Juosmens skausmai rokiškėnui pranašavo sunkią ligą

Andrius, 38 metų vadybininkas iš Rokiškio, džiaugiasi greitai atsikratęs beveik metus kamavusių besikartojančių juosmens skausmų. Vyro darbas intensyvus, tenka daug keliauti, o savaitgaliais padirbėti tėvų ūkyje. Todėl iš pradžių jis manė, kad skausmus sukėlė pervargimas ir jie praeis savaime.

Gydytojas N. Balčiūnas atlieka litotripsiją.
Gydytojas N. Balčiūnas atlieka litotripsiją.
Daugiau nuotraukų (1)

Rita Vaičiulienė („Lietuvos rytas“)

Dec 27, 2015, 7:29 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 7:19 AM

Tačiau skausmo priepuoliai ne tik nesiliovė, jie netgi išplito į juosmens apatinę dalį ir kirkšnis. Andriui buvo nemalonu, kad padažnėjo noras šlapintis, tačiau ištekėdavo vos keli lašai šlapimo, atsirado deginimo pojūtis. Bet didžiausią siaubą kėlė tai, kad šlapime buvo kraujo priemaišų. Tada jis ir ryžosi nebedelsti ir kreiptis į medikus.

Gavęs siuntimą į respublikinę ligoninę ir suskatęs registruotis, Andrius sužinojo, kad pas reikiamą specialistą galės patekti tik po mėnesio.

Laukti vyras jau negalėjo, apsisprendė nerizikuoti sveikata, todėl užsiregistravo į konsultaciją Medicinos diagnostikos ir gydymo centre Vilniuje.

Taip Andrius pateko pas gydytoją urologą Narimantą Balčiūną. Jis diagnozavo inkstų akmenligę. Tą pačią dieną vyrui buvo atlikti reikiami tyrimai ir tiek rūpesčių bei skausmo sukėlęs akmuo buvo suskaldytas ekstrakorporinės litotripsijos būdu.

Inkstų akmenligė – plačiai paplitusi liga. Lietuvoje kasmet ji nustatoma daugiau kaip tūkstančiui pacientų. Apie inkstų akmenligės gydymo metodą kalbėjomės su Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoju urologu, echoskopuotoju N.Balčiūnu.

– Kas yra litotripsija?

– Tai viena saugiausių ir efektyviausių procedūrų, padedančių pašalinti inkstuose ar šlapimo takuose esančius akmenis.

Litotriptorius akmenis aptinka ultragarso aparatu arba rentgeno spinduliais. Procedūros metu aukštos energijos akustinės bangos nukreipiamos tiksliai į šlapimo takuose ar inkste esantį akmenį ir jis suskaldomas. Gydytojas visą laiką stebi akmenį ir jo skilimo procesą.

– Ar ši procedūra skausminga?

– Litotripsija laikoma vienu mažiausiai žmogaus organizmą žalojančių būdų atsikratyti inkstų ir šlapimtakių akmenų. Prieš procedūrą pacientui suleidžiama skausmą malšinančių vaistų.

– Kokio dydžio akmenys gali būti skaldomi?

– Litotripsija taikoma, kai akmens skersmuo yra nuo 5 milimetrų iki 2,5 centimetro. Didesni akmenys šalinami kitokiais metodais.

– Kiek trunka litotripsijos procedūra?

– Apie 40 minučių. Litotripsija atliekama dienos stacionare ir tą pačią ar kitą dieną pacientas išleidžiamas namo.

– Ar ši procedūra gali būti taikoma visiems?

– 90 procentų, kuriems buvo diagnozuoti akmenys inkstuose ar šlapimtakiuose, gali būti sėkmingai gydomi litotripsijos būdu. Litotripsija nerekomenduojama nėštumo metu, taip pat jei pacientas yra aukštesnis nei 2 metrų ir 10 centimetrų arba žemesnis nei 1 metro ir 22 centimetrų, arba jei sveria daugiau nei 136 kilogramus.

Litotripsija netaikoma ligoniams su širdies stimuliatoriais, tiems, kurių kraujo krešumas yra padidėjęs, kuriems akmenys yra kauliniame dubenyje.

Nuspręsti, ar pacientui gali būti taikomas inkstų ir šlapimtakių akmenligės gydymas ekstrakorporinės litotripsijos būdu, gali tik gydytojas urologas.

– Kokie tyrimai atliekami prieš procedūrą?

– Gydytojas urologas atlieka inkstų ir šlapimo takų echoskopiją. Reikia atlikti ir bendrą kraujo tyrimą, bendrą šlapimo tyrimą, biocheminius kraujo tyrimus nustatant kraujo krešumo rodiklius, nustatyti gliukozės kiekį kraujyje, padaryti EKG, inkstų apžvalginę rentgenogramą.

Minėtus tyrimus, išskyrus inkstų ir šlapimo takų echoskopiją, pacientai gali atlikti kitose gydymo įstaigose, o taupantys laiką – per kelias valandas Medicinos diagnostikos ir gydymo centre.

– Ar litotripsijos procedūrą kompensuoja teritorinės ligonių kasos?

– Medicinos diagnostikos ir gydymo centre atliekamas litotripsijos procedūras socialiai apdraustiems pacientams kompensuoja teritorinės ligonių kasos.

Pacientams, kuriems atliekama reguliari inkstų ir šlapimo takų patikra, diagnozuojami mažesnio skersmens akmenys, kurie ir skyla lengviau.

Tad rekomenduojama profilaktiškai apsilankyti pas urologą bent kartą per metus, o esant dažnam juosmens skausmui, kuris nepraeina pakeitus kūno padėtį, kreiptis nedelsiant.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.