Vaikų skiepijimo priešininkų gretose yra ir medikų

Nuolat už vaikų gyvybę kovojančius medikus stebina, kai skiepyti atžalas atsisako jų kolegos. „Lietuvos ryto“ žurnalistei kelios kalbintos motinos patvirtino, kad kai kurie medikai, ypač mažesniuose miestuose, dalija tėvams prieštaringus patarimus.

Dauguma Vakarų Europos valstybių jau kalba apie visišką žmogaus imunodeficito viruso suvaldymą. Tuo tarpu Lietuvoje liga tik plinta.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dauguma Vakarų Europos valstybių jau kalba apie visišką žmogaus imunodeficito viruso suvaldymą. Tuo tarpu Lietuvoje liga tik plinta.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Usonis: „Mūsų šalį pasiekiančiose vakcinose gali būti tik gyvsidabrio pėdsakų, todėl jos yra saugios ir tėvams nėra reikalo nerimauti“.<br>R.Neverbicko nuotr.
V.Usonis: „Mūsų šalį pasiekiančiose vakcinose gali būti tik gyvsidabrio pėdsakų, todėl jos yra saugios ir tėvams nėra reikalo nerimauti“.<br>R.Neverbicko nuotr.
Profesorius R.Kėvalas: „Vaikų negalima savintis ir su jais daryti, ką nori“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Profesorius R.Kėvalas: „Vaikų negalima savintis ir su jais daryti, ką nori“.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Pilvelytė: „Man kai kurie gydytojai sakė, kad patys neskiepytų savo vaikų. Internete yra labai daug informacijos apie skiepus ir Rusijos mokslininkų teiginių. Todėl man tai – labai jautri tema“.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Pilvelytė: „Man kai kurie gydytojai sakė, kad patys neskiepytų savo vaikų. Internete yra labai daug informacijos apie skiepus ir Rusijos mokslininkų teiginių. Todėl man tai – labai jautri tema“.<br>D.Umbraso nuotr.
Organizacijos „Objektyviai apie skiepus“ prezidentė L.Rutkauskienė: „Mes kovojame su prievarta ir diktatu.“<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Organizacijos „Objektyviai apie skiepus“ prezidentė L.Rutkauskienė: „Mes kovojame su prievarta ir diktatu.“<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (5)

Rasa Karmazaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 2, 2016, 5:45 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 11:34 AM

Prieš dvejus metus į ligoninę sunkios būklės pakliuvo medikės vaikas, susirgęs tymais. Jam pasireiškė sunki kompikacija – pneumonija.

„Aš žinau, ką darau“, – atsakė kolegoms moteris, paklausta, kodėl neskiepija savo vaikų.

Pirmąją rašinio dalį apie tragiškas istorijas iš ligoninių skaitykite čia.

„Kartais sukirba nerimas, kad mano vaikas susirgs. Bet yra žmogaus laisvė, negali būti prievartos. Ir pediatrė patvirtino, kad vakcinos nėra švarios, jose yra gyvsidabrio. Kodėl savo vaikui turiu leisti nuodus?“ – kalbėjo tauragiškė, paklususi naujai madai ir atsisakiusi skiepyti savo atžalą.

Būtent Tauragės apskrityje kai kurios savivaldybės kelia nerimą specialistams, nes jose pasiskiepijusiųjų procentas nesiekia 90. Didėjantis neskiepytųjų skaičius sukuria palankias sąlygas sunkioms ligoms plisti.

Žinių semiasi internete

„Lietuvos ryto“ žurnalistė viename populiariame interneto forume paklausė motinų, kodėl jos atsisakė skiepyti savo atžalas.

Vienos jų tikino, kad nori apsaugoti savo vaiką nuo vakcinose esančių kenksmingųjų medžiagų, pavyzdžiui, gyvsidabrio. Esą apie tai jos skaitė internete ir matė vaizdo klipą, kuriame tėvus gąsdino rusų bioenergetikas.

„Mūsų šalį pasiekiančiose vakcinose gali būti tik gyvsidabrio pėdsakų, todėl jos yra saugios ir tėvams nėra reikalo nerimauti“, – patikino Vilniaus universiteto Vaikų ligų klinikos vadovas Vytautas Usonis.

Profesorius tvirtino daug kartų klausęs skiepijimo kritikų, tačiau neišgirdo jokių faktų apie žalą.

Viena motina žurnalistei aiškino nenorinti savo vaikui sukelti skausmo, todėl saugo jį nuo adatų dūrių.

„Europos Sąjungoje jau seniai yra daugiavalentės vakcinos. Vaiko nereikia daug kartų badyti, jis kaip tik patiria mažiau skausmo, jo nereikia daug kartų vežti į polikliniką“, – aiškino Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus vadovė Daiva Razmuvienė.

Klaidinančios informacijos iš tėvų apie skiepus teko girdėti ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Vaikų ligų klinikos vadovui Rimantui Kėvalui. Tėvai aiškino, kad apie skiepų neva daromą žalą jie skaitė internete.

„Toks požiūris atspindi išsivystymo lygį – juk internete apstu klaidingos, abejotinos, savanaudiškos informacijos. Yra veikėjų, kurie turi psichologinių problemų, kuriems visą laiką reikia prieš ką nors kovoti. Kai kurie jų, anksčiau sukęsi per įvykius Garliavoje, dabar kursto antivakcininį judėjimą. Jiems atrodo, kad vaikas yra jų nuosavybė. Tačiau vaikų negalima savintis ir su jais daryti, ką nori“, – įsitikinęs profesorius R.Kėvalas.

Panašiai kalbėjo ir vaikų reanimacijoje dirbantys medikai: „Sunku kalbėti su supermamytėmis, jos piktos ir kategoriškos.“

Rado užtarėjų ir Seime

Privalomojo skiepijimo priešininkai skundais jau apipylė Sveikatos apsaugos ministeriją, AIDS ir užkrečiamųjų ligų centrą, Seimo kontrolierių, teismus.

Jie užtarėjų rado ir Seimo narių gretose. Keli parlamentarai neseniai kreipėsi į Vyriausiąjį administracinį teismą klausdami, ar buvusio sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio įsakymas neprieštarauja šalies įstatymams.

Šiuo įsakymu nurodyta nuo 2016 metų nepriimti neskiepytų vaikų į ikimokyklinio ugdymo įstaigas. Išimtys bus daromos vaikams, kurių negalima skiepyti dėl medicininių problemų.

Pavojus – kaip ir Zikos viruso

Antivakcininio judėjimo atstovai tikina, kad kai kurios ligos jau išnyko ir nėra būtinybės nuo jų skiepytis. O kitos, pavyzdžiui, raudonukė, nėra pavojingos.

Tačiau tokį požiūrį specialistai vadina egoistiniu. Raudonukė labai pavojinga nėščiosioms ir kelia joms ne mažiau pavojaus nei dabar Pietų Amerikoje plintantis ir jau Europą pasiekęs Zikos virusas.

Jei Zikos virusu, kurį platina uodai, užsikrečia nėščioji, kūdikis gimsta mažesne galva.

„Raudonukė vaikui nėra sunki liga. Bet jeigu ja pirmaisiais nėštumo mėnesiais susirgs būsima motina, jos kūdikis gims apsigimęs. Jo širdis gali būti nesveika, o kraujagyslės susikeitusios vietomis“, – paaiškino gydytojas V.Usonis.

Vakcinų priešininkai teigia, kad visiškai nėra būtinybės skiepytis nuo poliomielito, nes jis mūsų šalyje išnykęs. Tačiau apie šią ligą dabar daug kalba tie užsienio medikai, kurie susiduria su pabėgėliais.

Šios labai sunkias komplikacijas, pavyzdžiui, paralyžių, sukeliančios ligos židinių yra Afganistane, Pakistane. 2015 metais ten užregistruoti 47 poliomielito atvejai.

„Kol pasaulyje yra bent vienas židinys, niekas negali būti saugus. Lietuvoje tėvai turėtų būti bendruomeniškesni – galvoti ne tik apie save, bet ir apie kitas šeimas, pasitikėti medikais. Pavyzdžiui, Suomijoje vaikų skiepijimas nėra privalomas, tačiau ten jų yra paskiepyta net 98 procentai. Taip pat tėvai negali žaisti vaiko likimu. O kad jie pamatytų, kiek kančių patiria sunkiomis ligomis susirgę vaikai!“ – kalbėjo V.Usonis.

Kovotojų gretos – margos

Apie vakcinų esą daromą žalą dabar daug kalba ir mažas tėvų bendruomenes vienijančių judėjimų atstovai, ir prieštaringi veikėjai, pažįstami iš Garliavos įvykių. Pastarieji televizijų laidose rėkia taip garsiai, kad medikai jau bijo eiti su jais diskutuoti.

Vieni privalomojo skiepijimo priešininkai rašo skundus, renka parašus po peticijomis ir siunčia jas net į Briuselį.

Kiti atvirai tyčiojasi iš medikų, kaltina juos korupciniais ryšiais su vaistų bendrovėmis ir tikina, kad vaikų skiepijimas – tai Amerikos sąmokslas išnaikinti Europos gyventojus.

Paklausti apie asmeninę patirtį dauguma iš pradžių „Lietuvos rytui“ ją dėstė ir aiškino, kodėl neskiepija savo vaikų, tačiau po to ėmė griežtai reikalauti to neviešinti.

Aiškiausiai savo veiklą paaiškino organizacijos „Objektyviai apie skiepus“ prezidentė Lina Rutkauskienė, paprašiusi nepristatyti jų kaip skiepų priešininkų: „Mes kovojame su prievarta ir diktatu.“

Kasmetis šios asociacijos nario mokestis yra 40 eurų, o stojamasis – 10 eurų.

– Kiek narių yra jūsų vadovaujamoje asociacijoje? – paklausiau L.Rutkauskienės.

– Asociacija vienija daugiau negu 1200 bendraminčių, kovojančių, kad Lietuvoje privalomi skiepai nebūtų įteisinti. Finansiškai esame gavę paramos iš daugiau nei 150 šeimų. Peticiją prieš neskiepytų vaikų nepriėmimą į ugdymo įstaigas pasirašė daugiau nei 4500 žmonių.

– Ar visi jie savo vaikų neskiepija? Kodėl?

– Žmones galima suskirstyti į tris kategorijas: skiepijantys, neskiepijantys visiškai ir nebeskiepijantys po pasireiškusio šalutinio vakcinų poveikio. Pastaroji grupė gausiausia.

– Į kiek instancijų kreipėtės dėl V.P.Andriukaičio įsakymo, kuriuo nurodyta nuo šių metų į ikimokyklinio ugdymo įstaigas nepriimti vaikų, nepaskiepytų nuo tymų, raudonukės, poliomielito.

– Asociacija kreipėsi daug kartų į Sveikatos apsaugos ministeriją ir ministrę prašydama panaikinti šį Lietuvos ir tarptautiniams teisės aktams prieštaraujantį įsakymą.

Ministerijai atsisakius tai padaryti, asociacija kreipėsi į Vyriausybę, Seimo narius, Seimo kontrolierių, Teisingumo ministeriją ir Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją.

– Kokių sunkumų šis įstatymas jums sukėlė?

– Šis įsakymas prievartauja tėvus duoti sutikimą skiepyti vaikus. Tėvai, kurių vaikai nebus priimti į ugdymo įstaigas, patirs finansinių nuostolių – turės atsisakyti darbo ir likti namie su vaikais arba samdyti auklę.

Scenos žvaigždei skiepai – jautri tema

Aistė Pilvelytė, atlikėja

„Man kai kurie gydytojai sakė, kad patys neskiepytų savo vaikų. Internete yra labai daug informacijos apie skiepus ir Rusijos mokslininkų teiginių. Todėl man tai – labai jautri tema. Tačiau prieš vėją nepapūsi. Tai verslas ir dideli pinigai. Manau, ir virusai sugalvojami to paties farmacijos verslo atstovų.

Esu gavusi laišką motinos, kurios vaikas mirė nuo skiepo. Tai slepiama.

Dauguma žmonių Lietuvoje yra marionetės, kaip banda, neturi savo nuomonės, yra valdomi. Ir dabar paskelbta, kad siaučia gripas, ir visi bėgo skiepytis. Bet tai juk yra smegenų pudrinimas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.