir leistis. Matyt suvokia, jog tai nesaugu“, – sako gydytojas R.Vaičiūnas. 

Nemokšų netrūksta

Gydytojai tikina, kad botulino injekcijos daromos ne tuomet, kai tik žmogus užsimano. Esą rekomenduojama palaukti ilgiau. „Jeigu atsiranda tik mimika, visuomet sakau, neskubėkite. Palaukite, kol tikrai reikės suleisti“, – sakė I.Sakalauskaitė.

Be kita ko, taip siūloma ir todėl, kad botulino toksinui, kaip ir vaistams gali išsivystyti organizmo atsparumas.

„Jeigu neteisingai leidi, dozuoji, gali būti taip, kad pirmą kartą viskas bus gerai, o vėliau injekcija neveiks. Tai nėra paprastas dalykas, kurį gali naudoti kiekvienas“, – pasakojo R.Vaičiūnas.  

Kaip tikina medikai, Lietuvoje yra kita problema – botulino toksiną suleisti gali ne tik gydytojas. „Tokią procedūrą siūlo atlikti ir kosmetologijos kabinetai, nors tam neturi licenzijos. Patarčiau to nedaryti. Viskas gerai, kol gerai baigiasi. O kas jeigu kas nors bloga atsitiks – pasireikštų anafilaksinė reakcija?“, – perspėja I.Sakalauskaitė.

Kontraindikacijos, kuomet tikrai negalima leisti botulino toksino – nėštumas ir kūdikio žindymo periodas. Be abejo, dėl grožio, o ne gydymo, vaikams botulino irgi niekas nesuleis.

Medikai teigė, jog botulino injekcijos visgi kartais gali ir nepadėti, tad naudoti jas tiesiog beprasmiška. Esą taip yra tais atvejais, kai raukšlės yra per gilios ir gali prireikti netgi chirurgo intervencijos.

Naudoja ir medicinoje

Botulino toksinas naudojamas visame pasaulyje. Visų pirma estetiniais tikslais. Tačiau yra ir kitas panaudojimo būdas – medicininis.

Kaip teigia gydytojai, medicininis botulino toksino panaudojimas visgi mažiau domina žmones. „Pripažinkime, juk visiems įdomiau vartyti žurnalus, žiūrėti į gražius veidus. Tačiau botulino toksinas tikrai plačiai taikomas medicinoje. Juo gydomi spąstiniai paralyžiai, taip vadinami tikai, nervų ligos, net galvos skausmai ar migrena.

Botulinas ir buvo pirmiausia naudojamas vaikų spąstiniam paralyžiui gydyti. Estetinis poveikis pastebėtas tik kaip šalutinis poveikis“, – pasakoja R.Vaičiūnas. 

Tiesa, čia pat gydytojas pabrėžia, jog botulinas pats savaime negydo, jis panaikina ligų pasireiškimą – tiką, raumens spazmus. Be to, į gydytojus dažniausiai kreipiamasi norint išsaugoti jaunystę.

Botulino toksinas blokuoja receptorius, dėl ko raumenys negali susitraukti. Taip atpalaiduojami raumenys spąstinio paralyžiaus atveju.

„Gausaus prakaitavimo gydymas botulino toksinu – vienas efektyviausių metodų pasaulyje. Skirtingai nuo kitų priemonių, kurios blokuoja prakaito išsiskyrimą iš liaukų, botulinas nutraukia impulsą iš smegenų, kuris neleidžia prakaitui net pasigaminti toje vietoje, į kurią suleidžiamas botulinas“, – paaiškina gydytojas.

Deja, kaip pripažįsta medikas, procedūra tikrai brangi ir ne visi gali sau tai leisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.