Medikų siaubas – negyvėlius fotografuojančios paauglės

Sekmadienio vakarą nusižudyti bandęs ir žiauriai suspardęs jį gelbėjusią medikę vyras dar kartą priminė: greitosios pagalbos darbuotojų kasdienybė – nepavydėtina. Kaip tikina Šaulių greitosios medicinos pagalbos stoties vadovė Eugenija Kukaitienė, iškęsti jiems tenka ir dar žiauresnių išpuolių.

Jaunimas sugalvoja netgi fotografuoti mirusius.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Jaunimas sugalvoja netgi fotografuoti mirusius.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Greitosios darbuotojams itin dažnai tenka susidurti su agresyviais pacientais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Greitosios darbuotojams itin dažnai tenka susidurti su agresyviais pacientais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 12, 2016, 7:11 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 7:42 AM

„Esame ir užpulti ir sumušti, ne kartą“, – taip apie savo kasdienį darbą pasakojo greitosios medicinos pagalbos stoties vadovė E.Kukaitienė.

Išsuko moteriai ranką

Pasirodo, šios įstaigos darbuotojai jau seniai įprato klausti, ar saugu važiuoti į iškvietimą. Jei atsakymas neigiamas – kartu kviečiasi ir policiją. Ne kartą atvykus į iškvietimo vietą greitosios darbuotojai pamatė, jog žmogus užsibarikadavęs ir nieko neįsileidžia.

„Pamėginus atidaryti duris, ne kartą esame užpulti. Į mus svaidoma viskas, kas pasitaiko po ranka – ir naktinės lempos, ir šluotkočiai. Išbėgę į lauką jie apspardo mašinas, daužo stiklus“, – sakė E.Kukaitienė.

Pasitaiko situacijų kuomet iš pirmo žvilgsnio neagresyvus žmogus pradeda pulti greitosios darbuotojus. „Kartą greitosios automobiliu vežamas pacientas staiga pakilo nuo neštuvų ir iššoko iš automobilio. Sustojome, kad jis nesusižalotų, o vyras čiupo medikę, sėdėjusią priekyje už rankos ir tempė“, – atviravo greitosios medicinos pagalbos stoties vadovė.

Medikė buvo visai smulkaus sudėjimo, tad pasipriešinti agresyviam pacientui negalėjo. Jis ją tempė iš visų jėgų. Chirurgei ne tik buvo išsukta ranka, bet ir prireikė operacijos bei 4 mėnesius teko gydytis sužalojimus.

Greitosios darbuotojams ne kartą tenka ir bėgti iš iškvietimo vietos palikus visus savo daiktus, mat kitaip jų pačių sveikatai grėstų pavojus.

„Gerai, jei spėji pabėgti, o būna, kad įėjus į namus, užrakina duris ir tenka bėgti aplink stalą, kad tik nepagautų“, – pasakojo E.Kukaitienė.

Šiaulių greitosios medicinos pagalbos stotyje, kaip ir kituose miestuose, daugiausia darbuotojų – moterys. Tad net jei ir norėtum kartu su gydytoja ar slaugytoja išsiųsti vyrą, tokia galimybė būna retai. Todėl darbuotojai dalinasi informacija, surašo vietas, į kurias vykti nėra saugu.

„Žinome dalį tų, kurie gali būti agresyvūs, užsiundyti šunis. Užsirašome juos ir jeigu būna toks iškvietimas, skambiname policijai ir tik kartu su jais einame į butą“, – sakė moteris.

Apsisaugoti nėra kaip

Priemonių, kaip apsisaugoti nuo agresyvių pacientų, Šiaulių greitosios medicinos pagalbos darbuotojai neturi. Skirtingai nei Vilniaus greitosios medikai, šiauliečiai nesivežioja net dujų balionėlių. Esą tai nenumatyta jokiuose įstatymuose ar ministro įsakymuose, tad pasinaudojęs kad ir dujų balionėliu, gali sulaukti dar didesnės bėdos.

„Visos mūsų apsaugos priemonės yra pirštinės, akiniai ir šalmai. Negalime turėti net balionėlių. Jeigu papurkšime į akis, rizikuojame sulaukti skundo, kad neteisingai panaudojome kokį nors įrankį ir dėl to jam sutriko sveikata. Taip neišbrisi iš teismų“, – tikino E.Kukaitienė.

Taigi nelieka nieko kito kaip tik laukti policijos pagalbos arba rizikuoti. Tiesa, greitosios automobiliuose įrengti pagalbos mygtukai, kuriuos galima paspausti jei kyla grėsme, tačiau ir juos dar reikia pasiekti.

Agresyvių pacientų gi išmonė beribė – kas kolioja medikus, kas apspjaudo ar sugalvoja pasakyti, kad iš viso jokios pagalbos nekvietė.

Neretai atvykę į iškvietimą medikai randa girtą žmonių kompaniją, kuri nesugalvoja nieko kito kaip tik pasišaipyti iš savo darbą dirbančių specialistų.

„Iškeikia mus, pasiunčia „ant trijų raidžių“, nesugeba paaiškinti, kodėl iškvietė pagalbą. Kažkam pasirodė, kad kažkas apsinuodijo, o tas stovėdamas girtas aiškina, kad nevėmė ir nieko blogo jam nėra. Tokiais atvejais rašome pareiškimus policijai, kad skirtų baudą administracine tvarka, bet jie sugeba išsisukti“, – apgailestavo greitosios vadovė.

Blogiausi – alkoholikai

E.Kutaitienė neslepia – dažniausiai agresyvūs būna priklausomybių turintys žmonės. „Neaišku ko jie prisigeria, ar alkoholio, ar kokio surogato. Anksčiau tokių agresyvių žmonių nesutikdavome, o dabar jų tik daugėja. Mes to negalime nei paaiškinti, nei suprasti. Puola ne tik mus, bet ir policininkus, vienam net žandikaulis buvo sulaužytas“ – apie darbo ypatumus pasakojo E.Kukaitienė.

Daugėja į alkoholį ar narkotikus įnikusių ir agresyviai besielgiančių jaunų žmonių. Ne išimtis ir paauglės, kurios ne kartą jau sugebėjo užkurti tikrą pirtį greitosios darbuotojams.

Suvaldyti jas nėra lengva, jei nepuola dėl kokių nors priežasčių medikų, tai sugalvoja kitų būdų kaip kenkti. Kartais tiesiog trukdo dirbti arba puola fotografuoti nelaimės užkluptą žmogų. Pasitaiko atvejų, kuomet jos netgi atidengia užklotą mirusiojo kūną ir prie jo fotografuojasi.

Fantazijos netrūksta ir su artimaisiais nesutariantiems paauglėms. E.Kukaitienė prisiminė istoriją, kuomet buvo gautas skambutis esą jauna mergina gimdo. Atvažiavus gi paaiškėjo, kad bute nėra nei gimdyvės, nei jokio vaikelio, tik su senele susipykusi anūkė, kurios neišleido į šokius.

Incidentai – kone kasdien

Neadekvačiai besielgiančių žmonių Šiaulių greitosios medicinos pagalbos darbuotojai sutinka kasdien. „Štai ir vakar atvažiuojame į iškvietimą, guli vyras, visas ištinęs, gal net spardytas. Šalia dar 5 vyrai grūda jį į greitosios automobilį, keikiasi, grasina. Turėjome pavažiuoti toliau nuo jų, kad galėtume suteikti pagalbą“, – sakė E.Kukaitienė.

Pasirodo medikai jau žino, kada gali sulaukti daugiausia agresyviai nusiteikusių pacientų. Nenuostabu, jog tai laikotarpis po pašalpų gavimo, mat tuomet gavę pinigų, ar atėmę juos iš savo senjorų tėvų, išgerti mėgstantys žmonės tuojau puola į parduotuves įsigyti alkoholio.

„Tada prasideda gėrimas. Mes tai vadiname „pašalpinių savaite“, kol jie neprageria pinigų, ko gero visoje Lietuvoje ta savaitė tampa pačia bjauriausia greitosios ir policijos darbuotojams. Būna atvažiuojame į iškvietimą, o jie mums sako: „Sėsk, gerk kartu“, – pasakojo greitosios vadovė.

Nors dažniausiai sakoma, kad tokį vaizdelį pamatysi tik kaime, visgi E.Kukaitienė tikina, kad ir Šiaulių mieste incidentų netrūksta.

Alkoholio paveikti žmonės sunkiai orientuojasi aplinkoje, jiems atrodo, kad visi juos puola. Tuomet pradeda gintis, muštis. O prablaivėję nieko nebeatsimena, kartais netgi gailisi.

Greitosios medicinos pagalbos darbuotojai, kaip teigia jų vadovė, ko ne kasdien džiaugiasi išnešę sveiką kailį. Tiesa, iš darbo dėl pasitaikančių incidentų ir agresyvių žmonių nebėga. Kaip liūdnai priminė E.Kukaitienė, ir šuo kariamas pripranta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar perrinktas G. Nausėda turėtų galių pakeisti Vyriausybę?