Greitosios pagalbos medikai vargsta dėl apkūnių pacientų

Kaip į gydymo įstaigą nuvežti ligonį, jeigu jis pats nepaeina, o medikai nepajėgia jo pakelti? Tokį galvosūkį neseniai teko spręsti Panevėžyje.

A.Vaitkevičiaus nuotr.
A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

Dec 27, 2015, 3:35 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 5:07 AM

Mirtimi besivaduojančią 89-erių panevėžietę praėjusį šeštadienį paryčiais jau antrą kartą iškviestos greitosios pagalbos felčerė nusprendė vežti į ligoninę.

Apkūni, maždaug 100 kg sverianti ligonė buvo praradusi sąmonę. Moterį iš buto penktame aukšte reikėjo neštuvais nugabenti į kieme stovintį medikų automobilį. Tačiau felčerė ir vairuotojas nepajėgė to padaryti – ligonė buvo per sunki.

Motiną slaugę 63 metų sūnus ir duktė irgi buvo menki pagalbininkai.

„Paskambinau į Bendrąjį pagalbos centrą ir paprašiau, kad atsiųstų ugniagesius. Bet operatorė paaiškino, kad tokį prašymą gali pateikti tik patys greitosios pagalbos medikai. Tačiau pas mus atvykusi brigada sakė negalinti kviesti ugniagesių.

Jie nurodė labai keistą priežastį: esą jei ligonis sveria daugiau nei 135 kg, tuomet ugniagesiai atvažiuos. Jeigu mažiau, tuomet jų kviesti nevalia“, – pasakojo ligonės sūnus Arvydas D.

Tuomet išeities ieškojusi felčerė nusprendė pasikviesti kolegas – kitą greitosios pagalbos brigadą.

Panevėžietis pasakojo, kad vienas atvykusių vairuotojų paaiškino negalintis sunkiai nešti, nes turi stuburo problemų: „Tada pagalvojau: tai ką daryti, ar tą ligonę gabalais sukapoti, kad būtų galima nunešti iš penkto aukšto? Ir kas nustatė tą svorio ribą – 135 kilogramus? Kas nustatys, kiek ta mūsų mama sveria, jei mes ir patys tiksliai nežinome? Gal ugniagesiai gelbėtojai svarstykles vežiojasi?“

Pagaliau senolė buvo užkelta ant neštuvų. Juos iš penkto aukšto tempė šešiese: dvi felčerės, du vairuotojai ir mirštančios moters sūnus bei duktė. Tą pačią naktį moteris ligoninėje mirė.

Panevėžio greitosios medicinos pagalbos stoties vadovas Vilius Mitka patvirtino, kad darbuotojams neretai kyla problemų, kai į automobilį reikia nunešti sunkų ligonį: „Brigada sudaryta iš felčerės ir vairuotojo. Jeigu dviese negali nunešti sunkaus ligonio, prašo pagalbos artimųjų ar kaimynų. Neretai būna brangi kiekviena minutė.

Jeigu nėra kam padėti, felčerė skambina ir kviečiasi antrąją greitosios pagalbos brigadą. Žinoma, jei ji tuo metu laisva.

Stengiamės kuo mažiau trukdyti ugniagesius, nes jie atlieka daug kitokių gelbėjimo darbų. Esame pasirašę sutartį, tačiau mes, medikai, nesame numatę jokių ligonio svorio apribojimų.“

Panevėžio apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko pavaduotojas Arūnas Šniukšta sakė, kad ugniagesiai neatsisako pagelbėti medikams: „Bet prieš kurį laiką ugniagesiams tekdavo kone kaskart važinėti su medikais ir nešioti ligonius. To tikrai neturėtume daryti.

Mes galime gelbėti tik išskirtiniais atvejais. Šią situaciją esame aptarę pasitarime su Greitosios medicinos pagalbos tarnyba. Iš kur atsirado ligonio svorio apribojimas?

Sutartyje nėra parašyta, koks turi būti svoris. Gal tas skaičius – 135 kilogramai – ir nuskambėjo per pasitarimą. Tačiau jis nėra pagrindinė mūsų pagalbos sąlyga.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.