Gimdymas namuose – tarsi vaikščiojimas peilio ašmenimis

Antradienį Jonavoje greitosios pagalbos medikai turėjo skubėti pas gimdyvę, kuri nusprendė kūdikio susilaukti namuose. Deja, vaikelis jau buvo miręs, o motina kol kas negali paaiškinti, kodėl taip atsitiko.  Medikai, išgirdę apie moterų norą gimdyti namuose, tiesiog purtosi ir pataria to nedaryti.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Gimdant namuose neretai pasitaiko komplikacijų.<br>123rf nuotr.
Gimdant namuose neretai pasitaiko komplikacijų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 14, 2016, 1:31 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 3:38 AM

Susilaukti kūdikio namuose ryžtasi ne viena moteris. Taip atsitinka ne tik dėl socialinių ar kitų problemų, bet ir norint gimdyti esą natūralioje aplinkoje, o ne palatoje. O ir medikai neatliks „nereikalingų intervencijų“, mat tokios būsimos mamos tikina puikiai žinančios, kas geriausia vaikeliui. Tiesa, ne viena jų gimdo pirmą kartą.

Renkasi ir elito ponios

Kaip teigia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Akušerijos-ginekologijos klinikos vadovė prof. Rūta Nadišauskienė, pasitaiko moterų, kurios jokiu būdu nenori gimdyti ligoninėje ir argumentuoja tuo, kad tokia aplinka joms nepriimtina. Kitaip nei daugelis galėtų pamanyti, tokį norą pareiškia tikrai ne asocialiose šeimose gyvenančios, o netgi elito ponios.

Medikai tokiam pasirinkimui nepritaria. „Didelių tyrimų metu įvairiose šalyse įrodyta, kad renkantis gimdymą namuose labiausiai dėl to kenčia naujagimiai. Praėjusios dienos įvykis tik dar kartą patvirtina šį faktą. Naujagimių mirčių, nesėkmių yra daugiau, jei gimdoma namuose“, – sakė R.Nadišauskienė.

Medikė tikina, jog kiekvieną moterį dar iki gimdymo kviečia į ligoninę apžiūrėti palatos, kad vėliau nesijaustų nejaukiai gimdydama. Vis dėlto kai kurios nesileidžia įkalbamos. To priežasčių yra ne viena.

„Negalėčiau pasakyti, kad jos daro tai dėl neišmanymo. Paprastai gimdyti namuose nusprendžia išsilavinusios, už save atsakingos moterys, bet turinčios daug pastabų medikams. Jos nepatenkintos tuo, kaip mes dirbame“, – pasakoja gydytoja.

Ir nors pasitaiko nepatenkintų medikų darbų, neretai namuose gimdyti apsisprendusi moteris nesuvokia, kad gali prasidėti komplikacijos, su kuriomis susidoroti galėtų tik specialistai. „Visuomet raginu moteris nežengti tokio žingsnio, bet ne visada pavyksta“, – apgailestavo medikė.

Moterų, kurios tikrai būtų gerai psichologiškai pasirengusios priimti vaikelį namuose, pasitaiko labai retai.

Tiesa, apsisprendusiųjų kūdikio susilaukti be medikų pagalbos taip pat nėra labai daug. Kaip tikina R.Nadišauskienė, per metus tokių tenka sutikti vis vieną kitą. „Laimė, tai pavieniai atvejai Kaune ir, nors gerbiu moters apsisprendimą, man labai neramu, nes žinau, kokių gali kilti komplikacijų, kurių iš anksto nenumatysi“, – sakė R.Nadišauskienė.

O komplikacijų tikrai pasitaiko, nors medikė tikino, jog nėra aiškūs skaičiai, kiek moterų pradėjusios gimdyti namuose galiausiai kviečia greitąją, bet neabejoja, jog tokių būna ne viena.

„Tiek, kad moteriai atvykus į ligoninę, kai jau prasidėjęs gimdymas, nepuolame tardyti, kokie buvo ketinimai – ar planavo gimdyti namuose, ar tiesiog per vėlai reagavo. Tokių atvejų buvo ir bus“, – sakė R.Nadišauskienė.

Gresia ir mirtis

Apsisprendus gimdyti ne ligoninėje svarbu žinoti, kokių grėsmių gali kilti tiek vaikui, tiek gimdyvei. O jų, pasak R.Nadišauskienės, visa galybė.

„Komplikacijos gali kilti tiek vaikui, tiek motinai. Gali prasidėti kraujavimas dėl gimdymo takų plyšimo, dėl placentos atšokos, gali pakilti kraujospūdis, dėl ko vėlgi prasidės komplikacijos.

Ne visada galima tiksliai prognozuoti, kaip seksis vaikeliui slinkti gimdymo takais ir koks vaikelis gims. Jei jis bus didelis, vaizdžiai tariant, gali įstrigti. Tai taip pat labai grėsminga“, – vardijo gydytoja. 

Improvizuoti ar kentėti tikrai nepatartina, nes tai gali baigtis tragiškai. Tad vos pajutus nerimą ar kokius nors nesuprantamus požymius vertėtų kuo skubiau kviesti greitąją.

Grėsmė gali kilti ir dėl nešvarios aplinkos, nors medikė teigė, kad moterys, norinčios gimdyti namuose, įprastai gyvena ne socialinės rizikos aplinkoje.

„Asocialiose šeimose dažniau viena kita pagimdo netyčia. Moterys, kurios vargingiau gyvena, kaip tik nori gimdyti gražiai įrengtose palatose – švaru, tvarkinga“, – paaiškino R.Nadišauskienė.

Fantazijos netrūksta

Besiruošdamos gimdyti moterys išmąsto visokiausių sprendimų, kaip padaryti, kad tas procesas būtų kuo priimtinesnis. Renkamasi ne tik gimdyti namuose, vonioje, bet ir tempiami įvairiausi daiktai į gimdymo palatą. Tiesa, R.Nadišauskienė teigė, kad medikai prie to seniai įprato.

„Pasitaiko visko, bet mes leidžiame, kad tik važiuotų pas mus, o ne gimdytų namuose. Leidžiame ir klausytis muzikos, ir žvakes deginti, ir į vonią ar dušą lipti. Aišku, viskas proto ribose, bet stengiamės dėl motinos ir vaikelio saugumo“, – sakė gydytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.