Kas patiria daugiau streso: vyrai ar moterys? Ekspertai nustatė

Didžiosios Britanijos gydytojai perspėja, jog moterys net dvigubai dažniau patiria stresą nei vyrai.

Moterys streso patiria daugiau.<br>123rf nuotr.
Moterys streso patiria daugiau.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 11, 2015, 12:51 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 9:26 PM

Atliktas tyrimas parodė, kad moterų patiriamas stresas darbe yra net 50 procentų didesnis nei vyrų. Psichiatrai paaiškina, kad moterys turi daugiau rūpesčių su vaikais bei senstančiais tėvai, būtent dėl to jos patiria daugiau streso.

Dailiosios lyties atstovės, kurios nori suderinti šeimą ir darbą taip pat mažiau laiko praleidžia su kolegomis, retai išeina su jais po darbo į barą, todėl kartais darbe jaučiasi nesaugios.

Didžiojoje Britanijoje atliktų tyrimų duomenimis, beveik 70 tūkstančių moterų, kurių amžius nuo 35 iki 44 metų, patiria stresą darbe. Tuo tarpu to paties amžiaus vyrai stresą darbe patiria kur kas rečiau.

Iš 100 tūkst. darbuotojų stresą patiria beveik 500 vyrų ir beveik 1000 moterų.

Gydytoja Judith Mohring, dirbanti klinikoje Londone, kur gydomi stresą, nerimo surikimus ir priklausomybę turintys žmonės, sakė: „Per pastaruosius 50 metų moters vaidmuo labai apsikeitė. Galbūt moterys nespėjo iki galo prisitaikyti prie užgriuvusios atsakomybės tiek namuose, tiek darbe.

Daug pasiekusios moterys labiau linkusios jausti stresą dar ir dėl to, kad joms būdingas perfekcionizmas. Kita vertus jos yra jautrios, joms gali trūkti pasitikėjimo savimi.“

Statistika rodo, jog moterys taip pat labiau linkusios susirgti depresija. Didžiosios Britanijos vyriausybė skaičiuoja, kad dėl streso ir depresijos kasmet prarandama milijonai darbo dienų.

Psichikos sveikatos fondo tyrėjas Irisas Elliotas sako: „Įvairiais gyvenimo atvejais žmonės susiduria su rizika susirgti psichikos ligomis. Tačiau turimi duomenis mums sako, jog moterims ši rizika yra didesnė. Taip yra todėl, kad moterys turi nuolatos žongliruoti tarp karjeros ir šeimos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.