Nauja Kauno klinikų įranga leis ankstukams greičiau vystytis

Neišnešiotiems kūdikiams Lietuvoje atsirado daugiau galimybių išgyventi: trys nauji šiuolaikiški kvėpavimo aparatai Kauno Klinikų Neonatalogijos klinikose padės ankstukams greičiau vystytis. Klinikų įrangos atnaujinimui lėšas skyrė antrus metus aktyviai veikiantis socialinis paramos projektas „Ankstukai“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-11-19 09:23, atnaujinta 2017-10-03 21:39

Ankstukų priežiūra – opi problema tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje

„Neišnešioti naujagimiai po gimimo susiduria su iššūkiais: pasikeičia jų aplinka, nebėra šilumos, kuri supo nėštumo metu, todėl pasidaro šalta, atsiranda papildomų garsų. Būtent todėl tik gimusiam vaikui reikia labai padėti, jis dar nebūna prisitaikęs gyventi tokiomis aplinkos sąlygomis. Kuo vaikas jaunesnis – tuo daugiau pagalbos jam reikia. Naujieji kvėpavimo aparatai padidins išgyvenimo galimybes net patiems mažiausiems“, – pasakoja Kauno Klinikų Neonatalogijos klinikos vadovė Rasa Tamelienė.

Jos teigimu, pasaulyje kasmet gimsta apie 15 milijonų neišnešiotų naujagimių, arba maždaug kas dešimtas, o Lietuvos situacija yra šiek tiek kitokia – čia kasmet 5-6% naujagimių gimsta neišnešioti ir toks skaičius išlieka panašus jau beveik 20 metų.

Pagalba – kvėpavimo aparatais

Paramos projektas „Ankstukai“ Kauno Klinikų Neonatologijos klinikai padovanojo tris kvėpavimo sistemas CPAP MR850, kainavusias 15 746 Eur. Naujieji aparatai palaiko nuolatinį teigiamą slėgį kvėpavimo takuose ir užtikrina neinvazyvų pagalbinį kvėpavimą nustatytu dažniu arba naujagimiui nustojus kvėpuoti. Šie aparatai ypatingai svarbūs, kai ankstukų kvėpavimo nebepalaiko dirbtinės sistemos ir jie yra pratinami kvėpuoti savarankiškai. Šioje situacijoje aparatai apsaugo mažylius nuo infekcijų.

„Medicinos pažangai einant į priekį ir turint prieigą prie modernesnės įrangos, tokios, kaip šie aparatai, neišnešiotų kūdikių statistika gerėja. 1991 metais išgyvendavo tik 5 procentai vieno kilogramo nesveriančių naujagimių, o šiuo metu jų išgyvena jau 85-90 procentų. Pats mažiausias kūdikis Kauno klinikose gimė 24 savaitę, sverdamas tik 462 gramus“, – statistiniais duomenimis dalinasi R. Tamelienė.

Parama teikiama ir tėvams

Viena ir projekto „Ankstukai“ iniciatorių Neišnešiotų naujagimių asociacija „Neišnešiotukas“ taip pat rūpinasi medicinos personalo ir tėvų švietimu. Asociacija tėvams teikia edukacinę, psichologinę pagalbą, rengia mokymus savanoriams.

„Išauginti neišnešiotą vaiką yra didelis psichologinis krūvis. Reikia žinoti, kaip elgtis su vaiku, o ypač – jo tėvais. Parama, kurią tėvai gauna pirmosiomis dienomis po vaiko gimimo, yra neįkainuojama. Tokių asociacijų atsiradimas Lietuvoje yra dar vienas kokybinis žingsnis į priekį gelbstint ir pačius mažiausius“, – sako R. Tamelienė.

Trečią kartą organizuotas paramos projektas „Ankstukai“, inicijuotas „Neišnešiotuko“ ir kūdikių kosmetikos gamintojo „Johnson‘s Baby“, rugsėjo 10 d. – lapkričio 10 d. vyko visoje Lietuvoje, prekybos centruose „Maxima“. Pirmojo paramos projekto etapo metu ankstukams paaukoti 24 tūkst. eurų, antrojo etapo metu – 42 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.