Į provinciją išvykusį mediką šokiravo pamatyti vaizdai

Gydytojas Alfredas Maruška, dirbantis Vilniuje, dalyvaudamas Europos Sąjungos finansuojamame projekte turėjo kelias savaites praleisti provincijoje. Medikas neslepia – pamatyti vaizdai buvo ne iš maloniausių.

Pasak mediko, kaimuose klesti girtuokliavimas.<br>123rf nuotr.
Pasak mediko, kaimuose klesti girtuokliavimas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2016, 6:09 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 2:58 PM

Lietuvos miesteliuose ir kaimuose A.Maruška turėjo susitikti su gyventojais, paskatinti jų domėjimąsi sveikata, sveika gyvensena, ligų profilaktika. Sostinėje savo klinikoje jis taiko Rytų gydymo metodus, vadinamus netradicine medicina. 

„Įprastai po kaimiškas vietoves važinėju retai, nebent aplankyti giminių. Ilgesnį laiką pakeliavęs po kaimus pamačiau, kad žmonių gyvenimas ten visiškai pasikeitė. Jie pradeda sirgti „miestietiškomis“ ligomis, nes nieko nebedirba, daug sėdi, maistą perka tik parduotuvėje.

Tačiau didžiausia liga, kuria sergama, – priklausomybė nuo didelių butelių alkoholinių gėrimų“, – pasakojo medikas.

Tiesa, jis pripažįsta, kad toli gražu ne visi renkasi tokį gyvenimo būdą. „Be abejo, yra ir tokių, kurie dirba, augina gyvulius, gyvena ir gerai jaučiasi. Organizmui būtinas fizinis krūvis, kad jis gerai jaustųsi“, – sakė A.Maruška.

Pasak gydytojo, it epidemija kaimuose plinta įvairūs sąnarių skausmai ir stresas. „Vis dažniau galima pastebėti, jog kaip ir miesto žmonėms, taip ir kaimo gyventojams didelę įtaką daro patiriamas stresas. Žmonės apimti nerimo“, – pasakojo medikas.

Kaimuose nedaug dėmesio skiriama sveikatai, esą daugiau dėmesio nukreipiama į ūkio plėtojimą, gyventojų švietimą, ūkininkavimo plėtrą, bet ne sveikos gyvensenos propagavimą. Iš to kyla ir vienas didžiausių mūsų šalies skaudulių – alkoholizmas.

„Lietuva dabar geria daugiau nei prieš keliasdešimt metų Rusijoje. Sąjūdžio laikais, kai žmogus išgerdavo maždaug 9 litrus gryno alkoholio Lietuvoje, o Rusijoje – apie 15 litrų, galvojome, kad mes tokio skaičiaus nepasieksime.

Tačiau jau dabar lietuviai išgeria būtent tiek. Tuo metu galvojome, kad atgavę nepriklausomybę atsikratysime to blogo įpročio, atėjusio iš Rusijos. Atrodė, kad kažkas mus nuodija, bet taip nėra – mes patys tai puikiausiai darome“, – apgailestavo A.Maruška.

Porą metų sodybą kaime turintis medikas pastebėjo blogėjančią tendenciją. „Kai pradėjome ten leisti savaitgalius, pamatėme baisių vaizdų. Štai vieną sekmadienio rytą matau – guli moteriškė ir rėkia per visą kaimą: „Nepirk trijų, užteks ir dviejų!“ Iš balso akivaizdu, kad kalba apie alkoholį.

O pati moteris jau nepasikelia – galva verandoje, kojos – lauke, pargriuvusi. Tuose miesteliuose tikrai yra problemų. Nei jie dirba, nei nori dirbti. Nebent renka grybus vasarą ir rudenį. Tačiau ir tada gali pamatyti, kaip, pridavę surinktus grybus, jau netrukus eina susikibę, pasiramstydami vienas į kitą“, – pasakojo A. Maruška.

Tvirtinti, jog taip yra visur, medikas nedrįso. Esą yra kaimiškų vietovių, kuriose padėtis nėra tokia liūdna, bet kituose pamatyti vaizdai tikrai šokiruoja.

Problema esą yra ir kita – net ir matydami girtuokliaujantį žmogų, aplinkiniai beveik niekada nebando jam padėti, nepasikalba su juo, galiausiai nesikreipia į atitinkamas institucijas ir nepraneša, jog žmogus turi rimtų problemų.

Dar blogiau tai, jog vyresni žmonės savo vaikams duoda paragauti svaigalų. „Vaikai seka tėvų pavyzdžiu, o patys tėvai nelabai rūpinasi tuo, kad jų atžalos nematytų žalingų įpročių, nedalyvautų tuose pasilinksminimuose“, – tikino A.Maruška.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.