Gyvenimo trukmė šalyse padidėjo: kur padėtis prasčiausia?

[[ge:lrytas:lrytas:2870191]]

Jungtinės Valstijos užima vieną iš prastesnių pozicijų.<br>123rf nuotr.
Jungtinės Valstijos užima vieną iš prastesnių pozicijų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 4, 2015, 3:13 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 8:08 PM

2013 metais Jungtinėse Valstijose gimę berniukai ir mergaitės gali tikėtis gyventi vidutiniškai 78,8 metų, o pagal šį rodiklį šalis užima 27-ąją vietą tarp 34 valstybių, apie kurias pateikiami duomenys naujoje EBPO ataskaitoje.

Prieš 40 metų amerikiečiai gyveno vieneriais metais ilgiau, lyginant su EBPO apskaičiuotu gyvenimo trukmės vidurkiu visose tirtose šalyse, bet dabar JAV nusmuko gerokai žemiau medianos.

Tačiau Jungtinės Valstijos aplenkė kitas valstybes pagal vienam gyventojui tenkantį sveikatos apsaugos išlaidų kiekį: ta suma 2,5 karto didesnė negu vidurkis EBPO bloke, kuriam taip pat priklauso kelios kylančios ekonomikos, tokios kaip Meksika ir Turkija.

2013 metais vidutinė tikėtina gyvenimo trukmė visose EBPO šalyse buvo 80,5 metų, o nuo 1970-ųjų šis rodiklis padidėjo daugiau negu 10 metų.

Skirtumas tarp ilgiau gyvenančių moterų ir trumpiau gyvenančių vyrų išliko, bet palaipsniui sumažėjo – nuo maždaug septynerių iki penkerių metų, sakoma studijoje.

2013 metais gimusių žmonių didžiausia tikėtina vidutinė gyvenimo trukmė buvo Japonijoje (83,4 metų), taip pat Ispanijoje (83,2) ir Šveicarijoje (82,9). Žemesnes pozicijas užima Italija, Prancūzija ir Australija, sakoma kasmetinėje gyventojų sveikatos padėties apžvalgoje.

Šio sąrašo gale atsidūrė Slovakija, Vengrija ir paskutinę vietą užėmusi Meksika, kur tikėtina gyvenimo trukmė yra devyneriais metais mažesnė negu Japonijoje arba Ispanijoje.

Prastą ir blogėjančią padėtį šioje srityje Jungtinėse Valstijose lemia keli veiksniai, sakoma ataskaitoje. Vienas iš svarbiausių veiksnių – silpnas viešosios sveikatos apsaugos sektorius, nes milijonai amerikiečių iki šiol neturi sveikatos draudimo.

Vidutinę tikėtiną gyvenimo trukmę taip pat mažina didelė pajamų nelygybė, narkotikų vartojimas, didelis gyventojų nutukimas, eismo įvykių ir žmogžudysčių skaičius.

Vertinant pagrindinius rizikos veiksnius (rūkymą, alkoholio vartojimą ir nutukimą), Jungtinių Valstijų padėtis buvo prasčiausia pagal gyventojų nutukimo indeksą, bet šios šalies žmonės buvo vieni iš mažiausiai rūkančių.

Austrijos, Estijos, Prancūzijos ir Vengrijos padėtis labai prasta dviejose rizikos kategorijose: rūkyme ir alkoholio vartojime. Vengrija yra vienintelė šalis, kurios gyventojai vartoja aiškiai per daug tabako, alkoholio ir maisto.

Švedija ir Norvegija yra vienintelės šalys iš 34, kuriose visi trys minėti rizikos veiksniai išlieka itin maži.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.